2010-10-09 23 瀏覽
廣源對面有幾間大排檔, 上次試咗另一間, 今次試呢間, 因為見到好多人幫襯, 而且覺得上次果間偏油, 希望呢間會好d, 果然冇令我失望 由於天氣仍然熱氣迫人, 加上我地行咗十數分鐘先到, 當然要入去坐有冷氣的位啦~~ 仲要對正電視機, heehee~~2個人叫咗3餸1粥, 好似剛剛好, 但食落就真係頂唔住...............方魚肉碎蠔仔粥 只係叫1碗, 但果碗比我想像中大好多, 2個人食, 一人食到3碗, 勁呀!!!!! 粥底講話係豬骨煲成, 雖然我唔覺好勁豬骨味, 但唔會覺得係味精, 加上材料十足, 蠔仔又飽滿, 真係4個人食都未必食得哂~~ 鹵水鵝片 鹵水汁味道超正, 又香, 最重要係唔會太鹹, 雖然d鵝片薄咗d, 但都有成十塊多dd, 唔會話唔夠食...............開頭我以為墊底一定係芽菜(因為平), 原來係用豆腐架!! 搞到我地食唔落.............d豆腐一望就知唔夠滑, 因為d肉有好粗的氣孔, 不過佢唔係主角, 所以冇乜所謂啦~~啫啫雞煲 其實我地係叫啫啫排骨煲, 不過佢送錯咗嚟, 咁我地又見一樣價錢, 所以都照食, 冇話退貨........

方魚肉碎蠔仔粥

鹵水鵝片

啫啫雞煲

其實我地係叫啫啫排骨煲, 不過佢送錯咗嚟, 咁我地又見一樣價錢, 所以都照食, 冇話退貨..........一打開個蓋, 嘩..............好香呀!!!! d雞非常入味, 但可惜唔係太熟, 可能太大舊........其餘仲有豬潤、冬姑、蒜子等等, 所以成煲嘢好夠味, 不過覺得都係油咗少少, 唔知係咪驚沾底, 所以要落多d油.............

沙爹肥牛炒時蔬
我地選咗娃娃菜, 覺得佢會夾d...........好香沙爹味, 肥牛又唔算好肥, 娃娃菜吸收哂d沙爹汁, 正!!!

由於每碟份量都唔細, 所以每碟都食剩少少, 如果3個人食就fit哂喇~~
2010-09-15
  • 鵝片