2010-08-30 369 瀏覽
冇諗過咁快又再嚟食過…按照同行意思叫返wild mushroom pizza & tomato basil spaghettini,冇另要求添加其他配菜這兩款可以說得上全素,味道、質感與上次無異亦不贅言了。反而今次按同行意思lur我叫這個miso salad,即管一試!miso salad日本風味沙律(半份&跟蝦$88)--裡面有日本大根絲、甘荀絲、青瓜絲、包心菜絲、毛豆等,再配上有些細細粒炸到香脆的crispy,我覺得唔漏,仲很開胃。反而我喜歡的味噌落得很不經意,很輕…慢慢咀嚼會食到味噌的鹹味但又不會很過份像食正餐一樣。這salad就咁睇就頗多纖維,怕食蔬菜的人這個會容易接受。tiramisu$65—睇到個樣都有點漏>>>靚那幅明顯出自menu;敷衍那幅明顯係我。其實冇諗過要在美式餐廳叫意式甜品,但無奈menu上的甜品一係熱食一係一口氣將熱朱古力漿、焦糖漿等撈埋一齊…睇見真係頭都痛。將我眼中全部最甜的都同時放埋一齊我諗我會食唔到各種甜的層次,凍餅款式所剩無幾唯有怪怪咁在美式食肆食意式甜品~ORZ內餡當然有晒tiramisu必備的marsala酒、lady fi
冇諗過咁快又再嚟食過…

內餡當然有晒tiramisu必備的marsala酒、lady fingers等材料,甜品未到時我仲忐忑會唔會很難食…慶幸我倆都滿意,只係因為個tiramisu內餡仲夾雜custard醬,當幾種sauce撈埋一齊食其實個口感有點杰,仲要有埋dressing的vanilla sauce…嘩!這種放縱開心到我傻左。誠然,愛咖啡酒味tiramisu的朋友這個美式tiramisu可能真的會令閣下不對題,不過說不上這個美式tiramisu做得差,只係d酒味幾乎已融入內裡的custard & vanilla sauce,要細心食才約隱約現食到酒味。平時tiramisu面層的咖啡粉說得上已被vanilla sauce淹沒,當中的vanilla sauce食得出有雪糕汁底有雲呢拿籽汁底,比我預期中不算漏。

食後感:
此tst LCX分店營業至31/08/2010,佢話搬分店詳情留意http://www.cpkgps.com

我與同行兩人笑說點解最近兩次食都像材料多了份量多了…可能食剩太多物資要搬餐死。<<<純粹我們虛構憑空想像just kidding

都係那句口渴程度係飄忽的,今次我的確口渴過上次但又未渴到像早前我有異心那段日子咁…我諗都係睇廚房心情手勢。

今次2人埋單$350

食物我個人俾credit