2K
2010-08-16 132 瀏覽
平記,幾十年老店,飲食男女都報道過幾次。傳說中既竹昇麵,係師父每朝用碌竹哽足幾個鐘壓成,完全手做全蛋麵,比一般機製既更彈牙嚥靭,每日限量發售 ~帶友人專程去試林記排骨飯,我咁大食一碗飯點夠飽,咁啱發現原來平記就係正對面,多年前已經想試吓竹昇麵係點樣,咩咁巴閉架喇,擇日不如撞日,就依家叫碗麵試佢一試,無做定功課,無去調查吓佢地咩出名,咁是但叫個魚蛋麵啦 ~同位妹妹落單要魚蛋麵走蔥,送去林記第一張枱。五分鐘後有位口黑面黑既阿姐攞碗魚蛋米多蔥比我,吓?我係叫魚蛋麵走蔥架喎。阿姐黑住面用不滿既聲線回應話如果真係落錯單,仲錯得咁離譜,就要炒魷魚 ﹗就掉頭走左去。嘩,依啲咁既服務態度真係要嚴格地改善囉 ﹗之後另一位四眼阿姐有禮好多,攞碗正確既麵比我,但係都無走蔥既,唉。。。魚蛋麵,傳說中既竹昇麵,所謂完全手做既全蛋麵,唔知係咪剛食左碗林記排骨飯同啲點心,所以飽飽地而影響左我既味覺呢?成世人第一次食竹昇麵,外觀好唔同,係麵球而且係麵條全部分散,唔似得麵餅咁癡埋一舊。但口感無咩特別,只係比一般既全蛋麵彈牙,而且蛋味較濃,遲啲要再試多次,試真啲。叫錯魚蛋,原來招牌菜係水餃同雲吞,魚蛋大大粒,味道普通基本

叫錯魚蛋,原來招牌菜係水餃同雲吞,魚蛋大大粒,味道普通基本,口感彈牙似潮州板魚蛋,但魚味較淡。

我最愛食辣,無辣不歡。但依度既辣椒油係帶酸味,咁怪既?有啲豆板醬既影子,遲啲真係要黎試多次,一探究竟。湯底清甜,都係足料無味精,但只係暖且接近凍,一啲都唔熱,差 ﹗

魚蛋麵
2010-08-15