2010-08-09 979 瀏覽
因為附近返工關係, 試過呢度飲茶, 呢度嘅食物不過不失, 上個星期幫襯過, 發覺特價點心9.8 而其他大中小點都係寫.十幾個八, ($xx.8), 埋單睇番張單, 全部變晒整數, 即刻覺得點解咁大個集團, 都要用呢招, 攪到好似女人街賣衫咁......我都見過有d食肆會收齊頭, 但係都會係收銀寫咗, 呢度係冇任何告示寫會四捨五入! 今日落雨中午再去咗呢度飲茶,點知情況都係咁!於是我地同埋單嘅服務員講, 點解會收十蚊, 佢面有難色, 之後就話揾營業經理同我地解釋, 點知番嚟又係佢, 就話係系統嘅問題, 咁我地話連加一都roundup 咗, 咁加加埋埋咪收多咗囉, 咁佢即刻發晦氣話系統佢得改, 我自己攞荷包d錢俾番我地, 我地即刻話唔係錢嘅問題, 係佢地根本冇任何地方話俾食家聽佢會咁收錢法, 我知佢難做, 都係公司政策, 咁咪叫經理嚟。經理嚟到就解釋話係系統新整, 只係識得計整數, 都係用咗兩三日, 我地仲係第一個人投訴。佢最後就話單冇得改, 俾番現金兩蚊我地。其實真係唔係計錢, 我地覺得佢起碼要有告示寫清楚, 咁樣做好似有欠誠信!

2010-07-28