2010-05-27 1791 瀏覽
一路以來都把呢一間小店掛在口邊. 但始終未有緣再來這裡重拾往日的味道. 隔了幾年, 看見此店結業了. 失望地看著大埔的一家老字號, 家傳戶曉的橋頭雞粥冇得再食了. 直至年多前, 同一位置, 一家叫美食居的雞店開業. 看了一看自家介紹, 當年原來是因為叔父(原老闆)仙遊, 故光榮休業, 現在的新店是由店主的姪兒打理, 把大埔橋頭雞粥的故事延續下去.說一說歷史先, 為何叫橋頭雞. 當年, 我應該仲未出世, 大埔街市就在富善街街尾, 而熟食檔, 就是現時廣福橋旁邊的公園內. 而家新街市及部份大埔墟的老字號, 有不少都係由橋頭做起. 故明思意, 呢檔粥店就是橋頭第一家, 大埔街坊就順口溜的叫慣, 橋頭雞, 橋頭雞. 美食居此名字, 都是由細老闆接手後, 才留意到. 昔日, 老爸要食雞飯, 我未必去東江雞, 亦唔會去一樂, 橋頭雞(謝華記), 才是雞飯的No.1.來到, 同以前一樣, 人人都係食雞, 不要雞, 頂多有牛腩同煎釀三寶俾你選擇. 但呢個係雞既專賣店, 睇得出. 檯檯都是雞同雞雜. 而我, 8點多到, 又未到夜粥時段, 橋頭雞粥應該唔夠飽, 坐低, 要一碟橋頭雞飯, 加一碗例湯.沒有把

沒有把例湯攝入鏡中, 因為我坐在店內, 個個bea bea bea, 靚靚無味精粉葛湯就即來即飲. 湯夠哂老火, 味道濃郁. 可以稱得上是一碗靚湯. 不一會, 主角來了, 是久違了的橋頭雞, 我叫的一碟雞飯.

從前的橋頭雞點解勁好食, 因為雞是店主謝華記自己養的, 所以以前既雞是甚有雞味的. 不過自從Sars之後, 雞要靠內地進口, 橋頭雞既雞(聽老爸說), 已經打了折扣. 現在重現的橋頭雞, 真的要睇下當日入既貨靚唔靚.

我的雞飯, 例牌雞份量. 再另外附上淮鹽同薑蔥. 苞先, 當然是把薑蔥油倒上雞飯面. 雞味, 同記憶中相比, 真是比以前稍遜, 不過雞肉嫩滑就一定的了, 而且雞是有雞味的, 只是同以前相比差了, 皮下的油脂豐富, 香味, 就是從這個油脂滲出來. 而且皮靚, 夠晶瑩, 雖不及從前但也是水準之上的靚白切雞. 不點醬, 不點油, 也能感覺到雞油的香, 皮肉的嫩, 不點醬也能好食的白切雞, 的確是要靚雞才做得到.

從前謝華記就只賣切雞豉油雞, 而家則只有切雞, 不過加多了其他食品. 選擇多了. 雖是水準減, 但仍然是不錯的, 沒有失傳的橋頭雞.

美食居, 新一代的大埔橋頭雞, 沒有令仙遊的謝華記失望.