2010-03-22 173 瀏覽
又要參加商會Party了. 是次是老闆於一個什麼商會的就職典禮, 所以再少多一份拘束. 我們全公司上上下下, 更加開懷大食. 是次, 會方安排在百樂門. 一開, 就開了50席, 基本上包了成個場. 而且仲請了電視台的主持姐仔同我地做主持, 及一些金曲歌王歌后, 表演金曲. 再加上勁攪笑既喬寶寶. 成個Party 非常之開心.說完氣氛. 該說食物了. 不過, 飲宴, 來來去去都係果幾味. 只差在果幾味做得好唔好食姐. 然而, 一開始, 酒樓必定先來一個萬豬歸宗. 乳豬繞場一周, 才上檯.乳豬, 不太肥但好好肉. 皮夠脆, 完全不失禮. 百樂門呢D主打宴會的酒樓. 若是第一道菜弄得不好, 就不配做一間酒席婚禮宴會專門店了.之後, 是如意百合翡翠帶子蝦仁. 翡翠, 就是西籣花, 味道清新爽口, 百合, 又大塊, 又爽甜. 帶子同蝦, 爽口新鮮的, 味道布比較清淡. 本應點一點蝦醬才食的, 我覺得不用點, 原味清清淡淡的食, 仲可口.發財好市玉環柱脯. 是晚活動, 是就職典禮塈春節晚會. 既然是春節聚會餐單, 當然少不了這些過年才食的東西. 呢次既汁不濃味. 蠔支豉亦非常之乾身. 味道夠哂咸香

發財好市玉環柱脯. 是晚活動, 是就職典禮塈春節晚會. 既然是春節聚會餐單, 當然少不了這些過年才食的東西. 呢次既汁不濃味. 蠔支豉亦非常之乾身. 味道夠哂咸香. 而瑤柱既咸香味就比較淡少少, 也許, 同蠔豉在一起. 蠔豉味道較濃, 瑤柱既味道, 根本比唔上佢.

炸蟹鉗, 去親飲都有得食, 唔熱氣都俾佢整到熱氣. 食蟹鉗一定要即到即食. 皮夠金黃香脆, 而且沒有炸得過火. 食落, 都是一般半粉半肉的. 不過不失既.

上翅了, 是紅燒雞絲翅. 食得出只是小小的裙邊翅仔. 這個翅, 槳粉多, 味道非常之雞精. 只是抱著一個食翅唔好浪費既心理去食埋佢.

碧綠金錢鮑片. 酒樓應該不會用螺片充當鮑片吧. 鮑片炆得夠腍. 冬菇味道夠香. 其實食到此時已經半飽. 除了魚有添食之外, 其他都只是小食一兩舊算.

魚, 是清蒸大海斑. 普通酒樓, 絕對不會保證佢係純正野生海魚. 一吃, 肉質帶點腍的, 肌肉不太結實. 運動量不足既魚, 都是養魚居多. 不過蒸得夠好, 豉油汁夠甜. 食魚不怕肥, 就於妖碟前添食時段, 食多少少.

雞, 一看到雞, 就知道是是日既尾聲了. 炸子雞, 看落去很是好食, 但胃量已經是差不多了. 不過為了試一試. 點都吃下一口. 食的是雞肶位置. 雞味夠香, 皮脆肉滑. 不過係呢d場合, 打包回家總是有點不好意思. 就算是對這好味道的雞說miss 了.

其他飯麵因為太飽同埋開始要同老細周圍打招呼而沒有食了. 糖水是湯丸加紅豆沙. 味道清甜.

食物幾好, 氣氛幾好. 說其是宴會專家. 果然, 佢起成班伙記, 同大會配合得非常好. 的確是一個擺酒好選擇.