2010-01-03 86 瀏覽
其實美味齋是兒時住黃大仙時,時常幫襯的一間飯店.到它搬到鳳凰村時都有再去過的,但當時好hard sale 海鮮,老友呀,要食海鮮唔會來這裡啦,去竹園啦(同樣也是黃大仙發蹟的飯店)!!!!之後好耐無再去了,今次心月來潮再去幫襯,叫翻一些傳統菜色:鳳尾魚,上海粗炒,擔擔麵,酸辣麵,回鍋肉,餃子及津白.....等等.鳳尾魚 - 保持到水準,我們一入門口見到就好開心,因為唔知點解,依家好多上海舖都無鳳尾魚食??擔擔麵及酸辣麵 - 講真兩款麵我都覺得無左以前個種感覺及個種香味,可能兒時口味比較簡單吧??但擔擔麵相對酸辣麵是好些的.上海粗炒及回鍋肉 - 都OK,但因菜色本身原固,非常多油,久不久食一次就好.整體來說,食品,環境及服務是OK的,是一間不錯的上海舖的選擇,但我們這群同它一同成長的老餅,始終都會感到追唔翻舊時.
美味齋
鳳尾魚