呢座大廈入咗伙成年幾,d 食肆終於陸陸續續開業。不過,除了間酒樓比較正常之外,間西餐廳非常貴又不是特別好食,而呢間就更是令我與同事非常火滾。話說星期一天陰陰,又落雨,費時行出去食,之前又成日飲茶,就試下呢間。12:45 去到,已超多人,我們一行十人要等位。如此一等都要等 20 分鐘。呢個都不是我們不滿的原因。之後坐低,分別有三個 staff 話執「木台」,但執了三次都未執完,咁都算,見人多,我地馬上找人落單,而我們當中有八人都要了豬軟骨米線,其中有人要走辣。非常簡單的 order,估唔到咁都出事。首先大家的餐飲先嚟,ok, fine,跟住到 1:20pm 先有幾碗米線上。之後就再無食物來... 期間我地追咗無數次,都話「跟緊」、「煮緊」... 但就係無得食...到最後,要去到 1:45 至o黎,大家遲晒到。實在不明白為何可以如此無效率﹗ 不過,我們不算最慘,隔離 「木台」同我們同一時間坐低,到我們走的時間食物仍未到齊。其中有人要燒味,但原來早已賣完,但個 staff 又唔識出聲叫人轉其他。而有個要意粉的,意粉來了但無俾叉佢...又聽到有客嘈話,俾錢期間個外賣俾其他人攞咗。Anyway,

到最後,要去到 1:45 至o黎,大家遲晒到。

實在不明白為何可以如此無效率﹗

又聽到有客嘈話,俾錢期間個外賣俾其他人攞咗。

Anyway, 總之就是得個亂字。本來高級茶餐廳格局,d 位又幾好坐,但如此服務,d 食物好食到飛天 d 客都唔會再去啦。

希望 run 熟咗之後有改善。
2009-12-07