使用Facebook登入
氹仔
黑沙環
新口岸
新馬路
三盞燈 (新橋)
宋玉生廣場(皇朝)
名稱(繁簡英)
菲比熊
共
篇食評
分享至Facebook
::: 8週年澳門豪住喪食之旅 – 最後一站臨別葡國菜 :::
2009-11-04
餐前小包
Octopus Salad
Gomez Da Sa
Chicken Clam Nagar
Cold Tea w/ Lemon
9月6日, 臨走前食埋個最後晚餐, 我地嘅8週年sweetsweet之旅就到尾聲喇~ 喺搵下有咩選擇之際, 最後都係想食多一次葡國菜, 食埋我地想食又未食嘅菜色, 所以我地黎到ESCADA~ 冇BOOK枱, 都驚住冇位~ 好在侍應都好好咁安排到樓梯底嘅座位俾我地~ 不過如果可以坐樓上就好喇~ 環境會再靚d!
::: Bread :::
都係有餐前小包, 比較細小, 不過都幾鬆軟, 小小地唔會食到滯~
::: Octopus Salad ::: $48
先叫一個沙律開開胃, 八爪魚好多,同沙律菜同等份量, 食落好鮮味, 肉地好彈牙, 雖然應該係雪嘅, 不過一d雪味都冇~ 沙律菜係以生菜為主, 點上好似醋咁嘅沙律汁酸酸地又帶少少蒜味好開胃~ 而且有咁多八爪魚, 一個細食嘅人用黎做主菜都可以~
::: Gomez Da Sa ::: $128
中文叫馬介休金莎, 上次食葡國菜冇叫馬介休, 作為葡國名菜今次一定要叫! 係用咗薯仔, 薯蓉同烚蛋撈馬介休黎焗, 焗出黎好香薯仔味同馬介休嘅鹹味~ 一咬落馬介休同薯仔份量佔8:2, 一d都唔會魚目混珠, 好好味嘅馬介休, 就咁食鹹咗d, 一定要混埋薯仔一齊食~ 不過佢都有少少骨, 食嘅時候要小心~
::: Chicken Clam Nagar + Rice ::: $98 + $10
中文好似叫葡式蜆肉雞, 都唔係好知係點樣一味菜, 黎到其實個賣相又麻麻, 不過味道就真係好有驚喜! 先講雞其實麻麻, 俾晒d雞搥, 一睇就知係急凍野, 味道冇乜, 又索唔到個汁, 份量亦小. 不過蜆就好ok! 鮮味食得出之餘略帶少少海水味, 應該係新鮮嘅, 份量比雞多, 又索到d汁~ 最後一定要提個汁, 係芝士味加少少白酒, 芝士味非常濃厚, 白酒唔會太搶味, 所以我地都忍唔住叫個白飯黎撈, 真係超正!~
::: Cold Tea w/ Lemon::: $20
因為我地見到佢地唔會俾開水, 叫水都要開支礦泉水, 所以叫杯貴得黎冇特別嘅凍檸茶, 普普通通, 正常貨式…
終於試埋馬介休, 我地嘅旅程都完滿結束, 今次食葡國菜真係有d驚喜, 希望可以再黎食過~
用餐日期:
2009-09-06
是次消費:
每人約HKD167 (晚餐)
評分:
回到頁首
上一篇食評
下一篇食評
此食評的留言
如要加入留言, 請先
登入
抵食好味
呆貓笨豬
不只聞樓梯響
蝗蟲同學
精緻葡國菜....yummy!!
cat_fish
精緻葡國菜!
為食豬老公
計續做夢
meidick
本著一試罕有傳統小吃的心態前來,此餐廳還是值得推介的
Mohammed
此會員的其他食評
::: 又係為咗有優惠而食 :::()
::: 焗意粉外賣好味過堂食 :::()
::: 健康素食令人刮目相看 :::()
::: 榴槤迷必愛!! 像雪糕又像mousse :::()
::: 咁都可以叫做皇? :::()
::: 氣氛滿分之呀比生日大餐 :::()
::: 生日噹噹燒 :::()
::: 又少一間彈彈烏冬… :::()
::: 8週年澳門豪住喪食之旅 – 第十站堅正榴槤雪糕 :::
::: 8週年澳門豪住喪食之旅 – 第九站大戰水蟹粥 :::
::: 8週年澳門豪住喪食之旅 – 第八站飽滿的早餐 :::
::: 8週年澳門豪住喪食之旅 – 第七站正宗葡國菜 :::
菲比熊
共318篇食評