2009-10-27 58 瀏覽
呢盒cookie係一個住澳門既auntie係十幾年前介紹我食既,我既家人亦十分鍾意食!多年黎我地都不斷捧場!cookie夠香夠鬆化,換來既代價就係cookie比較油,唔多油點鬆化?所以唔好一次食太多!獨食唔係難肥,係好難唔肥!我地最鍾意腰果cookie,夠傳統,另外兩味,開心果同核桃係近幾年既新花款,但都唔錯~~呢編食評除左繼續支持外,仲想提供d實用資料比有興趣既食家知道!價錢:大$180,細$70款式:腰果—橙色罐,核桃—綠色罐,開心果—黃色罐"總店":位於舊葡京地庫商場。坦白講,舊葡京裡頭都幾雜,好多坦胸露背既姐姐日光日白係商場行黎行去,如果唔識路,帶住小朋友或女仔三四個又真係唔太方便係商場左穿右插。不過放心,店鋪位置都幾貼心,只要知入邊個門口,都可以避免係商徘徊。呢個門口就係係面對住舊葡京酒店商場果邊門口,左手邊有一個好多職員出出入入,凹左入去既神秘入口,入口一樣有個細細既旋轉門,一入餅店就在右手面!分店:除左碼頭外,新馬路都有幾間,但一直係人地買比我,所以分店既地址我真係唔清楚。上幾個月我去澳門,發現過位於新馬路既義順牛奶前幾個鋪位有一間,但今次去又好似唔見左。另一間又係新馬路

價錢:大$180,細$70

款式:腰果—橙色罐,核桃—綠色罐,開心果—黃色罐

分店:除左碼頭外,新馬路都有幾間,但一直係人地買比我,所以分店既地址我真係唔清楚。上幾個月我去澳門,發現過位於新馬路既義順牛奶前幾個鋪位有一間,但今次去又好似唔見左。另一間又係新馬路旁,近瑪嘉烈蛋撻店,exactly係邊我又唔記得!

所以最好就係歎完葡撻,順便行去舊葡京,找我講果個快捷入口,係總店買好過。再怕麻煩,係碼頭買,但要認清楚正貨先好!

如果想買開心果味既食家注意:舊葡京總店多數只有腰果同核桃賣,好少有開心果。想買開心果就要碰碰運氣去碼頭或其他分店。我之前只在碼頭及新馬路近義順牛奶既分店見過!

仲有一樣要留意!想慢慢食盒cookie就記得用存氣既盒裝好,或者用返膠紙封鐵盒蓋邊!因為鐵盒本身唔存氣架!
當然你去得澳門密就可以買盒細,食完又去補貨!
2009-10-24