2009-06-20 120 瀏覽
今日中午沒甚胃口, 可能是猛食曲奇之故. 一個人去到灣仔找食, 一份茶餐也許吃不下. 連鎖麵檔又完全沒興趣. 行下行下, 決定上來街市, 睇睇大排檔有乜好食.上到街市, 檔檔到出來 "猛" 客, 自己當然不會理會那些拉客者. 心裡只想著粉麵的我行了半圈, 麵檔找不到, 粥品油器檔就有. 時間有限就不多揀了. 面前就有間叫苑記的檔仔. 就這一間吧.阿姐先以食飯送汽水作招徠, 然而被曲奇擠得半飽, 一碟飯肯定食不了. 便來一碟腸粉加皮蛋瘦肉粥吧.先來的是腸粉, 叫下叉燒腸一碟. 皮光肉滑的腸粉, 餡料比起一般茶樓既腸粉少, 而且比較鬆散, 時不時跌哂d叉燒肉出黎. 豉油汁幾好, 夠甜夠味.皮蛋瘦肉粥, 雖然皮蛋不是什麼正貨, 肉也普通. 不過夠滾夠熱. 有泠氣都食到大汗淋漓. 有病呻吟時, 呢碗粥, 絕對一流.