2009-05-08 234 瀏覽
又有親戚係外國回來了, 一早打電話給我們, 約了在尖沙咀. 在天星碼頭等齊人, 食飯地點呢. 未決定. 姐有idea, 負責打電話問問有冇位. 我們驚訝地得知, 北京道潮樓唔駛等.........不用再想了, 就潮樓吧.本來安排了一張大檯的, 但要傾計嘛. 要求一張細檯. 近打冷櫃, 亦近窗口. 不錯. 看看 orfer 紙, 聽聞的一蚊雞今日沒有, 反而有一蚊鳥頭. 一碟鹵味加一蚊, 便有一條凍魚. 不過落 order 時, 烏頭賣晒. 部長話可以轉其他魚. 有大眼雞, 當然要一條凍大眼雞, 好似抵D. 鹵味有鹵大腸, 鵝片, 鵝翼, 豆腐, 豬耳, 同蘿蔔. 算是應有盡有. 鹵水汁又不是太過咸果隻. 仲有阿嫂未到. 邊食邊等. 冷盤嘛, 慢慢食住得. 凍魚, 從來都是食大眼魚多, 味道幾好. 清淡地帶點咸味. 而且起哂骨, 對我呢d不擅長拆魚骨既人, 直情是 Very good. 不過, 用黎點果個豆醬, 就咸得好過份啦.另外一個孖寶, 是糖醋麵, 加一個砵仔海鮮雜菜. 感覺上雖然係孖寶價錢, 但係散叫都係差唔多. 糖醋麵, 外面夠脆, 加少少醋已經好好味. 砵仔海鮮, 感覺有少少

另外一個孖寶, 是糖醋麵, 加一個砵仔海鮮雜菜. 感覺上雖然係孖寶價錢, 但係散叫都係差唔多. 糖醋麵, 外面夠脆, 加少少醋已經好好味. 砵仔海鮮, 感覺有少少搵笨. 不過清淡連湯飲. 幾好.

沙茶牛, 同生炒骨, 是因為之前幾道潮菜味道清淡. 突然來兩道濃烈味道的, 有點兒令自己的味蕾難以調整. 不曷說不好食. 只是在配搭方面, 做得不好. 自己問題來的.

因為用上 DBS卡找數, 有一份桂花糕送. 精美又好食. 最後, 5人結數, $362. 係北京道一號食, 每人$72, 換一個無敵海景晚餐. 一個字..抵.
一蚊大眼雞
鹵味加一蚊...有魚食