2009-03-31 27 瀏覽
呢日放假,小公主都要去自修室温書,唯有趁佢中午時同佢食過晏啦,附近都冇嘢好食,終於比小公主諗到試吓隔離新領域廣場嘅 Olive Cafe,呢間係新啲嘅,佢有一間喺荃灣城市廣場樓下,就喺以前公司樓下,以前去過一次食lunch,冇咩特別印象。睇個menu,佢份開Day 1, 2, 3, 4,好似中學嘅時間表咁,幾搞笑。咁我地見佢有個Burger Set,雖然係lunch set入面最貴$78,但係日日都喺個menu入面,應該有返咁上下,決定一試。跟住揀多一個扖餐,睇吓佢煎扒嘅功夫。食物如下:1. Assorted Bread - 好鬆,而且有用microwave丁過,一個係香草包,配牛油好好食,不同一般西餐廳嘅貨式,一開始已經有少少驚喜。2. 沙津 - 再嚟係一個Garden Salad,雜菜一般,但係dressing幾好,菜新鮮。2. Onion Soup - not my favourite (French Onion Soup) 只係用上普通洋蔥,冇麵包,冇芝士,味道一般,算係呢個午餐最冇驚喜嘅一度菜。3. American style Hamburger w/ Fries and

食物如下:

3. American style Hamburger w/ Fries and Salad - 麵包好鬆好軟,但係冇煎過,美中不足; 牛肉真係好軟熟好嫰,夠juicy,同熔緊嘅芝士配合得好好,伴碟嘅fries熱、脆,沙津係頭先同一款嘅,冇特別。果然係傑出之作,難怪佢日日都有得供應,總算冇揀錯。

4. Rib-eye Steak - 跟住係當日嘅Daily Special,肉眼扒比佢煮到咁鬆化,真係好少見,但係好似太鬆,失去咗原有牛扒嘅texture。不過師傳真係值得一讚,事關你要五成熟,我就比五成熟你。點扒用嘅mustard太辣,太搶喉。Side dish嘅格仔薯同蒜容炒雜菌都好好食。

5. Cream Puff, Tea & Coffee - 連最後嘅甜品都係一絲不苟,Cream Puff w/ strawberry sauce,茶唔係一般茶包,用上Twinlings,咖啡雖然唔係特別好飲,用嘅cream係有煮熱過,睇得出個廚係幾細心嘅,但算夠味夠濃。

Comments : 雖然唔算平,但係真係抵,以呢個價錢,有呢個水準。服務細心,見你覺得凍,會問你需唔需要一杯熱水。荃灣區嘅驚喜,竟然有一間頗有水準嘅cafe,以後都算可以喺屋企附近搵到一間像樣嘅餐廳醫肚。
Assorted Bread
Garden Salad