2009-03-06 339 瀏覽
估唔到之下收到電話去呢個聚會.有D 運仔咁..個日去到.店個邊都留左一間房比我地.不過因為隔離有工程勁嘈..有小小影響.但都冇損我地試食既心情..好啦~先黎既係刺身先..但我地大部份人都唔係食前….都會做一個儀式…..唔係祈禱……其實係影相..包括我啦….大家都好專心咁去影..突然大家好PRO 咁..哈~`好啦..講返食先..當中有2 SET 唔同. 包括(三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦、劍魚、鱆紅魚)一見到賣相,已經有個信心食我過…感覺唔會因為呢次試食會..特登厚切比我地球因為之前食過一次佢$20 PROMOTE 既刺身.都係差唔多)我自己就比較鐘意油甘魚, 甜蝦同三文魚.但甜蝦有小小失望.唔多夠鮮甜..同埋我唔係咁鐘意食呢D刺身,要用手/工具整走佢個頭,話晒呢D都係生野..最好一啖一件,唔好攪咁多野最好啦..至於劍魚.我自己都唔係太慣佢個種棉花既感覺..鱆紅-同三文魚-新鮮既.. 八爪魚.有D 略咸..跟住黎既係壽司:有三文魚、吞拿魚、我最鐘意既巨珍寶帶子、象拔蚌咀, 火炙黃金燒蟹棒軍艦(毛蟹膏、加拿大海膽、甜蝦蓉、阿拉斯加蟹肉)仲有係師傅新創作既雙戀情人三文魚-可能之前D刺身問題.
估唔到之下收到電話去呢個聚會.
有D 運仔咁..個日去到.店個邊都留左一間房比我地.
好啦~
先黎既係刺身先..
但我地大部份人都唔係食前….
都會做一個儀式…..唔係祈禱……

其實係影相..包括我啦….
大家都好專心咁去影..突然大家好PRO 咁..哈~`
好啦..講返食先..
當中有2 SET 唔同. 包括(
三文魚、油甘魚、八爪魚、甜蝦、劍魚、鱆紅魚)
鱆紅-同三文魚-新鮮既.. 八爪魚.有D 略咸..

跟住黎既係壽司:

軍艦(毛蟹膏、加拿大海膽、甜蝦蓉、阿拉斯加蟹肉)
仲有係師傅新創作既雙戀情人
三文魚-可能之前D刺身問題.感覺普通左.
吞拿魚紅到我有D怕..好似上左D師傳粉咁..

珍寶帶子-鮮甜好味..好難一啖食得晒..

象拔蚌咀-爽口.冇咩特別味道,食左一件冇咩衝動食第2件.
加拿大海膽、甜蝦蓉-係我最鐘意既。。海膽係鮮甜好食。甜蝦蓉係出面唔多地方有.好特別.但最好唔好點醬油啦,因為都幾咸下..但都值得試嫁
火炙黃金燒蟹棒, 係我覺得差既一個.,見賣相都OK 既.我問一問侍應問上面黃色既係咩黎。佢話係海膽汁黎。。但一試落去只係覺得甜唔似係鮮甜個隻.浪費左蟹棒
毛蟹膏..可能係我食唔慣啦.太濃味啦..食落都有甜咪仲好漿口…如果份量減半加係第D食材度會平衡返D..

阿拉斯加蟹肉軍艦-好清新爽口.用青瓜皮包住唔錯

到之後再黎既雙戀情人.
佢2個主要係用帶子甜蝦黎做BASE,只係用魚籽(女)同海膽(男)黎分開男女..
講真食落冇咩驚喜.但佢地如果係SELL 賣點既.我覺得.如果男女.用既炓轉一轉.會好D..可能係一大一細.拍住上(一個用牡丹蝦同甜蝦)咁啦…又或者一濃一淡,有D對比啦..
食左咁多飯..就黎左2款天婦羅(番薯同南瓜)..炸得OK 唔會油泣泣.
仲有係炸雞軟骨..幾濃味.用黎送啤,一流.

係大家都飽左8成幾個陣.仲黎左一人一SET 既串燒.. (雞中翼、雞肉、粟米、羊扒、墨魚咀)個陣大家突然客氣左好多..
你3唔要羊扒呀..不如我比栗米你呀..我3件換你一件呀..
雞肉, 羊扒..係令我失望既..一個冇味,,一個乾身太熟,冇咩肥係度.

雞中翼同墨魚咀-我比較鐘意..如果個陣同朋友飲2柸.就唔錯啦
栗米太大啦.食得比較困難.如果一片片.細細地O-O-O--- 黎燒會更吸引

到呢度啦..大部份人都希望之後個D 唔好黎啦.因為都幾飽,我自己就有D 失望.如果佢之後黎個D係小小既.我都想試下..
結果我地CUT 左個鳥冬, 海鮮炒飯, 原條汁燒魷魚筒)
係我失望個陣..仲有D CUT唔切既.
仲有醬汁炒花甲同3樣. 燒物
醬汁炒花甲-食落有小小甜.之後開始辣出黎,好野味
西京燒比目魚、芝士什菇 , 黃金帶子

比目魚-我覺我冇魚味,但食落都滑口既.
芝士什菇-要趁熱食.放多一陣都出晒水..
黃金帶子-我覺得呢個又係整得浪費既一個..佢D 沙律汁.甜到好假
好啦…終於試完啦..
試完緊係有D意見啦..

店個度都請左佢地既經理出黎聽下我地D意見既.
整體黎講..
多謝Openrice 安排左一餐豐富既午餐比我啦
餐廳個邊. Fill 水同換碟真係好快.
味道感覺上會偏重左d.如果係咸甜之間有個平衡會好d.
刺身新鮮,值得試
碟個邊唔好同張枱同色好D(Ref by其中一位食家)我都有同感
食唔到個烏冬有D失望,想再睇返佢手打既水準如何

可以再黎試過

刺身新鮮
壽司好多款式
天婦羅炸得唔錯,火炙黃金燒蟹棒-差啦..
呢D都比較濃味.
大大盤壽司..如果唔係一早黎都食唔晒
雙戀情人..唔太夠特別
一定要趁熱食,凍左硬鬼晒
餐廳經理聽返我地此意見
大大盤壽司..如果唔係一早黎都食唔晒
雙戀情人..唔太夠特別
餐廳經理聽返我地此意見
  • 珍寶帶子
  • 加拿大海膽、甜蝦蓉軍艦
  • 油甘魚刺身