2008-12-18 97 瀏覽
今次已經係第3次來陶陶居, 我地係預早幾日前係香港打電話訂枱, 所以一來到就有位喇!仲記得第 一次來係跟舊公司既全體同事來既, 果時公司來澳門上training, 有個部門既manager出名識飲識食, 係佢介紹黎呢度食晚飯, 果次就係我第一次係陶陶居邂逅"古法瓦煲雞燉翅"喇...從此就算再食別家既翅, 不管是任何煮法, 我都只會對它情有獨鍾, 念念不忘! 幾乎每次來澳門都要拜訪呢度....講番我地今次食既野, 只係order咗3樣...1. 古法瓦煲雞燉翅 ($550, 有六両) 2. 魚湯浸豆苗 3. 蟹盒 ($12/個, 最少4個起)蟹盒:雞燉翅同蟹盒都係呢度既招牌菜, 之前一直都好想試蟹盒, 加上早排阿蘇都係節目度激讚師傅整蟹盒既炸功, 所以今次我早早就預訂了! 淨睇賣相確實唔錯wor, 食果時可以點少少紅醋, 第一啖咬落去....嘩, 真係好脆wor!! 而且呢種"脆"係同一般既炸物好唔一樣, 因為個炸皮係超超超薄, 好鬆化, 最難得係冇乜油膩感tim!! 照道理咁薄既皮, 一咬落去裡面d餡好易會hold唔住跌咗出黎, 但呢個蟹盒冇呢個情況, 功夫真係好好! 不過講到

蟹盒:
雞燉翅同蟹盒都係呢度既招牌菜, 之前一直都好想試蟹盒, 加上早排阿蘇都係節目度激讚師傅整蟹盒既炸功, 所以今次我早早就預訂了! 淨睇賣相確實唔錯wor, 食果時可以點少少紅醋, 第一啖咬落去....嘩, 真係好脆wor!! 而且呢種"脆"係同一般既炸物好唔一樣, 因為個炸皮係超超超薄, 好鬆化, 最難得係冇乜油膩感tim!! 照道理咁薄既皮, 一咬落去裡面d餡好易會hold唔住跌咗出黎, 但呢個蟹盒冇呢個情況, 功夫真係好好! 不過講到個餡, 真係要扣吓分, 乜"蟹盒"入面會冇蟹肉既??!
只係有豬肉同蝦, 咁冇蟹肉仲算唔算叫蟹盒呢? 唔係好明白點解....可能係因為咁, 所以冇咗我預期中既鮮味, 但未試過既都可以一試!

古法瓦煲雞燉翅:
呢個真係我既至愛之一, 因為個湯底同翅都一樣咁出色呀, 係絕配呀!! 我覺得真係冇野可以彈架! 食既時候, 我會建議唔好落任何野住, 首先原汁原味咁試一啖湯先....嘩, 真係好純, 好有濃郁雞味 (注意, 係濃唔係鹹!), 雖然我唔知佢除咗雞之外仲落乜野去燉, 但一喝就知係燉咗好耐, 所以d湯係呈奶白咁色....好欣賞佢個雞湯底, 真係好少可以喝到咁"精華"既濃郁味....yummy!! 之後放少少莞西, 大紅折醋增加佢個鮮味, 再夾起一排排既翅...唔好以為佢俾咁多排既翅你食, 就會用d好幼既翅來將貨就價....錯! d翅真係好粗架!! 之前我帶男朋友來食, 可能得我地兩個食喇, 佢竟然話未試過食翅會好似食麵咁食架! 證明係有幾多翅呀!! 不過而家隔咗成年再黎食, 感覺上d翅好似冇上次來時多得咁誇張喇, 哈! 不過水準依然冇變

魚湯浸豆苗:
都幾好, 豆苗都幾嫩, 個湯清清地....

總括今餐真係非常非常滿足呀, 因為又係要留肚陣間去食消夜, 所以今次冇試其他野, 下次有機會要試吓佢地d小菜
蟹盒 (前), 魚湯浸豆苗 (後)
正 古法瓦煲雞燉翅
正 真係好多翅!
正 齋睇都知個湯有幾濃!
正 古法瓦煲雞燉翅
正 真係好多翅!
正 齋睇都知個湯有幾濃!
  • 古法瓦煲雞燉翅