2008-07-14 5 瀏覽
"幾歲到現在",所講的,是幫襯玉葉同民園麵的時間。現在的玉葉的位置,正正是祖母以前住的樓下,自小睇住玉葉移進此鋪位、及民園一分為二,由一個陪爸爸食麵的幾歲的小童,到今天帶住老婆去食麵/糖水,真的轉下眼就廿幾年。星期六又去左食宵夜,老婆要左海帶綠豆沙,而自己原本唔想食太heavy,因此要水餃豉油撈,點知老板話生意好,水餃已經賣哂! 咁只好要至愛的牛筋米!多年來,係麵檔(叫玉葉又好、民園亦好)都係食牛筋米或水餃(湯/撈)麵。當年因民園結業消息一出,太多人叫而令牛筋及豬手既提應好唔穩定,今時今日,幾點去都有得食啦。今晚d牛筋,可能之前生意好,有一半未係太夠淋,而老婆既海帶綠豆沙,好似少左d,不過佢只不過係陪我食者,其實唔太餓,因此細dd 都好既。今時今日,十幾蚊一碗而又好味既粉麵,真的抵食!聽聞政府有意俾大排檔更大的續牌空間,對大排檔文化是一件大好消息~~~

咁只好要至愛的牛筋米!

$12 (宵夜)