2008-02-23 30 瀏覽
近排好鬼多飯局要參與,有些是吃得好的,但有些的確是很一般,就如今餐。本人一向對富豪系酒店的自助餐無甚好感,縱使信用卡、報紙經常見到有優惠,都無一絲衝動去吃。不過今次係生意的應酬飯局,也得要俾面出席。到埗看到環境,是一如所料的令人煩厭。人多又嘈吵,成班師奶搶野食咁,同街市無大分別。食物方面,款式是多,日本壽司、炸天婦羅、冷盤熱食、甜品都有,還一人有一份鮑魚,看似不錯。可是,基本上沒一款是有水準的。先講那客鮑魚,一人一份,有一隻鮑魚、一片冬菇、和菜膽。鮑魚細細隻,沒味道,又韌,冬菇亦然。外面的壽司款式不多,且大多是不新鮮,看見也不想食;天婦羅是較好的,即炸,但大排長龍。酥皮湯又係要排隊攞,每人限取一碗,好似配給咁,味道又唔係好,真係無佢咁好氣;王於海鮮,有青口、凍蟹、螺等,有同一特別,就伯無鮮味。其他熱食也不太出色,不作詳談了。甜品一向是我最喜愛的,這裡的甜品算是中規中矩,未至於是令人失望的,其中芝士蛋糕都可以,香滑亦可。雪糕有Dreyer"s,又係多人排隊,等師傅分。雖然價錢唔貴,但食物及環境均強差人意,無改我對佢既負面印象。