上個星期六,對於好似我咁住喺順利邨嘅街坊嚟講,絕對稱得上係黑色星期六。因為順天邨有班修路工人,唔小心掘爛咗地下咸淡水管,慘咯!嗰日一早起身,以為世界末日咁,水又無,又唔可以開熱水爐沖涼,真係想唱番許冠傑嗰支《制水歌》:「又制水的確無樂趣......」 制水啲鋪頭一定唔開㗎啦,唯有同老媽子搭車出觀塘食嘢,不過去到觀塘都唔知食乜,最後都係去番華苑食嘢,因為佢地免收加一,食嘢飲嘢都係同飲餐茶差唔多啫。 去華苑一定要幫襯粟米餅,因為佢哋啲粟米餅係唔同其他印尼餐廳嘅,係傳統一塊塊布滿粟米嘅煎餅,嗰日雖然有少少喉嚨痛,但美食當前,冇辦法吧啦。 我亦好欣賞佢哋啲印尼炒飯同沙爹,卅幾蚊有番咁上下大碟,正一係大件夾抵食也。飲多杯珍多冰,都係盛惠一百蚊鬆啲,就算同埋一大班「鬆啲」(國語音「兄弟」)去幫襯,相信都唔超過二百五蚊。 最美中不足嘅地方係細,嗰日都不知鬼咁多人去幫襯,爆晒棚不特止,仲企滿晒喺出面等添。希望老細可以襯觀塘區重建,搵過一個更大嘅地方,大展鴻圖,我一定會繼續支持佢哋㗎!