2006-10-04 897 瀏覽
係有分別o既. o係香港境內賣o既月餅都係由嘉麟樓師傅弄製o既"嘉麟樓月餅", 無獨立包裝, 只有奶皇味. 至於o係機場禁區內o既半島boutique同埋上海sogo出售o既半島月餅係落左防腐劑, 由廠製o既"半島月餅", 有奶皇同蓮蓉口味, size較前者大個d.我兩種都食過, 覺得"嘉麟樓月餅"o既酥皮香酥d, 奶皇餡亦滑d又無咁鹹, 好食d -- 我上次食"半島月餅"o既奶皇味時覺得同奇華差無幾, 但食左"嘉麟樓月餅"就真係覺得係佳作-- 而家仲後悔今年只係訂左一盒, 食晒無得再食...不過"嘉麟樓月餅"o既保鮮期相對"半島月餅"就短好多, 而且價錢亦貴一成(8個裝迷你奶皇月餅係$160 vs $148).