2024-01-11 405 瀏覽
🇲🇴南屏雅敍🇲🇴這家茶餐廳開在當地平民區里,走過去也有一段路。但為什麼要特別去那邊吃早餐了?當然是為了沙翁了!!沙翁其實就是炸蛋球,看上去簡單但其實很麻煩,做的好吃是很難的。才7mop 一個,便宜到飛起!很濃郁的蛋味!香噴噴熱乎乎的,配上糖,又好吃又邪惡!除了會有一點點甜外,配咖啡真的絕配。再說說這個厚蛋治,才17mop 這麼厚。這麼便宜還厚的蛋治真的一點也不常見,蛋味很濃,很香!早上來一個,暖胃又飽。‼️如果要吃沙翁建議早上去,下午就沒有了。以前我父母下午去就已經賣完了‼️📍南屏雅敘 (新馬路)新馬路十月初五日街85-85A號地舖
🇲🇴南屏雅敍🇲🇴

📍南屏雅敘 (新馬路)
新馬路十月初五日街85-85A號地舖
蛋治
蛋治
  • 南屏三文治
2023-11-26 434 瀏覽
呢間冰室/老茶記係我本身一路以黎都好想拜訪一試既,因為佢係澳門舊式茶記既代表,而我好鐘意搵舊茶記冰室去食。對野食要求一向不高既我同大家講聲,千祈唔去食,浪費時間同quota。入到鋪個感覺幾正,但望真d嚇死人,啲衛生情況差到不得了,張枱抹咗好似冇抹咁,開餐前諗住借廁所用下,佢係舊式嗰隻和式廁所不特止,仲要係冇位俾你洗手,真係大開眼界。本身嗌嘢食唔多,因為要留quota。杯奶茶冇乜奶,個招牌南屏三文治其實冇特別。我真係唔明白呢間嘢出名在邊。見到嚟幫襯嗰啲都係舊客多,但咁樣嘅質素咁樣嘅環境到底有冇新嘅人嚟呢?

2023-11-09 324 瀏覽
第一次遊澳門 可以食下 行下 早餐揀咗呢間 裝修復古 有舊式冰室感覺 以前D二人卡位桌子應該偏窄 單叫 食物 奶茶味道正常 平時少食沙翁 咁就試吓啦 (唔係OpenRice嘅評語睇 喺網頁上面推介) 味道可以 (最好食😆) 好精緻叫咗個鮮牛肉出前一丁 D牛好黑色 食落厚身偏有𡁻口 而且個味唔似平時嘅一丁麵 比較澳門特色味 豬扒出前一丁 都係偏澳門特色 薄身易咬 有人話似港版澳牛 本人絕對不認同😂😂 服務未至好差 似香港水準😂 希望食店可加強食物質素
第一次遊澳門 可以食下 行下

早餐揀咗呢間 裝修復古 有舊式冰室感覺

以前D二人卡位桌子應該偏窄

單叫 食物

奶茶味道正常

平時少食沙翁 咁就試吓啦
(唔係OpenRice嘅評語睇 喺網頁上面推介)

味道可以 (最好食😆) 好精緻

本人絕對不認同😂😂

服務未至好差 似香港水準😂
希望食店可加強食物質素
  • 沙翁
假日去到南屏雅敘吃午餐,由於多年沒去澳門,當我們到達後才發現原來男朋友多年前已光顧過🤣而他是不太想去但由於走了很多路才到達,這間也在我個人的To eat list中,加上附近沒有太多餐廳,不信邪的我決定入座😢結果是整趟澳門遊最後悔的決定,真的十分不推薦給大家去👎🏻.▫️南屏三文治 $30(5.5/10)那塊包完全是敗筆所在🥲十分乾的方包,內餡蛋及餐肉火腿尚算正常,但完全沒有特別,除了浪費$30還浪費了我珍貴的時間及quota (雖然最後都沒有吃完).▫️沙翁 $1x(2/10)很乾又軟腍,吃了一口就沒再吃,要吃沙翁還是去大澳食吃(´◔_◔).▫️午餐肉出前一丁 $24(6/10)全餐最正常的一碗🫢但完全不值得特意去吃.⚠️除了食物質素不敢恭維外,環境衛生都令人十分卻步,可能基於人手不足,地下有點黏笠,而且我的枱抹完後整張枱是滿佈水滇,我都忍不住自行再用紙巾抹….除了衛生問題,還有就是他們人手不足,叫了好久才有店員姐姐來到外單,但竟然在我們還沒下完單就離開了😅在這個時候,坐在收款位置的老伯竟然主動責斥我們講話不講快一點,我真的傻眼了😓.

▫️南屏三文治 $30(5.5/10)

▫️沙翁 $1x(2/10)

▫️午餐肉出前一丁 $24(6/10)

全餐最正常的一碗🫢但完全不值得特意去吃

南屏雅敘係🇲🇴澳門人經常造訪、歷史非常悠久嘅澳門茶餐廳濃濃懷舊風格 電視劇 「十月初五的月光」嘅取景好似回到6、70年代❣️MENU招牌餐點⭐️南屏三文治⭐️南屏出前一丁⭐️沙翁⭐️蛋撻⭐️南屏三文治麵包好鬆軟 個蛋好厚實好滑嫩叉燒偏軟 唔會太濃味 加上火腿味道配搭相當唔錯啱哂做早餐🥣
南屏雅敘係🇲🇴澳門人經常造訪、歷史非常悠久嘅澳門茶餐廳
濃濃懷舊風格 電視劇 「十月初五的月光」嘅取景

麵包好鬆軟 個蛋好厚實好滑嫩
叉燒偏軟 唔會太濃味 加上火腿
味道配搭相當唔錯
啱哂做早餐🥣
當日行緊去倫記軟滑腸粉,諗住喺內街行吓,睇吓有冇特別嘅小店。突然發現南屏雅敘個名好熟,記得好多人介紹過。沙翁 $6因為要留肚,所以買左最出名嘅沙翁試吓。外型不規則,唔似平時見到一個波嗰隻。食落有驚喜!入面個蛋好滑好香,有啲溶溶地嘅感覺,好食!推介!當日有好多人食早餐粉面嗰啲,同埋見到好多介紹叉燒蛋治,有興趣可以試吓。鋪面裝修好有年代感好懷舊。沙翁順路就記得買黎食😋推介指數:9/10 抵食指數:9/10

沙翁 $6

推介指數:9/10
抵食指數:9/10
2020-08-14 2777 瀏覽
懷舊的老店,懷舊的味道尼到呢間冰室,相信不診老街坊,還是澳遊客,都有着同一感覺,就是懷舊,佢嘅舊,並唔係一般所想的殘舊,暗黑,塵多,雜亂,全部不是先點一杯咖啡☕咖啡各人口味不一,有的喜歡帶點酸,有的喜歡不加奶,就借着眼前呢杯來說,就很配我個人口味,啡味香濃,少少奶,順滑得來,不搶咖啡的味道。再來叉蛋治🥪預期一樣嘅厚,無失望。包軟,蛋香,亦係預期的。驚喜在叉燒,叉燒吾乾,無隔夜味,還帶點微熱,不錯。最尾,見到玻璃櫃有各樣包點,望望老街坊,都係一杯一包一報紙,休閒非常。(包量嘅多,相信呢間點對自己的面包,好有信心)
懷舊的老店,懷舊的味道

先點一杯咖啡

再來叉蛋治
🥪
預期一樣嘅厚,無失望。
包軟,蛋香,亦係預期的。
驚喜在叉燒,叉燒吾乾,無隔夜味,還帶點微熱,不錯。

(包量嘅多,相信呢間點對自己的面包,好有信心)
咖啡
叉蛋治
2020-08-14
$40 (早餐)
咖啡
叉蛋治
  • 叉燒蛋治
2020-05-07 1878 瀏覽
懷舊冰室,澳門通街也有,但懷舊三文治就此間獨有。這款三文治,我連聽也未聽過這兩客三文治看似差不多,其實有一點點分別,價錢相差了五元。左面是懷舊叉燒蛋三文治(MOP 22),右邊是南屏三文治(MOP 27)。南屏三文治除了蛋,叉燒,還有火腿,這便是五元之分別。其實明明是蛋包叉燒,為何不叫蛋叉燒三文治或叉燒奄列三文治?這個問題,可能只有首創者才可解答。個人口味,鐘意三文治烘底,可惜沒有此選項。蛋料也多,叉燒不算肥,但又稱不上美味。如果沒有那些年的回億,真是一件很普通的三文治。
懷舊冰室,澳門通街也有,但懷舊三文治就此間獨有。

這款三文治,我連聽也未聽過

南屏三文治除了蛋,叉燒,還有火腿,這便是五元之分別。

如果沒有那些年的回億,真是一件很普通的三文治。

2020-02-25 1766 瀏覽
早上8點45分,親友推介過來食早餐,就甘睇是一間舊式餐廳,進入內好有街坊街理感覺包點,葡撻自己出位夾,店員男人粗壯的聲音,😆是想幫你夾西包點和葡撻,沙翁。唔好睇個沙翁和葡撻個樣無特別,什至可以話唔多靚仔,但一食落口真係好好食。沙翁味道甜道適中,內裡蜂巢狀,質地厚,有蛋香味,係我近十年食過最好食的,葡撻-蛋撻+葡撻的混合味道,好食。牛肉通粉,牛肉新鮮,通粉淋左小小火腿蛋庵列好食蛋面剛剛好茶走, 鴛鴦第一口飲有好突出的茶味,不是一般茶膽,有驚喜。價錢平又高質,難怪好多人推薦,我朋友試過中午來已買晒沙翁。想食沙翁就要早點來了
早上8點45分,親友推介過來食早餐,
就甘睇是一間舊式餐廳,進入內好有街坊街理感覺
葡撻-蛋撻+葡撻的混合味道,好食。

牛肉通粉,牛肉新鮮,通粉淋左小小
火腿蛋庵列好食蛋面剛剛好
茶走, 鴛鴦第一口飲有好突出的茶味,不是一般茶膽,有驚喜。

2020-02-21
$25 (早餐)
  • 鴛鴦
  • 火腿蛋庵列
  • 南屏文治
  • 蛋撻
  • 熱奶茶
2020-01-05 1270 瀏覽
叫食物問多幾句都大聲,完全唔想做咁???服務???I really disappointed 我們2個家庭去,完全好似想趕客咁,旅遊雜誌介紹此間袲餐廳,但來到足是這樣......我相信不過再來幫襯,也不會介紹给朋友
2020-01-05
$300 (早餐)
  • 雞蛋文治
2019-10-21 1746 瀏覽
.《南屏雅敘》❤️奶汁紅荳冰 💲1️⃣7️⃣我覺得係澳門飲既紅荳冰同香港的分別,香港的紅荳冰比較重奶味,以澳門的紅荳冰比較重紅荳味,另外佢既杯都係冰過,冰上加冰,爽!.❤️牛奶紅茶 💲1️⃣5️⃣澳門的奶茶同香港的奶茶分別唔係太大,但同樣佢既杯都係冰過,爽!.❤️南屏三文治 💲2️⃣7️⃣''南屏三文治''=蛋火腿叉燒三文治,佢每一份都好整齊好有層次,加上佢好足料,佢既叉燒好入味,但我覺得叉燒比較少,但蛋同火腿都足料☺️.❤️沙翁💲6️⃣香港真係好少會有得食沙翁,我自己好中意食沙翁,味道上要岩岩好,唔係太甜,但可能唔係新鮮出爐,所以佢做唔到外脆的感覺.呢間冰室係澳門的士司機介紹,但我覺當中既菜式不是好特別,但勝在食環境同平價🤣可以去試下!*可以由港澳碼頭接駁巴士(去十六浦)係酒店對面再行入一條街😚如果唔係係十月初五街行到好入先到.地址:新馬路十月初五街85-85A號地下評分5🌟為最高;💫為半粒特色:🌟🌟味道:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟上菜時間:🌟🌟🌟🌟💫(就算多人都係5分鐘就有野食)環境:🌟🌟🌟🌟(舊式既冰室,香港已經愈來愈少)#TMS澳門 #TMS香港 #TMS平民之食 #吃貨 #沙翁#紅豆冰#南屏雅敘 #三文治 #南屏三文
《南屏雅敘》
評分5🌟為最高;💫為半粒
特色:🌟🌟
味道:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
上菜時間:🌟🌟🌟🌟💫(就算多人都係5分鐘就有野食)
環境:🌟🌟🌟🌟(舊式既冰室,香港已經愈來愈少)

#TMS澳門 #TMS香港 #TMS平民之食 #吃貨 #沙翁#紅豆冰#南屏雅敘 #三文治 #南屏三文治#奶茶 #冰室#回憶#澳門#十月初五街#Hkfoodie#澳門美食 #飲飲食食 #TMS推薦 #吃貨 #foodiehk #懷舊
2019-10-02 1163 瀏覽
—呢間係食環境懷舊?! 唔知係咪撞正店員食飯服務真係麻麻 沙翁($6)即係炸蛋球 香港好少地方食到 所以滿心期待dix凍冰冰嘅 有冇搞錯不了南屏三文治($27)有晒火腿蛋叉燒就係原本食材應有嘅味道 冇咩特別南屏通粉($35)都係有火腿蛋叉燒牛肉波蛋出前一丁($29)普通 個麵好似未煮熟透平就幾平 但食物完全冇可取之處———————————————————南屏雅敘 Nam Ping新馬路十月初五街85-85A號地下

呢間係食環境懷舊?! 唔知係咪撞正店員食飯
服務真係麻麻
沙翁($6)
即係炸蛋球 香港好少地方食到 所以滿心期待
dix凍冰冰嘅 有冇搞錯
不了
南屏三文治($27)
有晒火腿蛋叉燒
就係原本食材應有嘅味道 冇咩特別
南屏通粉($35)
都係有火腿蛋叉燒
牛肉波蛋出前一丁($29)
普通 個麵好似未煮熟透

平就幾平 但食物完全冇可取之處
———————————————————
南屏雅敘 Nam Ping
新馬路十月初五街85-85A號地下
2019-10-01 747 瀏覽
This is your very traditional cha chaan teng (HK style restaurant). You come here for the atmosphere - the old styled interior design, the waitresses all wearing white tops and orders written in short form - no electronics here. Very quick service and very laid backI came here for breakfast and had their "Salty Meal" - ham & egg sandwich, ham macaroni and tea (remember they add money if you want a cold drink). The food was good, especially the ham & fried egg sandwich - actually a runny yolk you

I came here for breakfast and had their "Salty Meal" - ham & egg sandwich, ham macaroni and tea (remember they add money if you want a cold drink). The food was good, especially the ham & fried egg sandwich - actually a runny yolk you scoop up with the bread.
Salty Meal
2019-09-30
$50 (早餐)
2019-09-16 721 瀏覽
諗住見到有推介既餐廳,叉燒蛋治好似好吸引,咁就一也諗住去試下啦。首先叫左個沙翁同蛋撻,一試第一啖凍既,頂🤬個沙翁完全無外脆內軟,只感到食左成幾匙油咁。🤮😪而蛋撻就係曲奇皮既葡撻咁,講完。最離譜既係叉燒蛋治,D叉燒簿到成張紙咁都算啦,d蛋又係落左成支油去炒咁🤮兩樣野點解可能俾呢間野整到咁唔夾、咁難食😤無一樣野都好食,失禮講句好垃圾,幾時要執?從來都未試過嬲到要打食評黎發洩一下,另可俾大家參考下🥵
而蛋撻就係曲奇皮既葡撻咁,講完。
無一樣野都好食,失禮講句好垃圾,幾時要執?
從來都未試過嬲到要打食評黎發洩一下,另可俾大家參考下🥵
2019-09-02 789 瀏覽
專登搭車過嚟食呢一間懷舊茶餐廳~飲番杯奶茶先由於行程有啲趕我哋去到餐廳嘅時候已經大概係5點幾鐘 呢張相已經係六點準備閂舖嘅情景 所以可以比我一覽無遺 影晒全景!特登過嚟就係想食佢嘅叉燒蛋治淨係睇個size都已經好滿足!有半隻手掌咁大份嘅蛋治~鍾意食叉燒炒蛋嘅我 呢個三文治真係不得了!配埋一杯懷舊冰室紅豆冰 我嘅下午茶實在太美好太豐富啦朋友同我都係叉燒控叫咗叉燒煎蛋出前一丁第一次見到食出前一定係用碟食㗎!仲要係傳統公雞碗!果然有懷舊冰室嘅味道~再加杯熱奶茶 完美!其實喺呢度食嘢主要都係食份人情味 因為主理餐廳嘅都係幾位老友記好鍾意嗰份親切感~雖然我哋算係遊客 但係佢哋都好熱情同我哋傾計 最後仲好搞笑同我地講 下次記得早啲嚟咁就可以坐耐啲唔使食得咁急!收到啦下次一定準時3:00出現
專登搭車過嚟食呢一間懷舊茶餐廳~飲番杯奶茶先

由於行程有啲趕

特登過嚟就係想食佢嘅叉燒蛋治

配埋一杯懷舊冰室紅豆冰 我嘅下午茶實在太美好太豐富啦

朋友同我都係叉燒控
叫咗叉燒煎蛋出前一丁

咁就可以坐耐啲唔使食得咁急!
收到啦下次一定準時3:00出現