2024-01-03 554 瀏覽
澳門旅行第二日行到去新葡京附近再穿過條污污糟糟既橫巷就係鼎鼎大名既瑪嘉烈黎澳門食葡撻就應該以佢地同安德魯最出名相傳瑪嘉烈同安德魯好似係夫妻黎因為離婚而分家安德魯之前係文華餅房都可以食得到不過當地既話就叫做原汁原味成日都見連登仔話KFC吊打全世界咩KFC都係用瑪嘉烈既配方咁都可以試下有咩分別既瑪嘉烈都算係一個澳門怨念對上一次都就黎十年前聖誕黎到澳門就係聽過呢間好出名所以諗住黎食既不過佢當時就好似成個聖誕去到新年都唔開所以食唔到而家營業時間周末就去到六點逢星期三休息餐廳唔大就好似一個麵包舖咁既大細除左葡撻其實仲有其他野食但就好少人會買其實我之前就有個疑惑係bakehouse買葡撻見佢地個名係寫做egg tart既黎到澳門直頭係見唔到葡撻兩個字中文名直接叫蛋撻其實係咪英文入面根本無葡撻呢樣野既呢葡撻一件11蚊六件就65蚊平左一蚊香港無論係連登仔定fb廢老group乜餐廳都會掛上唔抵兩隻字食件十幾蚊既蛋撻都會比人話水魚乜都話香港食野係食租架啦咁但係瑪嘉烈咁up dup既舖頭賣既葡撻都只係平bakehouse一蚊咁多個po仲有傻的嗎仔話咩食名氣覺得人地認為拎住個紙袋就好威咁弱智既言輪兒登仔有時真
澳門旅行第二日

叫做完左個心願
不過每人食兩件已經好濟
第三件就真係要拎住走
2023-03-26
$32.5 (早餐)
2024-02-07 165 瀏覽
瑪嘉烈葡撻🥚瑪嘉烈蛋塔店位在澳門本島新葡京酒店新馬路附近的小巷中,是經典的港澳風格。6個葡撻會用紙盒裝,剛出爐的葡撻還很熱,表面呈現焦糖色澤,看起來超吸引。葡撻皮是千層油酥皮的風格,一層層堆疊的薄酥皮烤得金黃,吃起來酥中帶軟。而葡撻內餡則蛋味紮實濃郁,口感嫩滑香甜。店內的奶茶更是香濃幼滑,奶味十足,為配送葡撻增添不少風味!瑪嘉烈蛋撻店 Margaret’s Café e Nata地址:澳門馬統領圍66號
瑪嘉烈葡撻🥚

店內的奶茶更是香濃幼滑,奶味十足,為配送葡撻增添不少風味!

瑪嘉烈蛋撻店 Margaret’s Café e Nata
地址:澳門馬統領圍66號
下午茶
2023-10-15 640 瀏覽
星期日下午3點嚟排,大約20分鐘就買到啦🥰大部分人都喺買葡撻,店舖仲有其他食物飲品選擇😛😛葡撻 一個mop$11, 六個mop$65膠袋另外加$1😀熱辣辣,新鮮葡撻好好味,好香,值得一試🤤份量3-4啖可以食曬~ 一個人可以食一至兩個
星期日下午3點嚟排,大約20分鐘就買到啦🥰
大部分人都喺買葡撻,店舖仲有其他食物飲品選擇😛😛
葡撻 一個mop$11, 六個mop$65
膠袋另外加$1😀
熱辣辣,新鮮葡撻好好味,好香,值得一試🤤
份量3-4啖可以食曬~ 一個人可以食一至兩個
2023-10-15
下午茶
2023-10-07 422 瀏覽
嚟到澳門🇲🇴點可以唔食葡撻?路過見到間間都好多人😵‍💫,但點都要朝吓聖嘅😼外觀🪞:葡撻外層是酥脆的酥皮,頂部呈現金黃色至褐色,有微微的焦糖化。整體上,看起來非常吸引人。😳內餡🥚:葡撻的內餡是由濃郁的蛋奶糊製成,呈現出順滑的質地,口感濕潤但不過於稀薄。蛋奶糊香甜,有蛋香和奶香的結合,不會太甜膩。總體味道:葡撻的綜合味道應該是幾好,但未至於好好食。等咁耐真係冇必要。回頭率:👅👅性價比:👅👅打卡值:👅👅

回頭率:👅👅
性價比:👅👅
打卡值:👅👅

2023-09-16 346 瀏覽
去到澳門本島一定要去食既葡撻次次去都大排長龍今次係佢開鋪冇耐既時間去,雖然都已經有人排緊但都唔洗排太耐終於葡撻新鮮出爐熱辣辣好香蛋味,面層既焦化更正撻皮一樣冇得輸,酥酥脆脆好好食
去到澳門本島一定要去食既葡撻
次次去都大排長龍
今次係佢開鋪冇耐既時間去,雖然都已經有人排緊
但都唔洗排太耐
終於

葡撻新鮮出爐熱辣辣
好香蛋味,面層既焦化更正
撻皮一樣冇得輸,酥酥脆脆好好食
2023-03-06
2023-09-01 247 瀏覽
呢家蛋撻店排長龍,排咗好耐先至排得到。買咗半打葡撻,係酥皮製造既,非常之香及新鮮。咸料很香蛋味及很香滑,食完一個又一個,真係排得耐都抵。聽講氹仔個邊有間安德魯餅店,應該會去幫襯下,對比下有咩分別。

2023-06-06 973 瀏覽
食完安德魯餅店轉頭試埋瑪嘉烈😁咁就一食便知龍與鳳(當然澳門新開左唔少餅店都出色)大家都係$11但瑪嘉烈無安德魯咁多銷售點去到有條長人龍等緊其實都幾混亂原來買左飛都要再等佢出爐大概等左20分鐘再排另一條隊拎葡撻新鮮出爐當然熱辣辣係非常熱🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥熱到會辣親咀既熱度😂蛋撻皮無安德魯咁脆口撻皮比較碎同粉蛋醬就安德魯較甜但瑪嘉烈較滑如果兩者二合為一應該會係十分出色😎
食完安德魯餅店
轉頭試埋瑪嘉烈😁
咁就一食便知龍與鳳
(當然澳門新開左唔少餅店都出色)

大家都係$11

但瑪嘉烈較滑
如果兩者二合為一
應該會係十分出色😎
2023-04-13 1046 瀏覽
-//位於澳門·新馬路附近嘅正宗葡式蛋撻店🤩假期特別多人幫襯,但一場嚟到又想試下食蛋撻價錢為$11蚊一個,而$65蚊一盒有6個但姨姨服務就差少少喇😩可能太忙態度嘛嘛哋📍瑪嘉烈蛋撻 一盒 $65蛋撻新鮮熱辣出爐,由圖3就知道幾受歡迎落緊雨都好多人排長龍😂個個都一盒盒咁買拎返香港都冇問題😎氣炸鍋整返熱同樣好食加糖同埋蛋漿遇熱而形成焦糖效果,都唔錯聽講店舖係選用豬油製造葡撻,外層好鬆脆蛋漿都滑,蛋味又好濃郁,難怪咁多人排隊
//位於澳門·新馬路附近嘅正宗葡式蛋撻店🤩
假期特別多人幫襯,但一場嚟到又想試下食
蛋撻價錢為$11蚊一個,而$65蚊一盒有6個
但姨姨服務就差少少喇😩可能太忙態度嘛嘛哋
📍瑪嘉烈蛋撻 一盒 $65

蛋撻新鮮熱辣出爐,由圖3就知道幾受歡迎
落緊雨都好多人排長龍😂個個都一盒盒咁買
拎返香港都冇問題😎氣炸鍋整返熱同樣好食
加糖同埋蛋漿遇熱而形成焦糖效果,都唔錯
聽講店舖係選用豬油製造葡撻,外層好鬆脆
蛋漿都滑,蛋味又好濃郁,難怪咁多人排隊
2023-04-10 684 瀏覽
瑪嘉烈蛋撻店排隊時間:約45分鐘😋排隊嘅人龍真係好多好多,因為店舖較細,出爐次數冇咁密,所以排隊俾完錢,係要再排隊等岀爐攞蛋撻。眼見都唔少人會兵分兩路排隊😏 快!好!多!因為兩條隊都好長好長😬 講返葡撻,都係食新鮮出爐嘅😍 食嘅時候要小心啲,因為真係好熱🔥 佢哋嘅蛋味雖然都濃郁,但係可以再多啲蛋漿😍 仲有試埋佢哋嘅凍奶茶,比較甜,茶味比較淡,可以唔使特登試🫣 📍地址: 新馬路馬統領街金利來大廈17B地舖
瑪嘉烈蛋撻店
排隊時間:約45分鐘
📍地址: 新馬路馬統領街金利來大廈17B地舖
2023-04-08 495 瀏覽
經常大排長龍嘅葡撻舖頭,本身對呢一種「網紅」食店唔會有太大期望,但係佢哋嘅蛋撻的而且確令我有出乎意料嘅感覺。首先,蛋撻非常之嘅熱辣辣,感覺係新鮮出爐嘅,蛋撻皮仲非常之嘅酥脆。而且整體口味唔會偏甜,比我喺葡萄牙食過嘅葡撻更加適合香港人嘅口味。雖然去到嘅時候都好多人排緊隊,但係店員姐姐嘅手腳非常快,排咗冇耐就可以攞到蛋撻。舖頭出邊露天嘅地方有檯燈可以用餐,但係衛生情況就很一般,上一手留低嘅垃圾,並冇好好咁執走佢。

2023-04-01
2023-04-06 421 瀏覽
🇲🇴瑪嘉烈蛋撻店·之前澳門咪話會將個買一送一嘅船飛優惠繼續到去6月既 所以我哋一路都想等佢個船飛優惠 點知等極都等唔到🥲最後仲要得返最早8:30嗰班船 所以我哋超早就嚟到咗澳門🤣🤣因為我哋見時間尚早 所以我哋就決定慢慢行吓澳門 冇搭酒店嘅shuttle 最後全日行左21.5k😂·蛋撻$11黎到澳門第一時間梗係要食咗個蛋撻先😌😌瑪嘉烈嘅蛋撻真係好好食 新鮮出爐熱辣辣 出邊個酥皮好脆 中間個蛋好香蛋味 而且甜甜哋咁樣 勁好食🤤🤤·📍新馬路馬統領街金利來大廈17B地舖
🇲🇴瑪嘉烈蛋撻店
蛋撻$11

📍新馬路馬統領街金利來大廈17B地舖
$11 (早餐)
2023-03-12 644 瀏覽
每次去澳門🇲🇴, 都一定必食葡撻✨唔食就好似冇去過澳門咁🤣📍小店位於新馬路, 喺小巷內有幾張小枱置於室外露天座通常都會買完即刻企喺側邊食🤫最新鮮熱辣, 最好味! 🥳😋雖然🐉人龍好長, 但排隊時間都好快😲大約10幾分鐘就買到👍🏻🇲🇴澳門有2️⃣間著名的葡撻店:瑪嘉烈(新馬路) 安德魯(路環)安德魯和瑪嘉烈原本是夫婦👫🏻1989年: 創立澳門安德魯餅店, 專門售賣各式西餅, 以葡撻最聞名1997年: 因雙方離婚, 位於市中心的店舖 ➡️便改名為瑪嘉烈蛋撻店🔸葡撻 $11 7.5/10新鮮出爐💖酥皮酥脆香口,層次分明😻蛋漿的奶香同蛋香味都好濃郁🤩蛋好滑~整體唔會太甜😌食完真係好想再食😋🤧本身諗住第2日去食埋安德魯, 但實在太多人排隊, 好彩已經食咗1隻姐~😙
每次去澳門🇲🇴, 都一定必食葡撻✨
唔食就好似冇去過澳門咁🤣

📍小店位於新馬路, 喺小巷內
有幾張小枱置於室外露天座
通常都會買完即刻企喺側邊食🤫
最新鮮熱辣, 最好味! 🥳😋

雖然🐉人龍好長, 但排隊時間都好快😲
大約10幾分鐘就買到👍🏻

🇲🇴澳門有2️⃣間著名的葡撻店:
瑪嘉烈(新馬路) 安德魯(路環)
安德魯和瑪嘉烈原本是夫婦👫🏻

🔸葡撻 $11 7.5/10
新鮮出爐💖
酥皮酥脆香口,層次分明😻
蛋漿的奶香同蛋香味都好濃郁🤩
蛋好滑~
整體唔會太甜😌
食完真係好想再食😋

• 葡撻
2023-03-10 363 瀏覽
去澳門一定要食葡撻 咁究竟kfc葡撻好食d定澳門葡撻好食d 聽聞kfc同澳門葡撻既配方係一樣😂😂😂個人覺得葡撻偏油 不過新鮮出爐熱辣辣係👌既 下次去試埋安德魯葡撻🧡🧡 又有個傳聞 好本身係兩公婆 不過之後拆咗伙😕

#009遊澳門 喺澳門見到人大排長龍嘅地方就一係打卡地方 一係出名嘅嘢食地方 🧐我同我友人見到條長龍之後都唔使搵路就已經搵到瑪嘉烈😂 瑪嘉烈可以話係數一數二出名嘅葡撻餅舖,圖2就可以睇得出佢有幾歡迎 今次我哋淨係買咗兩個葡撻($11/1)價錢同香港嘅bake house 差唔多,但係老老實實我食唔出佢同KFC嘅有咩大分別😂無非都係個酥皮香酥啲 但係個蛋撻餡又冇乜分別 🫣重要因為佢唔係啱啱出爐 已經攤凍晒所以我同我友人食完之後都一致覺得冇需要排咁耐隊😂寧願返香港食多幾個Bakehouse好過📍瑪嘉烈蛋撻店地址: 新馬路馬統領街金利來大廈17B推薦:💛💛🤍🤍🤍
#009遊澳門

今次我哋淨係買咗兩個葡撻($11/1)

📍瑪嘉烈蛋撻店
地址: 新馬路馬統領街金利來大廈17B
推薦:💛💛🤍🤍🤍
2023-02-20 463 瀏覽
每次去澳門,第一站必定去瑪嘉烈食葡撻,已成習慣.以前店舖只有十多人排隊,今日已經變成兩百多人嘅人龍,但即使人客增多幾多,老板娘依然滋滋油淡淡定收錢出票,同門外人龍成強烈對比!我當然明白….. 香港人出外地旅遊,唔可以將自己果套轉落人家身上,當我買葡撻時,老板娘都話感謝我耐心等候.今次再品嚐葡撻,總体上係好味,只係味道明顯淡了. 當然,無比較無問題,一比之下,安德魯更優勝,另文再講.另外,除咗葡撻,其他唔見議買了,坐底品嚐葡撻期間,旁邊坐咗5~6位中山嚟嘅年青人,個個食剩大半個豬扒包,強烈見意我地勿試,仲請我地食一個㖭! 我食咗一啖,豬扒唔似豬扒似薄肉片,而且乾身唔 juicy,深深明白點解變成一口包.PS : 排隊期間,見到人生百態,比食葡撻更精彩!有男人等咗十分鐘唔耐煩發脾氣邊鬧邊走,食完唔讓出座位又有,打開個膠飯盒出嚟食嘢又有,食到D地方污污糟糟又有,所以我食完都唔忍心攪污糟哂D地方,抹乾淨之後就讓出坐位快快離開.
每次去澳門,第一站必定去瑪嘉烈食葡撻,已成習慣.

今次再品嚐葡撻,總体上係好味,只係味道明顯淡了.

當然,無比較無問題,一比之下,安德魯更優勝,另文再講.