2014-06-20 16393 瀏覽
靚靚媽咪有一班靚太好友,每星期都會約出黎午聚,為求增加新鮮感,每次都會揀選不同餐廳。由於auntie們個個「入得廚房,出得廳堂」,對食自然係好有要求,聚餐時經常都會研究新食譜同食府,當中亦不乏外地o既食肆。靚auntie當中有幾位係澳門o既常客,除咗得閒會玩兩手,最愛就係嚐美食,每次去完定必詳盡報導;踏入馬年,佢地其中一位就提議組團過大海,去佢地一致裁定為全澳最正o既名中菜廳「8」度食好野,實行「八」一「八」  !小肥聽見都已經流哂口水,當然係唔會玩怕羞啦,第一時間就問准auntie們可否拉埋表妹一同參與,嘻嘻,細佬喺度寫得食評即係話有份去啦  !我地一行十二人,乘坐早上十一點鐘船,中午十二點前已經泊岸,由於澳門入境處人手足,效率高,港人無需填表,十分鐘內就辦妥好手續,真係話都冇咁易。計劃周全o既領隊auntie一早安排好專車接送,團員唔洗擔心要搵的士,一到步就有車坐,加上馬路上車輛不多,交通毫不擠塞,十二點半左右就到達新葡京酒店。「8」係新葡京酒店o既中餐廳,樓面高,設計裝潢華麗,門面一串串o既「8」字連環扣耀眼閃亮,踏入餐廳門口同步入酒店大堂一樣,都可以感受到嗰種無形o既氣派。
「8」係新葡京酒店o既中餐廳,樓面高,設計裝潢華麗,門面一串串o既「8」字連環扣耀眼閃亮,踏入餐廳門口同步入酒店大堂一樣,都可以感受到嗰種無形o既氣派。食客必需行上幾級,穿過一道以自動門開關o既「金魚走廊」先入到餐廳大堂;正當大家不斷讚賞地上游黎游去o既電子金魚如何生動時,步出走廊嗰一刻,發覺大堂中央擺設著o既落地水晶燈飾、天花掛著o既玉環吊飾,以及牆身o既金魚刺繡,嗰份震撼感足以令靚太們儀態不顧地嘩聲四起
餐廳用紅色為主色,哈,同個餐廳名「8」真係夾
。Auntie們留意到餐廳雖然地方大,但係啲枱唔會排到密麻麻,位於中間o既散座全為高高o既皮櫈,舒適得黎好有私人空間。
餐廳內每一扇門都係自動開關,洗手間內o既所有配備亦同樣地全為電動,客人出入洗手間或餐廳都無須觸碰任何不潔之處,我地十二個人都對「8」奇高o既衛生意識水平印象都好深刻!小肥更因此次經歷為以後o既食評重新定下新o既衛生分標準
「8」除咗格調高雅貴氣,酒店級服務亦顯專業。太太們一進場,幾位服務生隨即每人送上櫈架,以拱擺放手袋衣物之用。見客人安頓好行裝,高高瘦瘦o既靚女姐姐就續一為我地奉上熱茶、滾水,最驚喜就係喺客人面前表演魔術
,變出濕巾(請看下圖),既新穎又衛生!
澳門通auntie曾多次於「8」用膳,深知除咗必需要預先訂座之外,有幾款菜式如「原隻乳豬焗飯」都一定要預留,今次亦做足功夫,為團友們訂咗兩隻,諗住咁美味,食剩都可以包走
。唔知澳門通auntie會唔會係VIP呢,定亦或係因為我地訂咗乳豬飯o既原固,坐底冇耐,兩位經理非常好客地續一同我地打招呼,派咭片之餘,亦不忘介紹鎮店點心及小菜;叫餸依個重大責任,我地當然係交比團隊中o既澳門常客啦!值得細佬喺度讚o既係經理o既細心體貼,雖然我地叫o既食物大多以點心為主,佢都好樂意地印製多份餐單,比我地攞返屋企作為參考及紀念,好等女士們有一個美好o既回憶
Amuse-Bouche之柚子鮑魚,彩椒豬爽肉
(估計係免費贈送
,不過由於帳單唔輪到小肥睇,所以不能作實):以鮑魚作為前菜,如果真係免費贈送的話,「8」真係好慷慨
!魚形匙羮上除咗有兩片鮑魚之外,原來底部有層薄薄o既柚子啫喱,鮑魚爽口鮮甜,啫喱清涼醒胃;鮑魚旁o既彩椒豬爽肉帶丁點兒辣味,入口醒神,配上底層o既雀巢一齊食,口感更覺香口爽脆,食後大家都越來越期待接住落黎o既菜式!
Amuse-Bouche: 柚子鮑魚,彩椒豬爽肉
蟹肉小籠包($60),藍天使蝦金魚餃($60)
:可愛o既藍天使蝦金魚餃同門口條「金魚走廊」及牆身o既金魚刺繡好相襯
!金魚餃層外皮煙煙韌韌,冇想像中咁厚,做得好出色;其內涵亦非常豐富,經理哥哥解釋話,每件金魚餃內都有一隻New Zealand o既藍天使蝦,出名爽口彈牙,事實亦的確如此
蟹肉小籠包外表雖然不及金魚餃吸引,但味道絕不比其遜色;小籠包皮薄又juicy,入面o既餡肉質極為鬆軟,而且咬落一啲都唔肥膩,點上黑醋又能特顯蟹肉o既鮮甜味,正!
蟹肉小籠包,藍天使蝦金魚餃
香煎琵琶燕盞($68),脆香叉燒包($45/籠)
香煎琵琶燕盞,即燕窩盞,煎香咗o既外皮又薄又香又脆,最重要係唔會食到成口油,而且燕窩餡份量足,味道清香得黎完全唔覺淡,可惜其不大出眾o既外貌只能輪為碟中o既配角。
香煎琵琶燕盞,脆香叉燒包
一眾auntie離遠見到一碟碟o既刺蝟叉燒包已經情不自禁地讚嘆其趣緻o既外形,哈,原本無意拍照o既長輩們最終都要用智能手機影返幾幅比自己啲孫仔睇
。師傅不但有心思,而且仲好有心機,因為據經理哥哥所講,叉燒包上o既每一條刺都係由師傅續一拉出
,少啲功夫同時間都唔得。再者,「8」o既脆香叉燒包同外間o既叉燒包造法有幾點不同:第一,叉燒包不但經過蒸製,同時亦要被煎煮,所以其底部奇脆無比,香口非常;第二,叉燒包餡中加入咗梅菜,味道香濃而不濁;第三,叉燒包層刺蝟外皮經過搓揉及拉製,質感較為軟熟,而且冇咁粗糙。刺蝟叉燒包美觀又美味,精彩得令人眼界大開,拍案叫絕
脆香叉燒包
竹笙魚圓
:Auntie話中國人食飯一定要有湯水先夠滋潤,所以就應經理哥哥o既推介,叫咗依款竹笙魚圓豆腐羮。嘩,師傅將豆腐切成千絲萬縷o既幼絲,不但盡顯其精湛o既刀功,豆腐羮中o既三粒魚圓更加係一絕!由桂魚所打製而成o既魚圓外皮猶如蛋白般幼嫩滑溜
,魚圓心卻又能質感彈牙,好得意。碗中爽脆o既竹笙同魚圓本身冇味,同火腿及瑤柱味濃o既豆腐羮好夾,以甜甜o既杞子加以點綴更覺清潤,妙呀!
田園雜菜伴南瓜汁
:一向對菜反感o既XO仔尤其討厭菠菜,因為只要食一口,條脷都會嚡哂
,好唔舒服;好奇怪,「8」所烹調出黎o既菠菜一啲都冇令細佬條脷有所不適,媽咪唔講真係唔知自己食緊菠菜
!菠菜不但唔嚡脷,味道同底層o既紅蘿蔔絲一樣咁甜,個人覺得配上香滑o既南瓜汁有種中菜西食之感,讚
至尊京都肉排
京都肉排看似平凡,但原來內有乾坤!炸製o既外層超薄超脆,食落仲以為自己食緊春卷咁,去咗骨o既肉排肉汁豐厚,肉質好似層層疊o既火腿卷般,整體勁鬆化。
至尊京都肉排
鮮腐竹銀杏炒時蔬:講真,小肥喺一餐飯入面毫無怨言地食咗成碟菜已經好難得,所以見到一碟沉悶o既白果腐竹西蘭花,胃口頓時大減,最終亦選擇比菜后表妹搞掂
。表妹食後感想:「腐竹好腍,西蘭花同白果就好脆,廚師用果乾調味有啲西化,不過效果唔錯,因為腐竹喺口內散發出陣陣果香,感覺新奇有趣。」
鮮腐竹銀杏炒時蔬
桂瑤魚翅炒米粉
桂瑤魚翅炒米粉其實係由桂花翅所演變而成,前者主要少咗蟹肉同芽菜,但係就加插咗瑤柱同米粉,價錢亦相對地較便宜
。撈入魚翅o既新竹米粉炒得好夠乾身同好夠鬆,不過最靚就係面層o既瑤柱粒;瑤柱乾炸到好似薯片咁脆,而且香口味濃,夾住米粉一齊食,唔需要多餘o既調味已經好美味!
原隻乳豬焗飯
:請留意,原隻乳豬焗飯必先預訂,Auntie訂咗兩隻,不過我地十二人當日都只係食得落一隻。如相所示,飯係放入乳豬內所焗製,飯粒軟綿綿得黎非常入味,包住焗飯o既乳豬亦都唔輸蝕,皮脆肉嫩,香口野味
炸龜苓膏之龜兔賽跑
:XO仔燥底,所以好多時都會食龜苓膏清熱,夏天涷食、冬天熱食,就連涷食龜苓蛋都試過,就係未聽過龜苓膏可以炸黎食
炸龜苓膏
熱辣辣o既炸龜苓膏外脆內流心,伴碟o既兔仔棉花糖香甜軟熟,烏龜蓮蓉酥鬆脆得黎又唔會過甜,三款都各具特色!
炸龜苓膏之龜兔賽跑
值得一讚再讚o既係「8」o既廚房班底,一再証實創意果真係無限,喺炸龜苓膏o既同時亦不忘加插一段龜兔賽跑o既小插曲作為伴奏,猶如劃龍點睛般精彩
!(注:始終炸製食物屬熱氣食品,所以建議熱氣o既朋友都係食返非炸製o既龜苓膏。)
炸龜苓膏之龜兔賽跑
葡撻,奶茶(免費贈送)
:「8」o既葡撻可以話係小肥喺港澳食過最正宗o既葡撻,簡直可以同肥肥家族兩年前喺葡萄牙始創葡撻嗰間Pastéis de Belém店舖食過嗰啲比美
!(http://travel.openrice.com/traveller/reviewdetail.htm?reviewid=9086)千層酥皮葡撻每層都好夠薄,而且毫不油膩,疊起上黎鬆化香脆,輕輕喺蛋餡上灑上焦糖粉、雲尼拿粉及朱古力粉加以調味,認真滋味無窮,再配上杯香滑濃郁o既奶茶就仿如神來之筆,清香怡人,寫意舒暢
葡撻奶茶
埋單每位五百大元,中西合璧o既菜式不但高質,造形亦極之創新及吸引,當中更包括有魚翅、燕窩、鮑魚,太太們都大讚抵食!除咗食物水準高,服務生態度誠懇,「8」對其環境、氣氛、裝飾、衛生亦非常講究,我地十二個人都食得好滿意,小肥更準備每次遊澳將「8」列為必經之站添
2014-05-15
Amuse-Bouche: 柚子鮑魚,彩椒豬爽肉