2013-08-01 5530 瀏覽
新葡京酒店THE EIGHT出名裝修靓, 食物精緻, 有$都未必食到, 因為BOOKING要好早BOOK,今次都預早一星期BOOK, 而且晚飯實在係天價, 所以都係係午餐"做下上等人"過下癮算數了 進入餐廳前會經過一條頗黑的走廊,走廊地上放了sscreen ,上面播放著很多金魚游來游去,最神奇係只要你走近那些魚,魚就會快速游走,好新奇呀。對我這個大鄉里來說,我真的覺得很有趣,還在那讓來來回回走了2,3轉先肯離開。入到餐廳內部已經被中間的一個水晶買球吸引,霸氣又失雅氣^^另外,the eight 名為the eight ,因為餐廳所有擺設都以8字做basic concept.上至水晶球,下至筷子托,真的利害利害。聽說the ei g h t 的燒味大廚是由舊葡景掉過來的,要試一試吧。 點了义燒,果然入口即溶,汁又唔會太多,每件都是小小的,給人是品嘗,不是食的感覺。之後是蝦餃,蝦餃被搓成金魚形狀,賣相可愛,蝦味亦很濃郁。灌湯餃皮很薄很薄,真係考功夫,內部用了上價料,真係每啖都令人很開心。午餐已經這麽有驚喜,真係想試下晚餐

上至水晶球,下至筷子托,真的利害利害。

之後是蝦餃,蝦餃被搓成金魚形狀,賣相可愛,蝦味亦很濃郁。

午餐已經這麽有驚喜,真係想試下晚餐
2013-06-26