2K
2011-03-08 251 瀏覽
6-3-2011唔屬於「冷糕」的年代, 認識呢款小食純粹因為睇了飲食雜誌的介紹, otherwise 真係聽都未聽過, 食亦更加未食過了... 但同朋友不約而同地對呢款糕餅好有興趣, 是次專程過嚟買了一件 ($5) 試試.睇住店員將粉漿倒入蒸鑊, 幾分鐘後開蓋, 粉漿發大成糕, 店員就拎出嚟落砂糖, 花生及芝麻, 再切成一楷楷賣出街... 新鮮整起的冷糕當然熱辣辣, 食落如大蝗蟲所言, 外皮脆身, 中間則軟熟又有點濕潤, 有少少似馬拉糕, 不過餅身有少少鹹又有點「乸」喉, 係發粉落得太多? 配料則好甜, 作為「唔太甜魔」我覺得甜得有點過火, 加加埋埋唔算好喜歡, 不過係幾得意的.$5 一件, 一試無妨.
製作中的冷糕
糕身外脆內煙韌, 不過帶點鹹又有點「乸」喉, 太多發粉?
6-3-2011

$5 一件, 一試無妨.
2011-03-06
7 分鐘 (外賣自取)
$2.50 (其他)