2009-02-04 48 瀏覽
响氹仔食咗咁多日,是晚終於有機會過番去澳門嗰邊食嘢,順便辦一點私事。沿住新馬路一直向北走,馬路兩邊有關食嘅都係賣手信嘅舖頭,要發掘好嘢食,就要落足眼力望一望內街,同埋要觀察當地人嘅一舉一動。如是者我由新馬路噴水池行咗大約五分鐘,响對面馬路嘅內街望到一間大大隻字寫住「北京水餃」嘅舖頭,外面仲企咗唔少人。我心諗呢間嘢一定有其過人之處。 呢間舖頭打正旗號,就係一個「平」字,賣嘅係北京小吃同麵食。要形容有幾平,只要講吓啲價錢就一清二楚:水餃一打十二蚊;煎鍋貼半打十蚊;套餐(包括一碗湯、五隻韮菜豬肉餃、一碗雞絲麻醬麵)九蚊;豆漿兩蚊等。舖頭入面有一個牌匾,道出老闆嘅背景同埋經營呢間舖頭嘅理念。講番食物方面,麵條唔夠口感,偏向淋,不過撈埋麻醬(其實係花生醬),配合少少嘅雞絲,還算可口;餃子大小一般,唔會因為價錢嘅關係而變細。餡料有好重嘅韮菜香味,豬肉就較少,點了些醋亦不錯。餃子皮偏厚,但唔會好似「小南閣」咁有硬嘅感覺,厚度與蒸嘅火喉配合剛剛好。有機會一定會再嚟試吓其他食物。要食平嘢,有陣時就要忍受一下環境。這裡地方淺窄,坐得唔係話好舒服。不過,食物價錢同埋質素足以彌補呢方面嘅不足。

套餐平到我唔信
套餐平到我唔信