2007-03-11 200 瀏覽
是日睇到一本消閒雜誌,內容係關於澳門飲飲食食嘅好去處,其中一篇係關於「澳門咖啡」,標題形容為「葡人蛇竇」,呢個形容詞真係十分貼切。話說有一日我同埋葡藉大老闆一齊食晏,佢\介紹咗呢間餐\廳,據佢\講,呢間餐\廳係葡國人開嘅。以前只係一間麵包店,宜家發展成為一間葡國餐\廳。好多葡國人(佔咗總顧客超過95%)都會嚟幫襯,當然佢\地會嚟食下午茶偷得浮生啦。<br /><br />呢度嘅餐\牌全部係葡文,所以我點菜要靠大老闆翻譯,不過啲伙計都識講英文嘅。我點咗個羊腩伴薯仔,老闆就叫咗個銀雪魚伴飯,為公平起見,我只評論我食嘅羊腩。羊腩要有羊羶味同埋夠腍,呢度兩樣都做得到,將薯仔蘸上羊腩汁嚟食,又係一絕。不過呢度啲羊腩嘅味道,好像總是欠了些什麼似的,如果要形容之,就是有形而無神。所以,要嚟呢度食晏,我想可以一試,但唔係一定要試。不過,大老闆話呢度最好味嘅係新鮮出爐嘅麵包,始終佢\地係靠做麵包起家嘅。食完之後一定要試一試呢度嘅特濃咖啡,此亦都係鎮店之寶。我親自試過,果然冇介紹錯,齒頰留香,精神亦為之一振。<br /><br />同大老闆食
<br />
<br />
同大老闆食飯,緊係有大食大啦,除開大約係每人七十蚊,係一般葡國餐\廳食晏嘅價錢。希望大老闆請我食飯之餘,最好加我人工就好了。