中文 | English
笨Nana
我是住在旺角的笨Nana。我是一名飲食業,在中環工作。我最常於灣仔九龍城大角咀出沒,最鍾意台灣菜潮州菜泰國菜,粵菜,茶餐廳/冰室酒店餐廳小食店麵包店自助餐點心,健康食品。
食評會員 11次成為首位寫食評會員
上載影片 上載影片 0
我的推介食評 我推介的食評 42
笨Nana  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-04-07 (屬於相關食評)
類別 : 泰國菜外賣店

上網睇視頻見泰國人都鐘意食抛打豬肉飯,搞到我都心思思想試下really 係呢度個menu睇左一陣,都只係見呎呢個辣炒豬肉煎蛋飯同抛打豬肉飯最接近,就叫左呢個外賣,加多盒酸辣鳳爪,再加杯龍眼水拎出走。

睇樣真係平平無奇,不過食落野味得黎都幾香,係辣嘅,會食到停唔到口果隻cry入面少少嘅酸豆角有提鮮嘅作用,撈均雞油飯一齊入口,味道出奇咁夾excited我見佢鋪頭張相係配白飯,不過我呢份係雞油飯lol有冇人知道邊種飯先係正宗啊!?

相比起個飯,鳳爪顯得平淡左d , 正常水準smile
食辣野緊係要龍眼冰(龍眼水), 食飯餐飯加$6丈有kku,夠清甜冰凍肉質heartyukking

2024-03-10
類別 : 潮州菜粉麵/米線

自從佢搬左鋪係第一次黎食。星期日嘅lunch都冇咩人shocked我一個人包場。

點左碗醉雞翼米粉(細)$46 +花旗參蜜$12,
雖然佢話係細碗,不過對我黎講已經好足夠mad成個碗都係新竹米粉,再加少少高湯浸住,米粉好爽口,熱辣辣食落去夠暖胃。

雞翼浸係湯度,所以變左暖暖地,但我個人比較鍾意食凍嘅醉雞翼多d,下次要記得叫佢分開上tongue酒味夠重手,好食likeyummy

(細份對我黎講都多,食唔哂🤣🤣🤣)
推介美食: 醉雞翼

2024-03-10
類別 : 泰國菜外賣店

食飽飯行過,見佢d甜品平平地,就買左個椰汁西米糕試下lol

糕件都幾大件,椰汁香濃底部除左有西米仲有d粟米粒,少少芋頭粒同馬蹄粒(爽爽地又清甜,應該係really),少少甜,我覺得好好食喎yummylike原來我係第一次食呢隻甜品tongue可以再期待下佢其他嘅產品,我會再黎lolballoon

p.s. 掛住食,食晒先記得影相🤣🤣

推介美食: 椰汁西米糕
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2024-03-10

2024-01-12
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水All Day Breakfast

一直經過都見有好多人排隊,今日終於有時間黎試下really。平日下午茶時段唔算多人,一人即時入座。

叫左個下午茶嘅意粉餐$54,跟美式熱咖啡。

杯咖啡好快就有,果層厚厚嘅咖啡油尤似泡沫,好吸引excited。入口温度微燙口,微甘苦不酸smileheart is my cup of teastar

意粉都好快到,雞胸有5件,大大件chopstick
意粉唔算al dente, 連埋酸酸地嘅汁醬入口,夠開胃。反而冇期望嘅雞胸真係好有驚喜shocked係超級嫩口同juice架~musiclovelove好正wowwowwow 令我諗起之前食果間拉麵嘅慢煮雞胸lol更為出色!雞胸厚身但烤得一d都唔鞋口,我最後係食晒d雞胸先慢慢食個意粉架crycrycrycry
真係好驚艷flowerballoonballoon

成間cafe俾人感覺好舒適,所有員工都著晒制度,外觀整齊乾淨,做事又勤快有禮。我見佢地做野係好有合作性,一人執好枱,另一人即時抹枱,再另外一人即時擺好位,唔駛一分鐘就番好枱,超有效率like 比好多cafe做得更出色。

我一路食就一路分享俾friend知呢間cafe有幾得😂😂😂 仲諗住黎緊生日過黎試埋其他野tongue

真心想講,食到一間滿意嘅餐廳真係好開心好想叫埋其他人一齊食kiss

推介美食: Americano, 香烤雞胸西西野意粉
用餐日期: 2024-01-10
是次消費: 每人約$54 (下午茶)

2024-01-10
類別 : 粵菜 (廣東)小食店點心串燒

一直對腸粉有種迷戀,所以行到街口見佢個廣告牌,二話不說入左黎。

鋪頭細細,都有幾張枱仔,不過如果坐滿人應該會好逼。

叫左個粟米瘦肉腸粉加菜脯,送豆漿
一杯。
豆漿送嘅

豆漿送嘅

細細碟,粟米就落得幾多,瘦肉係有嘅,但食落冇咩存在感mad 一啖食落去口其實主要得菜脯嘅味道,其他材料冇咩feel ,豉油主要係咸口嘅,腸粉拉得薄少少黏,但冇咩米香really

杯熱豆漿其實一d都唔熱,暖都唔到😂我欣賞佢會放d白糖係枱面俾人客自己落,但熱豆漿唔夠熱係溶唔到d糖架🤣🤣🤣🤣

食完淨係記得d菜脯味😜