中文 | English
WongSiuSiu
我是住在將軍澳的WongSiuSiu。我是一名行政大打雜,在鰂魚涌工作。我最常於大角咀尖沙咀旺角出沒,最鍾意港式日本菜意大利菜酒店餐廳小食店日式西餐火鍋壽司/刺身拉麵
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
WongSiuSiu  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 粵菜 (廣東)中菜館火鍋

有訂位, 加上遲到, 朋友已經攞了位, 所以不用等. 但我見出面一直都有人等.
若不是朋友生日, 主角提出要食這間, 我相信我一世都唔會知道和光顧它.
一來元朗對一個住將軍澳的人來說是極遠, 來回的車程比坐在廳館裡進食的時間還要長. 與其浪費時間在車上, 我寧願揀一個近大家的地方, 讓大家有更多時間相聚的地方好了, 總好過遠遠的來到, 剛食飽便嚷著太夜要回家了 (食飽9:30其實不晚, 但想到要個半小時才回到家, 回到已經11:00, 便太晚了)

說回食物, 其實我覺得一般, 真的不值得要花個半小時車程, 山長水遠光顧這裡. 我深信油𣴒旺必有同樣質數的廳館.

我們食了以下的菜色:
蒜容粉絲蒸聖子皇 - 一般, 聖子都算新鮮, 但不是很大隻
炸子雞 - 一般, 略咸
黃金蝦 - 中上級, 可以煮得更香, 蛋黃不夠
炸蠔 - 沒什麼特別, 老公話有點兒鯹
椒鹽九肚魚 - 沒什麼特別
杏汁白肺菜干湯 - 中上級, 肺好味
蒸魚(不知是什麼班) - 一般, 蒸過了少許
支竹雜菌雜菜煲 - 清清地, 沒什麼特別

推介美食: 白肺湯
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-05-25         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$200

類別 : 意大利菜咖啡店

因為工作關係, 有酒店請到FIAT CAFE晚餐, 真係一試難忘, 好想帶老公再去.

一開始有一個特備WORKSHOP學整拉花, 其間CAFE提供了兩款小食.
第一個是我最喜愛的水牛芝士蕃茄, 跟住就有沙甸魚, 兩款都很香很好味. 即使明知多食, 一會便沒胃口吃正式晚餐, 但依然要吃.

晚餐正式開始, 先來starters, 都已經有三樣了.
1. seared black pepper tuna, cauliflower, almonds hazel nut oil lemon dressing - 好好味, 每一味材料都煮得很入味.
2. param ham, cold cuts, pickles and bread - 這個當然好味啦! 很香亦不會太咸.
3. ricotta, figs, white truffle honey and olive oil - 無花果, 很特別, 清香.

跟著便上湯, 是磨菇湯 (cream of mushroom), 超推介! 這是我喝過最好味的磨菇湯, 非常的香濃, 很重的磨菇味, 感覺是用上極多的磨菇去弄這湯.

主菜亦有三款:
1. polpette meat balls, extra rich tomato sauce riso and chopped parsley - 話明extra rich, 個汁當然是超濃超多, 肉丸亦很入味, 是這cafe的出名主菜.
2. "cacio e pepe" Spaghetti, black pepper, pecorino cheese and olive oil - 意大利粉放在一個像雀巢的地方, 意粉很爽口, 很香的olive oil味, 再將肉丸的汁撈埋一齊食, 超正!
3. blue mussels, white wine, onion and parsley - 這味有少許失望, 藍青口不夠滑.

最後到甜品, 有自家制的雪糕. 杏仁同士多啤梨揀. 我揀了杏仁, 因為未試過.
不得了, 超好味, 好豐富的杏仁味, 亦有粒粒碎碎的杏仁, 很特別, 很香.

推介美食: 杏仁雪糕,小食,Starter 1,磨菇湯,MEAT BALLS
用餐日期: 2013-05-20
是次消費: 每人約$0
用餐優惠: 其他

類別 : 日本菜拉麵

趕得切响佢3:00落場前到, 等了一會便可以入座.
亦好快便有麵上枱.
其實他們只有2款湯麵, 湯底都是一樣, 一款是鹽味, 一款是醬油.
另外還有沾麵, 好像還有一款撈麵
和老公一個叫鹽味一個叫醬油
兩款都很好味, 濃濃的但不會太咸, 感覺亦不太油, 肉也不太肥.
麵質很好, 爽口的.
鋪子只有九個位子, 下次經過如果見沒太多人排隊, 一定會再食.

推介美食: 醬油,鹽味
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2013-06-12
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2013-06-06
類別 : 日本菜拉麵

開業個多月, 一直很想試一試, 今日終於有機會了.
十二點去到還未有客人, 所以都不用等位
MENU就只有五款麵, 第一次食所以不大清楚,
服務員都很耐心介紹每一款麵, 最後我叫了周月拉麵, 朋友叫了他們的主打沾麵(Tsukemen)

周月拉麵其實應該便是出面的叉燒拉麵, 只是湯底跟味道不同
麵質不錯, 是我喜歡的爽口的, 但湯底就真的太油了.
雖然我叫了濃湯, 濃是濃, 但是咸了一點點.
周月拉麵

周月拉麵

朋友叫的沾麵, 是一碗黑黑油油的湯跟上一碟麵, 麵可選凍或熱上.
食法是將麵沾一沾湯後把麵吃掉. 完成麵後, 他們預備了一壺雞湯撈進黑湯, 再把湯喝盡.
朋友吃下第一口已喊著說太咸了! 我亦夾了一口來試, 的確很咸.
最後朋友索性把數匙湯撈進麵碟裡, 可是依然覺得很喊
然後決定請服務員把湯倒掉, 用雞湯來沾麵好了.

雖然MENU寫上不加味精. 可最後我喝了三杯他們的麥茶來解咸. 是太咸或是味精, 我真的不知道了.
用餐日期: 2013-06-06
是次消費: 每人約$85

2013-05-28
類別 : 潮州菜

都唔咪第一次去食, 之前去都無咩, 今次去係因為貪呢邊鋪大啲光猛啲. 以前响花園街果邊鋪, 成日被人安排咗去後巷的房仔, 裡面成日有人食煙.
點知, 今次就出事.

叫咗蠔仔粥, 勁鯹勁難食. 自問半個潮州人, 由細食潮州嘢食到大, 真係最難食係今次. 一放上枱, 已經覺得"點解啲色咁怪既, 未見過蠔仔粥會啡色架喎?!" 一食, 真係想嘔番出嚟, 好大陣豉油味加鯹味. 新鮮既蠔仔煮出嚟, 只有鮮甜, 唔會鯹架囉, 而且很多時候, 潮州菜是會用魚露吊出個鮮味出來, 可是我一點魚露也嘗不出來, 只有豉油味和醒味. 我印象中之前食過佢哋既蠔仔粥, 唔會係啡色, 亦無咁難食. 我以為只係我一碗係咁, 但我走時週圍望下人哋果啲係咪咁, 都係啡色架! 唔知佢哋有咩comment呢.

另外叫咗豉油王炒麵, 好油好咸, 又係好唔得.

另外仲有椒鹽鱔片和炸蠔餅, 都只是一般, 蠔餅的蠔也是頗鯹.

以後都係唔再嚟囉! 好味的潮州打冷真係越嚟越難搵.
用餐日期: 2013-05-09
是次消費: 每人約$150 (晚餐)