bbshan

bbshan

食同訓係我最大的樂趣
訊息
正顯示第 110 篇(共 104 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
SEP 23

第一次黎叫佐竹碳糯米窩夫,賣相好靚,4大件窩夫好厚身,外脆內軟,配搭都好豐富,有牛奶雪條,希臘乳酪,草莓醬,酸酸甜甜唔會好漏。飲品叫佐杯creamy black,泡沫豐富,好飲😋
SEP 23

一場黎到筲箕灣,就試吓bookmark 佐好耐嘅焦糖燉蛋雪糕pancake。 雪糕可以自己揀口味,我揀咗豆腐味,可以走cream,pancake size 唔算好大,當飯後甜品剛剛好。面頭嘅焦糖好香脆,燉蛋就好滑,豆腐雪糕豆味好香濃,加埋煙韌嘅pancake 皮真係唔錯,值得一試😊
APR 23

平日下午兩點直入唔洗等位,一心想試嫩雞白布闊麵,點知闊麵賣哂,唯有轉biang biang麵😢碗麵黎到係幾大碗嘅,biang biang麵幾有口感唔會煮到好淋,但係個湯底真係唔得,無咩味,同埋雞嘅份量無其他人講咁多,而且唔嫩,只係普通嘅雪藏雞柳😅 之後叫多一份醉雞,醉雞份量都多,可惜大部分都係骨無咩肉,味道方面係ok嘅,都有酒味同嫩滑,不過就唔會再試🤦‍♀️
MAR 23

只在週未供應的小山園抹茶麻糬吐司配自家製草莓gelato🍓$58 賣相好靚,單吃抹茶吐司抹茶味都好夠,只是有點乾,草莓gelato草莓味道很天然,但偏甜,同埋好快就溶,加佐麻糬賣相係靚啲,但個份量太多,稍微蓋過抹茶嘅味道,無麻糬其實會更好,而重點係嗰個抹茶醬,好濃郁嘅抹茶味🥹
是次消費
每人約$60 (午餐)
MAR 23

就快結業先黎食🙈 其實好耐之前末開店已經食過一次,嗰陣時已經覺得好好食,而堂食係更加好食嘅,因為個包烘熱佐,個味道係昇華左,芋泥綿密得黎唔會好甜,可惜芝士味道唔係好突出,食一個都飽,另一個要打包返屋企,期待店主之後會以另一個形式再開賣💪🏻
檢視所有留言 ()
10分鐘 (堂食)
2023-03-02
MAR 23

難得平日黎食,試吓佢個set lunch,2 course menu 包一個主菜同甜品/湯 $128。平時一個主菜都要$128,變相送甜品😳 叫佐Fried chicken sandwich 同 Frozen egg tart custard sundae 炸雞包賣相幾靚,炸雞炸到脆卜卜,味道帶少少辣,幾惹味,可惜一切開啲皮就分離哂🫠 甜品係招牌蛋撻新地,有個迷你蛋撻幾得意,雪糕雪到好硬,用匙羹都不唔到🙈但味道都唔錯嘅,係吉士味加少少餅乾🍪
FEB 23

中伏pancake🤢 呢間日本過江龍黎佐香港好耐,依家先去食😂 首先中午去到無咩人已心知不妙🙈 叫佐兩個pancake ,招牌梳乎厘同tiramisu 先講tiramisu ,真係好難食,完全食唔出係tiramisu ,無咩咖啡味又無酒味,啲忌廉又好實好漏😅 另一個招牌好少少,梳乎厘係幾輕盈,但就無咩味,要靠個糖漿,唔知日本食會唔會好啲😢
OCT 22

見到MM推介,專誠平日中午黎食lunch,lunch 只有平日中午先供應,11點幾黎到唔洗等位,環境衛生就一般,張枱啲水漬自己抹。如果12點前埋單,會送飲品。 叫佐個咖哩羊排飯,賣相都ok,但食落就中哂伏,羊排好韌,用刀都切唔到🤢,而且好多肥膏,佔咗7成🤢,咖哩味道就ok ge,似泰式咖哩,少少辣,可能叫雞飯會好啲掛,我見大部分人都叫雞飯😅但我就未必會再試啦😅 總結來講,$85呢個價錢超唔值🙅🏻‍♀️
SEP 22

平日1點半來到都要等45分鐘,好彩天氣唔係好熱🙈 叫佐兩個蛋糕,芝麻同檸檬,仲有hand drip coffee,價錢方便就比較貴,件cake size 不大,但要$68🙈,同埋一定要叫飲品。 芝麻蛋糕的芝麻味超濃😍,面頭仲有啲芝麻脆脆。檸檬蛋糕相對上就失色啲,檸檬味道沒有好突出,但多咗個餅底。兩件蛋糕都係好滑同流心👍🏻 希望cafe之後可以增加多啲蛋糕、飲品的款式,同埋可以俾客人留電話,咁就唔洗企係度等咁耐🫣
1 推介
MelMel媽
SEP 22

早餐時間叫佐個套餐,沙嗲牛肉花生燒加杯cappuccino ,$78加一 咖啡可以選擇skim milk,味道是唔錯的,而且幾大杯,可唔無拉花,有點扣分🫣 沙嗲牛肉花生燒賣相幾吸引,可惜味道一般,個花生燒本體無咩味道,入面嘅牛肉好碎,如果牛肉可以大塊同完整一點會更好,沙嗲嘅味道係來自自己加嘅沙嗲醬,微微辣,都有啲似茶記嘅沙嗲醬,玩味同打卡角度黎講試一次就夠了🫣 不過環境係唔錯嘅,地方大,坐得舒服,仲有Wi-Fi 👍🏻
Top