中文 | English
朝爺
我是住在西灣河的朝爺。我在尖沙咀工作。我最常於西灣河筲箕灣太古出沒,最鍾意粵菜 (廣東)滬菜 (上海)日本菜茶餐廳/冰室小食店大牌檔火鍋咖喱拉麵
食評會員 1次成為首位寫食評會員
朝爺  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-01-21
類別 : 港式茶餐廳/冰室

個人認為每日最重要的一餐應該是早餐,因為吃夠了才有力氣迎接工作。
住在這區多年,一直找尋一間舒適的餐廳,自數月前「開心快餐」結業後,我終於找到了它...「粵品」。
每間茶餐廳的早餐大同小異,而我每日來到這裡,總愛叫沙爹牛肉丁麵、牛油方包、餐肉煎蛋、茶走。
沙爹牛肉丁麵 - 牛肉份量適中、麵亦煮得唔會太腍lol
牛油方包、餐肉煎蛋 - 正常味道chopstick
茶走 - 茶香奶滑smile
這裡開業不久,所以地方企理,坐位唔逼,老闆o係舖租高昂之下,算有良心了。

用餐日期: 2013-01-21
是次消費: 每人約$27

共有6 人投票

2013-01-14
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓點心

是晚同親朋戚友晚飯,見到富臨皇宮喺北角頦分店,即管試一試。
七點到達入座率有九成,一坐低就如惡夢開始...
由於酒樓似心急開業,牆上吊住一大抽電線未有電視,洗手間冇指示,樓面員工嚴重不足,BB櫈滿佈灰塵!

脆皮燒腩仔 $48 - 唔脆皮,超肥huffy
脆鹵豆腐 $38 - 只有六件,冇味huffy
龍躉兩味 $338 - 每牒得幾舊huffy
燒鵝皇半隻 $178 - 算正常
脆皮炸子雞 $180 - 炸咗起碼一個鐘以上,投訴換第二隻比我,一樣咁差!!!huffyhuffy
粟米石班塊 $98 - 賣相、味道不能夠接受huffy
菠籮生炒骨 $78 - 又係得幾舊huffy
椒鹽焗鮮魷 $85 - 少得可憐huffy
金銀蛋菠菜 $68 - 還可以
瑤柱琵琶豆腐 $85 - 全晚最GOOD
白灼唐生菜 $68 - 好難唔好食
漁香茄子煲 $78 - 後加,唔熱就死得啦
汽水 $12罐 - 個侍應話揾晒全場都係得一支飲筒 =.=huffyhuffy

如果OPENRICE可以比負分的話......

用餐日期: 2012-12-22
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

共有4 人投票

2011-03-25
類別 : 日本菜同客食飯

今日一行三人到此餐廳食bowl,點了三個定食SHARE,分別是 : 吉列豬扒、大蝦帶子、吉列海鮮。
食物約十分鐘送到,店員細心介紹各種醬汁。吉列豬扒鬆化無比、大蝦帶子香脆可口、吉列海鮮鮮味無窮。
就如米飯、湯、沙律、水果也是上佳之作。
最後幫我們結帳的Suki也笑容滿面、標青養眼,令我們一眾宅男也暈得一陣陣,久久未能清醒!lol
推介美食: 吉列豬扒
用餐日期: 2011-03-25
是次消費: 每人約$170 (午餐)

共有2 人投票

2009-12-31
類別 : 港式甜品/糖水

估唔到好普通o既下午茶可以難食成咁!

甘草綠豆豆腐花 - 水汪汪,D豆腐花成PAT野咁
杏仁露 - 完全食得出係用粉開出黎
芒果涼粉 - 芒果唔靚,份量又小
鮮炸魷魚鬚 - 粉槳厚過好多人o既面皮
奇異果鮮奶 - $26,飲兩啖就無晒

比咗幾舊水食垃圾,條氣點順???
用餐日期: 2009-12-31
是次消費: 每人約$30 (下午茶)

2008-12-02
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓海鮮點心

30/11/08 星期日一行13人到上址晚飯,七時半坐低,八時叫菜。
由於OPEN RICE提供小菜七折優惠,叫菜前先向侍應查詢優惠不包括那些小菜。侍應看過後,表情顯然對優惠懵然不知,要拿去給收銀查問。
寫小菜的男侍應更搞笑,說"翠塘豆腐"這簡單小菜不在餐牌裡面,所以不能落單,由於餐牌上的全都是特式小菜為主,相信如果想食生炒骨,雜菜煲,粟米斑塊等食客無需幫襯呢間酒樓,不過呢個WAITER卻奇怪地可以為我提供紅燒豆腐(餐牌無)。最終叫91羹....
招牌燒雞$200.00超貴shocked
叉燒例牌賣$80.00約三十件
中段加個生炒米需米飯bowl.....早前幫我查詢優惠那侍應回應"呢個無得平喎!!"(態度挑釁)
其間茶壺加水唔出聲就唔會主動
埋單平三百幾,每人約$85.00
只有最後一個收錢既姐姐較好,問我有無人係馬會會員或有七折優惠卷
相信OPEN RICE提供優惠,係食店想多顧客去幫襯.....卻換來不禮貌對待,而員工對優惠一無所知顯示員工溝通不足。
是次消費: 每人約$100 (晚餐)