中文 | English
安祖娜。姬斯蒂
我是安祖娜。姬斯蒂。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
安祖娜。姬斯蒂  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-07-06
類別 : 西式咖啡店麵包店三文治沙律

難以想像佢地可以將呢2杯latte 交到客人手上。一個有自覺嘅咖啡師有咩可能有面目將呢2杯咖啡交畀客人!? 呢度係金鐘PP,而佢會好意思叫呢2杯嘢做latte。

The petit cafe 以前沖嘅咖啡係有品質有保證,員工有質素餐廳有管理。依杯咖啡除左似一pat 加左咖啡味嘅淡水,完全同咖啡扯唔上關係。以為counter 做嘢嘅人只係由外國人轉左做香港人,但似乎連靈魂都轉售埋。

除左隻花花紙杯,呢度無嘢值得留戀。

2016-11-17
類別 : 韓國菜韓燒

變哂喇。

如果你以前去開呢間餐廳,係因為佢份量夠味道好,全店內外工作嘅都係韓國人而嚟嘅話,或者你之後要重新考慮吓先好去喇。

昨晚去到店內無咩人,平時明明唔book位得bar 檯坐,昨晚講緊一行五人walk-in都可以畀張八人檯你你就知,佢地無咩客。

店內外連水吧廚房都轉哂少數族裔朋友嚟服務你,雖然餐牌同價錢不變,但食物味道、質感、賣相全部變哂。明明叫番之前食過三次都覺得好食嘅牛肉Gimbap,今次碟嘢嚟到可以用「鬆散無味堆埋一碟」嚟形容。前菜亦由六碟變四碟,而且其中一碟係沙津醬溝三色豆啲friend,我見到嗰刻都呆一呆。

總之一句,如果你以前去過想再去嘅話,當新餐廳咁去好喇,你唔會再聽到啲待應用韓文溝通,成間餐廳只有電視播住嘅韓文MV先似韓國嘢。

用餐日期: 2016-11-16

2016-09-21
類別 : 西式多國菜咖啡店薄餅

Very comfy cafe, feel like a bar but it's more than what u can see from outside after. It's chill but warm and friendly. Very nice food with reasonable price, interesting menu and u can feel that they make it with their total heart. Highly recommend. balloon

Few people in the early morning.

Very interesting  combination  and  more  important  -  it  works!

用餐日期: 2016-09-21
是次消費: 每人約$70 (早餐)

2013-08-11
類別 : 台灣菜粉麵/米線

原本一心嚟呢個商場係想試佢隔離間抹茶主題餐廳,但去到之後佢竟然唔做生意,之但係我又好肚餓喇,於是就試試呢間標明「台灣雙料冠軍牛肉麵」喇,果真一試便知龍與鳳,早知睇完食評先點菜啦……

坐低睇睇MENU,睇落每樣嘢都好似好好食,非常之滿心歡喜,而且啲相影得好靚,我都知「相片只供參考」,但係到啲食物一嚟,先發現啲相片不但同實物相差極遠,甚至我個人認為佢唔應該擺相出嚟誤導食客。

先嚟一個香辣牛肚粉皮($28),睇相好靚仔,嚟到啲牛肚條少到……我以為有人食完先畀我,攪一攪先發現,其實佢只係放咗啲辣油落去就算,放入口除咗辣味同埋好油之外,就咩味都無,食到後尾我發覺,不如自己開樽辣椒油出嚟仲好食過佢,仲要係好難得先食到一條牛肚條,仲要係用「條」嚟形容,少到呢……
嗰堆牛肚條少到一隻手數得晒,兼一啖可以食晒。

嗰堆牛肚條少到一隻手數得晒,兼一啖可以食晒。

之後係招牌「半筋半腩麵」($52) ,整體味道尚可,喜歡「藥材」味嘅朋友可能會特別喜歡。啲筋非常非常之軟淋淋,好勉強先夾得起,不過就無咩特別嘅味道;而啲腩亦非常非常之淋,淋到完全唔似肉,亦無咩特別味,口感有啲奇怪。成碗都就係得2條筋、2條肉,抵唔抵食見仁見智。
淋到唔似肉……口感怪怪…

淋到唔似肉……口感怪怪…

唯一可取係佢嘅黑糖Latte ($18),黑糖味出奇地濃厚,非常抵讚。

最後一樣要提提,喺同一碗麵入面竟然浮住2條好長嘅眉毛,我唯有當佢係牛腩毛,無洗乾淨……不過都無理由有咁多架?!佢應該改名做「台灣雙毛冠軍牛肉麵」 =_="

題外話/補充資料:
佢哋收錢嘅地方,同時係員工打卡、廚房出菜位、水吧出菜位同埋廚房落單位,真係迫到呢……大家一齊迫喺一個只得2呎幾嘅地方,但係佢間舖好大,好多空位,我真係唔明點解咁都得!
推介美食: 黑糖Latte
用餐日期: 2013-08-04
是次消費: 每人約$110 (午餐)

2013-07-18
類別 : 意大利菜咖啡店麵包店薄餅無肉餐單飲o野傾計

上回講到我無啦啦去咗The One嘅Habitu分店,點咗兩杯「頂級」自我分離咖啡之後,都諗住我呢一世人應該都唔會再去呢度食飯飲咖啡,點知最近有朋友邀我去又一城食飯,好揀唔揀就揀咗Habitu,結果……好滿意~~ smile今次我要讚讚又一城呢間分店,員工好有禮貌,動作勤快,面對橫衝直撞嘅內地遊客仍然保持專業態度,以禮待人,非常抵讚;而食物亦令我大感驚喜。先講吓我最愛嘅咖啡。今次點咗杯Caramel Latte,咖啡面有一層燒得脆脆嘅焦糖,份量剛剛好,咖啡香、濃、滑,而且夠熱,做得非常有水準。

本身我除咗係咖啡精一名,更加係Egg Benedict嘅diehard fans,基本上我每去一間餐廳都會先睇menu,睇佢有無提供Egg Benedict,如果有就一定會試。原因好簡單,Egg Benedict其實一啲都唔難整,但就係因為太簡單,所以更能睇出廚師風格用心同埋餐廳質素。好多時好多人見Egg Benedict太易整就會掉以輕心,做出味道只屬普通嘅貨式,而好食嘅Egg Benedict真係可遇不可求。既然呢度都有,我當然要試試。我點嘅係Smoked Salmon Egg Benedict,整體味道不錯,而配菜-potato & salad都同樣出色,Holland sauce 做得唔錯,只可惜Egg Benedict配上生菜係敗北之處,佢哋完全唔夾,生菜味太搶而且太硬身,令整體味道同質感失去平衡,或者改配菠菜會好啲。

雖然係咁,我都對今餐非常滿意。做得好!(欲知前篇故事內容,請到The One 分店查過究竟)
推介美食: Caramel Latte,Smoked Salmon Egg Benedict
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$150 (午餐)