中文 | English
moq
我是moq。我最常於銅鑼灣出沒,最鍾意中式日本菜意大利菜
食評會員 0次成為首位寫食評會員
moq  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2013-07-17
類別 : 西式西餐廳麵包店海鮮無肉餐單

N年前去過, 印象中食物中規中距. 信用咭寄來邀請咭, 生日月送set dinner一份所以去食.出面supermarket多人到不行, 行到入餐廳時只有幾枱人, 比高級貴價餐廳還要靜.冇加$40轉龍蝦湯, 是日餐湯 - 清菜湯, 淡如水.1. 香草扒春雞(免費) - 煎到好乾塊皮好脆, 但依然有濃郁雪味.2. 紅酒汁安格斯肉眼扒 $24x - 乾、冇味、硬. 問幾成熟, 6成變well done.3. 黑醋汁西冷牛扒 $17x - 要求7成熟, 反而冇咁well done. 不過都係冇味、硬.4. 海鮮拉麵 $68, 除了有一撮麵條未煮開痴埋咗之外,味道最正常係佢.相比食物... 咖啡, 檸檬茶都唔錯. 埋單 $550.
題外話/補充資料:
係咪sogo自己鋪所以唔憂做? 如果keep住呢種質數, 銅鑼灣地段, 租俾其他商户又或者擴充supermarket應該更實際.
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-07-15
是次消費: 每人約$150 (晚餐)
用餐優惠: 信用卡優惠

推介此食評

你覺得這篇食評:
靚相

2008-11-08
類別 : 日本菜爐端燒壽司/刺身

星期五晚, 訂咗兩位喺8:30pm, 遲左15分鐘到, 等到9:10先可以入座.
入到去好多人, 鋪位同枱與枱嘅距離都好細, 日本魚市場裝修, 好光猛.
被安排坐bar枱. 睇住師傅整壽司, 亦睇住師傅隔離嘅人兄開大水喉係咁洗d貝殼類食物, 喺你面前刮開d貝殼, 挑象拔蚌腸等等... 有d令人管毛恫 shocked

鯛刺身 $38: 抵食, 預先加咗鹽同松茸菌油, 味道特別. 但未必人人受到嗰陣松茸菌油味 (有人覺得似電油味).
加拿大海膽壽司 $50件 : 有好多海膽, 鮮甜, 紫菜仲好脆. 佢有$90件嘅日本海膽.
牡丹蝦壽司 $55件: 非常鮮甜, 肉厚又大隻, 好味. 不過我哋叫佢拎個蝦頭去炸, 真係錯晒, 炸過龍之餘亦非常之油膩, d膏無晒.
劍魚刺身 $23塊 : 本來叫油甘魚, 黎到變劍魚. 不過都係好厚好新鮮.
三文魚刺身 $23塊 : 新鮮, 正常.
帆立貝壽司 $20: 係比較結實同爽口嘅品種, 新鮮, 個人覺得麻麻.
多春魚 $34: 3條, 又乾又細. 唔係好得, 不叫也罷.
雞軟骨 / 牛舌 / 軟殼蟹手卷: 等咗45mins都未黎, cancel 咗, 我地趕時間要求cancel佢都無留難.
生啤 $9: 無冰縝到喎, 不過細細杯都幾好.

論食物地區服務態度, 價錢算合理. 刺身壽司真係好新鮮, 燒物就麻麻.
推介美食: 鯛刺身, 牡丹蝦
是次消費: 每人約$250 (晚餐)

推介此食評

你覺得這篇食評: