中文 | English
藍彩雀
我是住在沙田的藍彩雀。我是一名Clerk,在荃灣工作。我最常於旺角沙田荃灣出沒,最鍾意韓國菜泰國菜法國菜私房菜酒店餐廳露天茶座自助餐海鮮薄餅
食評會員 0次成為首位寫食評會員
藍彩雀  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-02-16
類別 : 韓國菜西餐廳

今年情人節男友選了食韓國菜.....入到去環境好靚。由於預早訂位,我們被安排座梳化位。
這梳化位是自成一處的圓型梳化位...可以座4人的。我們身處這梳化位好有私人既感覺。
我們2人叫了4碟食物
- 腩肉鐵板燒($95)。係我們張台放上鐵板,侍應即場燒比我們食。味道好正...尤其是用來點腩肉既醬。
-秘製韓式烤豬大腸($120)。豬大腸辣辣地,好好味。可惜豬大腸比較少,d配料還多過豬大腸。
-餃子鍋($250)。這個鍋份量好多的...見議燒左一陣就好熄火...否則d餃子,豬肉粒會老哂和碎哂。
-芝士雞粒($130)。如果愛食芝士的fan一定要叫哩個...真係好正。而且佢夾有細細粒的年糕好有口感呀!
除左食物環境正之外,侍應的服務都很有禮貌...如果不是她說餃子鍋好大份...我們可能會叫左好多食物最後可能食吾哂浪費就吾好啦!^^
侍應大部份都是韓國人,餐廳播既歌係韓文歌...剛巧佢地播緊天國的楷梯主題曲和英文歌。

推介美食: 芝士雞粒,
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-02-14         慶祝紀念: 情人節
是次消費: 每人約$340 (晚餐)

2011-02-23
類別 : 川菜 (四川)

由於新開,有朋友見議去食。
我們4人7時左右就到,地方大,人手足。
我們每人叫了4碗有湯的暑粉+口水雞。
口水雞$32左右都低食的,可惜一點都不入味。
我朋友叫的腩肉暑粉,因為侍應寫少左腩肉,另上給她。
一看之下得4塊,但我碗就有6塊腩肉。
每碗的小辣分量都不同,很奇怪!

用餐日期: 2011-02-22
是次消費: 每人約$33.50 (晚餐)

共有1 人投票

2019-08-24
類別 : 台灣菜台式飲品

因雜誌介紹所以今日一試,吾錯好味。湯水我都飲左1半就證明好食。叫左半筋半肉麵同花枝丸。
鍾意食牛及喜歡食台灣野可以一試這餐廳。
環境都乾淨,侍應都不錯。廁所雖然細但都潔淨。
推介美食: 外省牛肉麵(半筋半肉), 花枝丸
用餐日期: 2019-08-24
是次消費: 每人約$116

評分: 環境 5   服務 5   衛生 5   抵食 4

2018-09-15
類別 : 韓國菜

昨晚4人用膳,點左一個2人餐,一客醬油炸雞,另外一個石窩牛肉豆腐湯配飯。

2人餐包既蕃茄忌簾年糕真係吾掂,個汁就正,但年糕個芯好硬,懷疑仍未煮熟。
另外餐包既特選pizza,又焗得吾好。
侍應態度又麻麻,係環境不錯。
仲有個商場改左新之城,但仲寫住南豐商場,搵到我哋係咁找地鋪。好心個地址名改返好係新之城啦,否則客人不易找到店鋪。
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-09-14         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

評分: 環境 3   服務 1   衛生 3   抵食 1

2014-03-30
類別 : 多國菜西餐廳

因為團購的關係被餐廳提供的5款蟹既BUFFET吸引,當時都不知道在工廠內的,不過都算啦!諗住貪新鮮,食BUFFET不一定要在酒店食(原來是錯的),於是抱有期望地去食。
營業時間6PM開始,我們早到左,地面上沒有任何標誌係3樓,一見就係酒樓,旁邊有LIFT,便上三樓看。見門牌餐廳寫是THE ROOM(收據都打THE ROOM),拉了百摺門,擔心去錯,偷側從門縫內看,幸好沒去錯。
可能今日係星六的關係,不是很多人來食,因為除左服務費後,還要加假期服務費$20 @1。

主打食物是蟹,他有長腳蟹,大閘蟹,麵包蟹,龍蝦,侍應都不斷加,但D蟹又不是好像酒店般好味。

熱食物款式很少,而且食物不是太熱;飲品只有橙汁和利賓立。

唯一我喜歡食只有他的ICE-CREAM,味道有綠茶,朱古力,芒果,芝麻,香芋。仲有佢人手即場燒的食物,有冬茹,雞翼,丸,腸仔...

總括來說比$275食哩餐真係吾值,差過食放題。

題外話/補充資料:
經這次,我以後都光顧番團體酒店BUFFET吧!
推介美食: 燒豪,雪糕
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-03-29         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$275 (晚餐)
用餐優惠: 團購