中文 | English
美女C9
我是美女C9。我最常於北角西環鰂魚涌出沒。
食評會員 0次成為首位寫食評會員

簡單說 :
1) 白飯好硬, 有點像生米, 但應該不是, 是米本身不靚
2) 加喱汁無香味, 一點辣也沒有
3) 最大獲薯仔有好多, 但舊舊唔淋

總括, 無要求下亦不能接受, 這個飯盒.

最終只吃到半飽, 留肚吃下午茶算吧.

得一個抵字, 但真的吃不下.
題外話/補充資料:
2點後$28, 2點前唔知幾錢.
自取等候時間: 3 分鐘
用餐日期: 2013-10-16
是次消費: 每人約$28 (午餐)

2013-09-26
類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線湯品咖喱

bowlchopstick

又再一次來飯堂開餐, 今次又有我最愛吃的泰式碌冧汁, 見這間餐廳沒有食評, 就由我美女C9幫佢一把, 比個笑臉佢.
今天一行三人來吃飯我點了泰式碌冧汁雞扒拼扎肉飯, 同事分別點了咖哩豬頸肉和芝士焗肉醬意粉. 上次來有$2轉紅荳冰, 今次侍應話優惠做完了, 唔緊要啦, 因為想飲照+$7.
我叫的泰式碌冧汁雞排拼扎肉飯, 一上枱就有酸酸辣辣的香味散出, 很開胃, 無令我失望smile. 雞排煎得香脆有肉汁, 我最怕煎得過火, 雞皮會好dry. (由於我不太吃肉, 所以叫侍應比細塊雞扒我, 因為見隔離枱好大塊扒)lol
同事的咖哩我試了少少汁, 我一向食開中, 大, 辣這個辣度可以接受, 我最愛咖哩汁有薯仔, 值得一讚tongue, 咖哩汁有辣味和香味, 合格啦.
另一位同事叫了芝士焗肉醬意粉, 賣相唔錯, 不過我唔食牛所以有得睇無得食.

總括我咁多次食過這間餐廳的經驗, 以$38一個午餐有這樣質數, 在魝魚涌真是很超值抵食.
題外話/補充資料:
如果無時間來開飯, 我們一班同事就會叫外賣, 外賣平過堂食, 午餐日日update上網.
堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2013-09-24
是次消費: 每人約$40 (午餐)

類別 : 港式火鍋海鮮

一家五口睇完中醫阿伯, 落樓下食雞煲. 可能時間早, 7:15 好似得一張門口大枱有人座.

睇吓睇吓餐, 終於叫了茲補雞煲.

煲很大份. 我們另外加了, 炸支竹, 鮮冬姑, 金姑, 唐生菜, 牛肉, 豬腦, 水較, 還有不記得了......

雞煲很香, 味道不錯, good.

支竹, 即炸, good, 但有點油.

水較, 皮很薄, 很快食得.

打邊爐, 湯底最緊要, 這個湯底得, 其他食物也新鮮, 我們吃到很飽走人.

再讚, 一位女伙計, 見我哋個煲痴底, 主動幫我哋換煲, 細心.

所有食物也新鮮, 最讚, 廁所很乾淨, 仲有大量消毒藥水存放, 感覺很衛生, 對於我也囝囡的c9 來說, 這個廁所可一讚.

絶對可以考慮再來.
用餐日期: 2012-06-20
是次消費: 每人約$200

類別 : 西式

這餐廳不是經常開門, 有次8:35 落樓想去食, 點知關門大吉.
今次都是8:30 去, 可幸未關門. 問老闆娘何時收工, 她說無客就會收工.

我們點了, 一個白汁意大利飯. 牛排. 意粉. 忌廉湯.

所有食物都要等, 水要自己去倒, 因只有老闆娘一個人做, 落單, 收碟, 煮餐, 都是她.
老闆娘已是一位老婆婆, 所以我們只好慢慢等. 因她所有食物都即煮, 包括湯, 所以囡囡等了好耐才有湯飲, 好彩都值, 囡囡很喜歡飲.

牛我不吃, 但看樣子不錯.

意大利飯, 超正. 好討厭生生硬硬的飯, 但這個沒有, 合度好處, 汁不多不少, 味道很好.

仲有一個茄汁意粉, 沒特別, 味道不錯.

若有時間不怕等, 真的可以再來食, 但最好先比電話, 否則摸門丁也.
用餐日期: 2012-06-07
是次消費: 每人約$80

類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

因住這裡附近, 一向都有堂食和叫外賣.

今次再光顧, 是他從開之後再來.

我要了魚旦米, 米粉份量明顯比以前少了一半. 我以前胎住BB都食唔晒, 今次食晒都唔飽.
湯淡, 很清像水無味.

老公叫了干炒牛河, 失望之作, 一望是我最不喜歡的幼河粉. 一上枱已聞到炒loan的味道.
不必多說, 味道, 當然不合格.

今次新樂園裝修後擴充營業, 新增小廚, 但我眼見就不太多人去試小菜, 好似都係食粉麵客多.
用餐日期: 2012-06-10
是次消費: 每人約$32