中文 | English
Woodstock221173
我是住在沙田的Woodstock221173。我在尖沙咀工作。我最常於九龍灣尖沙咀沙田出沒,最鍾意日本菜西式西餐廳咖啡店酒店餐廳甜品/糖水自助餐壽司/刺身
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Woodstock221173  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-12-31
類別 : 日本菜日式西餐

看到介紹後第一時間weekend去試試, 皆因是抹茶lover, 從介紹上看來似在日本食果D..

辣牛肉烏冬:呢個麻麻地,個湯好似好甜,味道怪怪地

抹茶TIRAMISU : 好香,好味

抹茶雪糕配丸子 :很普通,丸子硬

兩款甜品都跟一細杯茶,可惜系無o羊味的
有點失望..同menu&介紹都有段距離,更逞論和京都/宇治的相比了..

推介美食: 抹茶tiramisu

2012-12-31
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

突然想吃泰國菜,就去了九龍城,在沒有做任何'research’之下求其揾了間食,
結果差强人意..想起之前在openrice見過呢間吃甜品似乎唔錯,還好彌補了
晚飯的不足..
叫了三款 :
中式 :紅棗蓮子蛋茶(熱):奶奶贊好

黑咕嚕 :朱古力雪糕配D好似咖啡味的jelly,又有coco crunch..基本上大人細路都會中意lol

朱古力獎門人:賣相幾特別同吸引..最底系d 窩夫,有雪糕,有朱古力love letter同威化餅..overall ok…如果個窩夫熱同脆的話就perfect了

一定會有下次 smile
朱古力獎門人

朱古力獎門人

推介美食: 黑咕嚕

2012-04-23
類別 : 西式扒房西餐廳燒烤

近期多左到新蒲崗Mikiki商場, 貪容易揾位泊車,人又唔多就算weekend黎都唔洗點等位.
這間餐廳就在商場附近,步行5-8分鐘左右就揾到。

地方唔大,去了兩次都唔算多人,so 環境都可以。

我地order左:

安格斯牛扒:呢個正,我地要了7成熟,唔’韌’兼好juicy..

龍蝦扁意粉:不是我杯茶,因為有頗濃的香草味道,just我個人問題,我本身唔中意呢种味

局署皮:好香,好味

Oyster : 我唔食蠔,但老公话ok

心太軟:呢個完全唔得,個texture好怪, 味道也差。失望…

Lime Sorbet : My favourite, anyway都無可能食到難吃的Sorbet卦

埋單兩位600+,Overall是滿意的,個steak不比在酒店steakhouse食的差,價錢卻相對平($200+)如果甜品方面可以improve下就更好…

推介美食: 安格斯牛扒

共有5 人投票

2011-09-20
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒樓咪嘥嘢食店少鹽少糖食店點心

每個星期都會和屋企人去飲茶,見到這間有不錯的評語,就黎試下lu..但..失望而歸..

入到去環境- 人很多,好吵下shocked,同埋地方都好逼下。 我地試了幾款點心 :

蝦春捲 :serving有埋裝飾 – 有花同埋一枝不知道是什麼的植物,但其實覺得有點左訂..mad

燒賣 : OK pass

鮑汁鳳抓:麻麻地..利苑好得多

檸汁叉燒包:見到好多人話好吃,但我覺得過甜..屋企人都覺得有陣酒味添..可能5 arm我地口味

北孤雞煲仔飯 :again..5 arm 我地口味..飯有很濃的一種spice的味道,好似D八角味。sad

煎蘿蔔糕 :完全5好味,仲有點苦huffy

最後叫了個鮮果拿破崙,MENU好似寫了是4人分量,但一上桌我地都哇一聲,真系好大巨型呀!shocked
都不知如果入手切黎吃添.. 覺得6個人吃就差不多..結果吃剩很多..
不過吃了o甘多野end up呢個拿破崙系算最好味的,D鮮果都幾fresh..

當日四個人埋單500幾..價錢偏貴,以環境同食物黎計都感覺不值..5會再番黎了.. 都系繼續去番九龍灣同mega box果頭的酒樓,有更多更好choices...
很大份的鮮果拿破崙

很大份的鮮果拿破崙

2011-09-15
類別 : 西式酒店餐廳

中秋晚簡了Kudos一家人開餐,來到酒店大堂,真系好細,同我想像中很不一樣。
餐廳地方同樣細,桌與桌之間頗接近,基本上整個地方的moving area好少。
Buffet spread也是,選擇很少,熱食得幾款,甜品更是少得可憐,蛋糕得2-3款。
當晚食了:

Salad – 自己mix, 選擇少
Parma Ham溫泉蛋- OK, but too bad我五中意食Parma Ham..
餐湯- 中湯是類似碗仔翅,但好鹹
刺身- 可以話全場最好,有三文魚,吞拿,八爪魚,赤貝,帶子
其餘生蠔,蟹我無食,family member話生蠔ok
熟食只食了 :珈理雞 – ok
Laksa – 除了鹹,食不出其他味道

另有主菜選擇,試了Jumbo scallop – 好硬
黑松露Risotto – average無特別

蛋糕試了朱古力同blueberry cheesecake, 兩款都ok, 味道比賣相同想像好。
有Haagan Daz 雪糕4個口味,但朱古力味比人羅曬..
還有個自製pancake機,都幾香..

當晚假日好似$358+10% , 以環境食物黎計,不太划算,其實我食buffet也不要求大堆頭但低質素,但這間少之餘系無樣野特別好吃…仲有service都認真麻麻,幾個waiter好似都面黑黑o甘。 還有,這裏沒有泊車優惠,一小時要$65 ! So..應該5會再番黎lu…

用餐日期: 2011-09-12
是次消費: 每人約$325 (晚餐)
是次使用的OpenRice優惠券: