中文 | English
小曦子
我是小曦子。我最常於深井荃灣出沒,最鍾意韓國菜泰國菜日本菜小食店大牌檔茶餐廳/冰室雪糕/乳酪自助餐漢堡包
食評會員 0次成為首位寫食評會員
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-03-21
類別 : 台灣菜中菜館

跟大學同學有2年沒見 , 終於約到出黎見一次
揀返一個大家的中間點 - 旺角 , 都係自己工作的地方
其中一位朋友一向都係識飲識食 , 咁就由佢去揀
最後兩個女仔朋友就揀左呢間台灣野 , 其中一個仲要岩岩係台灣旅行返黎
原本我都諗住係普普通通一個台灣野咁 , 見d餐具同埋環景都唔算係特別
都無抱特別期望 , 因為遲收工關係 , 兩位小姐就先叫野食 , 一樣都係叫左花枝丸擔擔麵 , 再加叫左一客鹽酥雞3個一齊食.
去到見到佢地碗野 , 又香又濃 , 我都跟佢地咁叫左花枝丸擔擔麵 .
真係估唔到 , 個湯係十分重口味!! 完全岩哂我口味 , 本來我係好鍾意重口味的!! 又濃又"傑傑"地的湯底 , 花生 , 蒜 , 肉碎 加埋一齊好好食
佢有得俾你唔同ga辣度 , 我都係最原本的小辣 , 好好味!!麵就唔算特別 , 普普通通都OK!!

另外就係個一客鹽酥雞 (HK$58) , 其實以一般人咁諗
基本上呢D小食都係又貴又小分量又普通
估唔到, 呢個可能伙我食過最大分量的鹽酥雞小食
朋友仲笑住話, 呢個分量直頭係一個小菜咁, 差個白飯就夠食~
唔會太油,雞肉軟軟地, 有咬口 ,推介!!
可能佢地2個女仔食得唔多,我遲到但都仲有好多舊可以食!!

lollollollollol
整體其實都唔錯 , 飲品我就叫左香芋奶茶 , 對我黎講算幾好飲 , 因為都好重口味 , 好濃香芋!!!
成間野其實都唔錯 , 唯獨真係太熱了 , 好似又無開冷氣 , 又唔會開門 , 真係好熱 , 我呢個時間都食到出哂汗!!
推介美食: 擔擔麵, 鹽酥雞
用餐日期: 2018-03-19
是次消費: 每人約$85 (晚餐)

2018-03-12
類別 : 印尼菜

呢個係爸爸朋友開的小店
好細個個陣已經去食過 , 不過裝修過後我都無再去食過
荃灣真係愈來愈多人 , 間間餐廳都要等超過10張枱 , 咁岩又唔知食咩好
就叫埋老豆呀妹食返佢朋友小店 , 我都真係可以試下佢地平時所講ga幾好食
我地3個人 , 叫左5樣野食 , 因為自己趕住返屋企睇波 (雙紅會ma無計la) , 所以一心想快快手食完就走
首先一定要講 , 出菜真心慢 , 好聽講係佢即叫即整掛我估 , 但真係好慢 , 太慢
最後係一樣野食一樣野食咁黎 , 真係無咩Feel..所以我D相基本上都係每樣野食影 , 因為根本等唔到一次過黎哂sad
先講巴東牛肉飯同埋個馬拉盏通菜
老實說 , 雖然是爸爸朋友 , 但係份量真係太少laa , 個巴東牛肉得3塊ja , 個飯又唔算多..
個菜份量還可以 , 味道我覺得呢兩樣都正正常常, 唔算好特別.

之後就係加多加多沙律 , 老老質實我俾好期望佢的
好彩都無問題 , 凍凍地好好食好開胃 , 當然份量又係唔算多 , 要比起新加坡食又比唔到
但真心算唔錯 , 溝埋沙律都唔錯

yummyyummyyummyyummyyummy
之後就先講呢個全餐重點!!!都係老豆最愛 , 都係老豆一入店就叫老細整既野食...
醬菜蛋豆腐!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ($82)
成餐我覺得最抵最好多食最夠份量就係佢!!真係好好食!!!好好食!!好好食!!
好重要講三次!!!
份量夠哂好大碟 , 蛋餅同埋炸豆腐都係十分出色 , 唔太油膩 ,脆卜卜!!
而重點係個汁 , 甜甜地(好似又有D蒜)溝埋落D蛋到食 , 真係好好食!!我為左呢碟野叫多左飯去送...
最後幾飽都好 都堅持食哂佢!!

最後比較失望既就係....串燒($82)

所以要我個人做個比較..一樣價錢..但份量同味道都差得遠
個串燒十分普通 , D肉唔係特別好食 , 十分普通的雞同埋豬 , 但$82 / 6串, 以我黎講唔算抵~
但當然要讚返個沙嗲汁 , 係幾好食 , 唔太辣 , 有少少花生粒~
likelikelikelikelike
其實只係個醬菜蛋豆腐,我都已經十分推介大家去試
本來荃灣食印尼野選擇唔多(或者係我唔識la) , 但呢到不妨係一個好地方去食下
最後3個人食左$380.
推介美食: 醬菜蛋豆腐
用餐日期: 2018-03-10
是次消費: 每人約$110 (晚餐)

2018-03-08
類別 : 日本菜烤肉任食/放題

當係生日飯再重新寫返食評
因為朋友請食生日飯關係,加上我地之間ga食飯價錢不斷上升
今次終於要衝上$600 / 一位mad
價錢黎講 , 我地3個人 , 加埋我即刻做左會員 , 有75折 , 好似埋單係1200 - 1300 內左右.
雖然佢兩個好多怨言 , 但無阻我吃貨心情mad
chopstick chopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstick
先提返 , 呢個係放題套餐 , 佢會送一個刺身拼盤同埋一個海鮮拼盤
刺身拼盤就一般la , 正正常常都好鮮甜
但重點係個海膽..唔太腥,,以送ga質數黎講算唔錯,加上朋友唔太好,所以我成功推哂

之後就係個海鮮拼盤 (燒用)
我係重點推介個條魚(紅色個條,一時醒唔起叫咩名)
真係好好食, 燒肉有鮮甜加埋有點鹹鹹地咁,真係好好食,一燒起已經好快唔見左條魚cry

之後就返返去我地呢3個食肉獸真正對決的地方
眼明手快絕對係一個由小培養的作戰技巧
如果唔係永遠都唔會食得到一塊牛肉tongue

基本上就係呢一盤野 , 我地重複叫左一樣既野大約 5 - 6 次啦
因為真係好好食
見到d牛既花紋 / 脂肪分佈已經知道唔係一般野
可能我地3個平時食GA都係好普通GA放題
所以見到呢d都更加比較易接受HAHAHA
我真係好推介牛舌..厚度岩岩好 , 咬落去好有質感
另外澳洲和牛個3款牛 , 其中我會推介牛胸腹 , 咬落去岩岩好 , 有易入口
其實可以揀GA野唔多, 但賣數的確唔錯

chopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstick
好快介紹埋其他野~
飲品正常野
但啤酒同清酒係任飲,仲要有好多款俾你揀,呢個岩哂d酒控同千杯不醉
我只係試左其中一款,都唔錯~

重點第二!!!!

MOVENPICK任食!!呢個係其中一個吸引我BOOK呢間GA原因!!
本身我好鍾意MOVENPICK GA 朱古力味!! 最好我食左 3杯 正式結束呢餐飯~
excitedexcitedexcited
個情況大致上係咁, 我都推介左俾同事去食
可能我地去個日係星期一,比較少人
但少人其實仲好, 個到D職員基本上有7成時間都係幫我地燒緊 , 特別係D海鮮
岩哂我地呢D又要食又唔想做GA人哈哈哈
服務態度又好 , 係一個唔錯的食飯地方
+$20可以即做會員 , 可以即刻有折
建議BOOK TABLE之前問多次好D!!like
推介美食: 牛舌, 和牛西冷, 和牛肉眼
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-01-02         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$700 (晚餐)

2014-10-27
類別 : 港式糖水舖中式糖水

次次係荃灣食糖水
都係路德圍個幾間
又多人又迫又悶..
成日行開經過..都無入去食..
今次終於有機會了!!!
入到去好clean好舒服!!!
d台同chair都係傳統式的木台哈哈

當然叫左招牌燉鮮奶~~
一個字..滑!!!
就算一直雪住拎返出黎都仲好好水準.
入口凍凍的就溶了..
好食like有一陣陣的奶味..
又香又滑!!!!
而且都叫做比原定的大碗~~
madmadmadmadmadmadmadmadmad
得閒試下呢間..
遠離一下路德圍個邊..
其實會發現仲有一間好好的糖水店呢~

推介美食: 燉鮮奶
是次消費: 每人約$20

2014-10-27
類別 : 日本菜火鍋無肉餐單

牛涮鍋都食過好幾次...
每次去都係有進步的!!!
先講湯底!!!
十分欣賞的泡菜湯!!!

一D都唔辣但就有好香好濃的韓味哈哈
鍾意韓菜的我當然唔放過!!!
次次去多數都係食最平的價錢..
因為其實最平已經唔算差..

肥唔係太肥..已經好好了..
比起酒樓個d成塊8成都係脂肪..
呢個價錢已經達到要求..
打邊爐除左配料..
我覺得最重要係個醬!!!!!!!!!!!!
十分十分十分鍾意佢地的芝麻醬!!
配肥牛真係好夾..個醬又香又係無限加
唔會太肥..好好食的芝麻醬..
又有豉油加蔥花~~
另外要講既係個烏冬..
無記住好似係稻庭..總之係出名的烏冬牌子..
好彈牙加埋個芝麻醬.又係一絕~~
上菜快野食好..而且宜家唔止汽水咁簡單..
又教埋你沖soda飲..
最正係仲要自肋雪糕..
可可片同朱古力任加..
真係一次比一次好~~

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$120 (午餐)