中文 | English
jasmine_fun
我是jasmine_fun。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
jasmine_fun  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-01-21
類別 : 西式蠔吧海鮮

由聖誕節book 完再reschedule 左幾次,好彩最後都stick with 呢間餐廳,先可以嘆到咁高質嘅一晚 ❤️

餐廳位置係炮台山同天后中間,要行十分鐘先到。

我地係為左生蠔先黎,餐廳recommend 左2款生蠔,一款海水咪濃啲,一款爽身啲,2款都好正!

Steak 5成熟, 外邊有烤過嘅香咪入面又好juicy!

黃金龍蝦意粉嘅texture 控制得岩岩好,意粉唔會過腍又唔會太硬!龍蝦肉用鹹蛋黃包圍住好香口!

有機會再番黎試吓其他野🥰

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2024-01-19
是次消費: 每人約$400 (晚餐)

2021-06-01
類別 : 多國菜咖啡店動物友善餐廳沙律有機食品

餐廳係西營盤內街,主打多款綠色&有機配搭嘅𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 𝚋𝚘𝚠𝚕。寵物友善嘅小店門口有隻狗狗𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕 攤🐶 整體氣氛好𝚛𝚎𝚕𝚊𝚡 👯‍♀️👯👯‍♂️ 間中想食下清淡嘢不妨考慮下!

招牌黑松露蟹肉醬配多士 $135
超!級!正!非常多蟹肉🦀 烘到脆卜卜嘅多士🤩 好濃嘅黑松露😍 推薦俾松露粉!💯

烤有機豆腐餅配菠菜沙律配大啡菇 $118
好多人都推薦佢哋嘅豆腐餅,又真係幾特別喎!質感腍腍地,好似冇味版嘅豆腐乾,食多兩啖先開始𝚝𝚊𝚜𝚝𝚎到清清地嘅豆腐味。甜黑醋汁令人更開胃,調劑一下𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢嘅大啡菇、甜甜地嘅烤蕃薯蓉、爽脆嘅紅捲心菜、南瓜籽、菠菜!🍄🍠

慢煮椰汁有機雞塊配椰菜花藜麥飯 $150
清香椰汁🥥包住嫩雞塊,加埋椰菜花藜麦饭,低碳水高蛋白質!👍🏻

用餐日期: 2021-05-08

2021-02-11
類別 : 泰國菜海鮮串燒

星期六下午2點幾walk-in,餐廳都full full 地,本身話要等30分鐘,最後15分鐘左右就收到電話通知話有位啦。座位被安排於餐廳最入近牆嘅位置,正中下懷!望住舒服嘅環境,充滿渡假色彩嘅牆壁🏞,慢下來享受悠閒的週末。食物每碟都細細份,冇嗌野飲,最後2個人嗌左5樣野食。

Papaya Salad $95 + Salty egg $12
好辣、好辣、好辣!睇落完全唔覺佢咁辣,食落後勁凌厲!🥵

Gai Satay $85
雞肉唔會燒得好乾。

Tom Yum Rice $165
飯冇預期冬蔭功嘅味反而係香茅味,🦐蝦大隻又彈牙,加左炸蒜食落更香。

Duck Curry $195 + Side Roti $15
加左荔枝、柑橘等令咖哩偏甜,一定要加埋Roti 先至完滿!

Banana Pancake $85
成餐最impressive 嘅係甜品!一大塊圓形pancake 切得好工整,面層充滿朱古力醬,口感外脆內軟,香蕉蓉同Netella 醬互相襯托對方🍌🍌。

味道:✦✦✦✧✧
環境:✦✦✦✦✦
服務:✦✦✦✧✧
衛生:✦✦✦✦✧
價錢:✦✦✦✧✧

堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2021-02-06
是次消費: 每人約$310 (午餐)

2021-02-05
類別 : 港式小食店

📌 兄弟小食
📍鰂魚涌英皇道846號民新大廈地舖

朝早嘆個蛋牛治,充滿能量開工🤣 三文治新鮮製作,即叫即製,需時大約10至15分鐘左右,拎上手暖笠笠!雞蛋好厚,明顯見到鹹牛肉;麵包搽滿牛油🧈,咬落充滿鹹牛肉、雞蛋、牛油不同嘅層次。如果麵包烘過會更好。

味道:✦✦✦✦✧
環境:✦✦✦✦✧
服務:✦✦✦✦✦
衛生:✦✦✦✦✦
價錢:✦✦✦✦✧
人均:$18

堂食等位時間: 15 分鐘
是次消費: 每人約$18 (早餐)

2020-11-25
類別 : 西式咖啡店All Day Breakfast

Randomly 搵到呢間樓上café小店,座位唔多,Walk-in好好彩有位。一入去店員仲好窩心話你知邊到可以洗手!食物高質!

Weekend Brunch Set
🤤 慢煮安格斯封門柳三文治 $126
封門柳係牛牛其中一個好細嘅部位,所以格價稍高。肉質鮮嫩軟腍且味濃,油花較少,係我喜愛嘅質感。餐廳以慢煮方式烹調安格斯封門柳能鎖住肉汁保持肉質嫩滑,裡面仍然是鮮嫩的粉紅色,賣相相當討好!法式Ciabatta bread外脆內軟,搭配清新嘅生菜,夾有滿滿嘅封門柳,十分滿足!🈵

😋 48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉 $80
同樣慢煮咗嘅豬肉非常juicy,撈埋用日產雞蛋嘅溫泉蛋一齊食,意粉食得安心又有層次!

😊餐湯:粟米忌廉湯
細細碗份量適中,暖暖地,唔太稀幾creamy又有好多粟米蓉,甜甜哋,唔錯!

😊餐飲:Hojicha Latte / Dirty
Hojicha Latte有隻好得意嘅熊仔拉花,好開心!未攪拌前先飲幾啖,已經好濃!飲到差唔多一半再攪拌,Hojicha 的味道更加濃郁!飲到底仲有好多茶粉係度!

Dirty 簡單黎講就係expresso 加奶,冰火交溶而層次分明!

😊 甜品:檸檬撻 (加配+$20)

味道:✦✦✦✦✦
環境:✦✦✦✦✧