中文 | English
Moncheri
我是Moncheri。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Moncheri  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-04-03
類別 : 港式麵包店

shocked北角周圍行吓, 意外見到間bakery的廣告, 好吸引我入去~~
佢哋d包無防腐劑, 無色素, 無反式脂肪, 非常適合我屋企人!
除咗包, 仲有曲奇, 三文治, 蛋糕etc, 而我買咗.....

tongue蕃薯包: 好味又抵, 唔會太甜, 清清哋易入口, $4.5
mad紅豆包: 一袋6小個, 好味到食完想再食, 除咗紅豆香, 仲有種烤烘ge味道, 不但唔討厭, 反而增加咗個味ge獨特&層次感
smile橙皮合桃方包: 未試, 不過摸落好鬆軟, 應該好新鮮

chopstick依間鋪, 我係100% retention rate!
本身我係麵包初學者, 主張自己整無反式脂肪, 估唔到遇見間鋪理念一樣, 仲要做得咁好味, 不比大集團餅店遜式...
對我都o係一種鼓勵,

我一定要做到健康好味ge麵包!!!!! mad
推介美食: 紅豆包,蕃薯包,橙皮合桃方包
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-04-03
是次消費: 每人約$30 (下午茶)

共有1 人投票

2012-03-16
類別 : 川菜 (四川)粉麵/米線

間中要在深水埗工作, 好多時都o黎依間~!!
實在太好味啦...... 正確d講, 係好啱胃口! tongue
通常走酸走辣 + 幼紅薯湯粉~

smile湯放咗好多芫茜, 及少許酸菜, 湯濃味甜, 很有芫茜香味, 吃完也不覺口喝!
smile透明ge紅薯粉有口感, 很有o趙頭, 粉係孿曲的, 而且有彈性, 湯容易附在上面,

價格方面唔貴, 一碗紅薯粉兩個餸, 大大碗, $2x, 抵食~!
tongue繼續幫襯~!
推介美食: 紅薯粉
用餐日期: 2012-03-15
是次消費: 每人約$25 (晚餐)

2012-03-16
類別 : 越南菜粉麵/米線湯品咖喱

mado係越南食過, 真係好好味~! 湯甜料足~! 知道HK有分店, 過兩日即刻約埋friend去食~!

佢哋上菜ok快, 可能當時唔算太多人啦,
我哋叫了個鮮蝦米紙卷, D料D味, 同越南一樣, 是正宗出品,
不過..............................
HK分店的魚露太鹹啦, 無"吊"起米紙卷清新的味, 真係好可惜.. sad

另外叫了個扎肉鷄絲湯濛 & 牛肉湯濛,
D湯o係越南秘製, 真係好清甜, 比我飲到見碗底,mad
tongue而d扎肉亦好好味, 係有黑椒的, 同埋很有質感, 唔係一舊粉o個種,
不過提供的香葉芽菜辣椒青檸就太少少少了, 要問待應攞, 但仍然比好少少少... sad
d香葉係越南菜不可缺少ge, 我真係落多多都唔夠呀

整體還可以, 肉類相信由HK巿場供應, 依方面無得要求, 因為好多地方都係咁..
價格方面, 覺得略貴...
推介美食: 扎肉雞絲湯濛,鮮蝦豬肉米紙卷
用餐日期: 2012-03-10
是次消費: 每人約$80 (下午茶)

共有2 人投票

2012-03-11
類別 : 港式糖水舖粉麵/米線甜品/糖水賀年食品

不經不覺幫襯咗4年了, 即使在砵蘭街搬了去斜對面, 喜愛不減~
最鍾意是鯪魚球攦粉, 和桂花糕~!

tongue桂花糕: 口感適中, 不黏牙, 微甜不膩, 加上清新桂香 mad 很好入口, 也很易愛上~
tongue鯪魚球攦粉: 湯清甜, 鯪魚球可選炸或煮, 還會附上蜆芥, 超正!

他們店的糕品都很受歡迎, 易入口, 味道也易接受,
買給朋友親戚一流~
用餐日期: 2012-03-01
是次消費: 每人約$45 (晚餐)

2011-09-13
類別 : 意大利菜台式飲品雪糕/乳酪

因為買了團購的券, 就去試一下.

叫店員給我試了朱古力及原味乳酪雪糕.

失望, 雪糕到手時已經開始溶了 (前後不過1min啊!!)

朱古力表磅是用Valrhona和比利時Callebaut做, 味道是ok, 但不夠滑, 又是一入口即化為水........

乳酪雪糕的酸味是ok的, 但表磅是"不用糖、不用奶油、不用冰、不用水、不用雞蛋", 但口感卻毫無特別...跟其他店的一樣...

最後要了原味+ 2 toppings, 又是失望, topping分量少得可憐, 是不足夠配這一大杯乳酪雪糕的......huffy

終括黎講, $33包2個topping, 而個價錢出面一定食到好過佢ga.

唔會再去了.

共有9 人投票