中文 | English
Kabii
我是住在長沙灣的Kabii。我是一名機場地勤人員,在赤鱲角工作。我最常於中環銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意粵菜 (廣東)日本菜法國菜酒店餐廳大牌檔西餐廳壽司/刺身Fine Dining海鮮
食評會員 4次成為首位寫食評會員
Kabii  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-03-14
類別 : 川菜 (四川)中菜館

兩個唔食辣嘅人,為咗酸菜魚,竟然膽粗粗走入「祥仔辣辣」!

一坐低,見到有個套餐幾抵,包咗6款餸,另有甜品,原價$398/2位,如果係The Food Story會員,$288/2位,一來個餐已經有酸菜魚,二來又唔駛諗再點啲乜,諗都唔諗,即刻落單...

阿姐問我哋要咩辣,我哋兩個異口同聲:「𝐁𝐁辣」!

• 川味口水雞
雞肉嫩口,亦冇乜骨,雞皮爽口唔肥,雖然見佢成碟都係紅油,但入口又唔係想像中咁辣!

• 水晶酸辣粉
薯粉口感煙韌有咬口,每條粉都好掛汁,越食越辣,而且幾油,要放落碟酸菜魚度浸下,以減低辣度,我哋兩個食到投降...

• 祥仔招牌酸菜魚
酸菜魚賣相幾吸引,湯底味道帶酸,無骨魚片入口嫩滑,而且份量幾多,配菜亦有大荳芽、萵荀等,唔錯!

• 乾煸四季豆
好鍾意呢道菜,四季豆煮得乾身唔油,入口爽脆,連埋肉碎一齊食都幾惹味!

• 高麗菜豬肉餃 / 酸菜牛肉薄餅
呢兩道菜冇乜特別,味道一般!

• 甜品(核桃包)
賣相幾得意,包身軟熟,核桃餡料幾多,而且唔甜,可以試吓!

用餐日期: 2021-02-26
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2021-03-09
類別 : 港式茶餐廳/冰室

上環應該冇人唔識「科記咖啡餐廳」,佢哋以豬扒打出名氣,所以小店門外總是擠滿人龍!

- 金牌豬扒飯+凍檸茶 - ($58)
看似單調的碟頭飯,只有豬扒、豉油汁和白飯。
小店會將一大塊連骨豬扒剪成小件,方便客人進食。
即叫即煎嘅豬扒醃得好入味,啱啱煎起比較辣口,豬扒厚薄適中,加上用人手搥鬆,咬落去肉質軟而扎實,而且豬扒帶有少少肥膏,一啖豬扒一啖飯,好容易就食晒成碟!

- 沙嗲洋蔥鮮牛多士 - ($52)
呢個多士係我有史以嚟,食得最貴嘅多士,的而且確,貴得有道理!
多士對角一開為四,攞上手辣手,明顯係即叫即整,裏面夾咗熱辣辣嘅沙嗲餡,咬落去多士烘得酥脆,嗰種酥脆感,我好鍾意!
餡料多汁但又冇整濕塊多士,將炒香咗嘅洋蔥同鮮牛夾係中間,份量都幾多,牛肉食得出係鮮牛,而且醃得入味,嗰種沙嗲香同洋蔥香味,喺口腔裏面纏繞,好味到不得了,貴還貴,但係佢交足貨俾你,呢個我真心極力推介👍🏻👍🏻👍🏻

門口幫手落單嗰位伯伯手字幾靚,我忍唔住影低左😂

推介美食: 沙嗲洋蔥鮮牛多士, 金牌豬扒飯
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2021-02-06
是次消費: 每人約$80 (午餐)

類別 : 港式快餐店漢堡包

呢間「嘉寶」,唔係獨沽一味,只賣牛嘅Burger,佢哋有雞、豬、羊、蝦、素嘅Burger可以選擇,有好多唔同嘅配搭,悉隨尊便!

- 雙層芝士牛堡 - ($50+$13配小食同飲品)
兩邊包身烘到脆脆地,漢堡扒算幾厚身,質感唔會實的的,有肉汁都幾Juicy,同埋煎得幾香,夾埋蕃茄生菜一齊食,一啲都唔膩,溶溶地嘅芝士又唔會太鹹,不過食到最尾,啲醬汁流晒出嚟,食相都幾狼狽!
薯條炸得脆身香口,份量都幾多,食完成個餐,真心覺得飽!

整體而言,每個包都係誠意之作,餡料有返咁上下厚度,係一間性價比幾高嘅burger 小店!
推介美食: 雙層芝士牛堡
堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2020-10-13
是次消費: 每人約$60 (午餐)

類別 : 港式茶餐廳/冰室粉麵/米線

之前見杜汶澤有推介過呢間餐廳,路經炮台山,一定要去試吓!

- 鹹魚煎肉餅豬扒飯 - ($50)
看似平凡嘅碟頭飯,其實一點也不平凡!
呢度啲豬扒都幾大塊,帶香茅味,肉質軟腍,咬落去有口感,配埋佢啲甜豉油,都幾好佐飯!
鹹魚肉餅煎得燶燶地幾香口,好香鹹魚味,一個人可以好快清晒成碟飯!

佢哋每日都有唔同嘅湯水供應,湯料都幾足,真材實料,起碼飲完唔會口渴,好滋潤,有住家湯水feel,呢個價錢仲包埋老火湯,算係好經濟了!

小店性價比幾高,會回頭幫襯!
用餐日期: 2021-01-22
是次消費: 每人約$50 (午餐)

類別 : 港式粉麵/米線

呢間魚湯店,係我荃灣嘅食堂!

- 吉列豬扒蕃茄肉碎魚湯飯 - ($50)
因為下午茶時段,仲包埋凍檸茶/凍檸水,好抵👍🏻

豬扒同魚湯飯係分開上,所以豬扒冇因為浸湯而影響口感!
豬扒即叫即炸,所以入口有啲辣嘴,幾香口!
豬扒炸得金黃,剪成小塊狀,方便進食。肉質雖然偏硬,有咬口之餘又唔會太嚡,仍保持住肉汁!
講返個魚湯,食咗咁多年個魚湯都keep到水準,蕃茄同肉碎嘅份量,好似多到唔駛錢咁,最重要佢呢個魚湯完全冇味精,食完唔會口渴!

推介美食: 古法吉列豬扒
用餐日期: 2020-12-04
是次消費: 每人約$50 (下午茶)