中文 | English
豬狼開心瘋狂飲食團
我是豬狼開心瘋狂飲食團。我最常於鰂魚涌銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意西式多國菜西餐廳薄餅漢堡包
食評會員 3次成為首位寫食評會員
豬狼開心瘋狂飲食團  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-04-03
類別 : 港式咪嘥嘢食店粉麵/米線

好耐冇食過蠔餅,喺網上搵到呢間,既然係屋企附近,不如去試一試。就算冒着生命危險經過強制檢測嘅新都城,都要闖一闖...

小店位於街市入面,但環境比想像中企理,坐得都幾舒服。我哋叫咗一個炸蠔餅同炒麵share。

蠔餅一上到黎,心諗: 好似好好味喎! 正當我流晒口水,開始分嚟食,老闆娘就過嚟話呢個蠔餅唔得,整過份俾你。佢即刻收咗份蠔餅,然後我地十個黑人問號,食咗咁多年,蠔餅都係咁樣,究竟係咩唔得呢。

謎底終於解開,原來真正嘅蠔餅應該係咁嘅樣。顏色都爭幾遠,難怪老闆娘一睇就話唔得。原來我食咁多年嘅蠔餅,都係overcook。食落去非常鬆脆,有少少似日本天婦羅嘅感覺,蠔亦非常新鮮同足料, 完全超晒班。本來諗住兩樣嘢應該唔夠飽,點知蠔餅夠晒飽肚,非常滿足。應該唔會再去北角嗰間潮XX啦。

本身跟餐得一杯奶茶,個哥仔見我哋個蠔餅要再炸過,等耐左,送多咗杯奶茶俾我哋,埋單仲有九折。 個種人情味,同溫暖,同對食物質素嘅堅持,差不多要流淚了。呢度嘅蠔餅,應該係我一生人食過最好食。下次想食,一定會再嚟!
推介美食: 炸蠔餅
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2021-04-03
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2017-05-27
類別 : 西班牙菜西式酒吧

由於嗰日就黑雨,所以去左商場食lunch。咁見到間餐廳好似新新地,就走去試吓啦,點知係個大大大大大伏。

午巿套餐價錢$78起,我哋嗌咗一個...死呢叫個咩....parma ham嘅飯同一個番茄意粉....

等.....寂寞到夜深,一個鐘先有嘢食。期間追左佢無數次,不過見到台台都等緊,睇嚟都冇希望架啦。見到個女侍應,自己一個出出入入攞啲嘢食出嚟,啲男士係到hea,都鄧佢好慘。

正當我哋兩個想起身走嘅時候,就有嘢食。食物質素還可以啦,不過細碟囉(下面張相),等左成個鐘,食龍肉都冇味啦。

總括來講,無下次。huffyhuffyhuffy

2016-12-29
類別 : 港式茶餐廳/冰室小食店

我哋一向支持有香港特色嘅小店,但近幾年小店越來越少,部份結業,有啲比財團收購,質素每況愈下。今次係葵興食到嘅小店,可以話係抵食夾大件! lol

鹽酥雞係依度嘅招牌小食,老闆娘話學生放學最鍾意就係食佢!味道的確一流,炸粉嘅厚度剛剛好,食落去啲雞肉都幾嫩,亦唔會太咸。黎到必食!

我哋每人叫咗一碗車仔麵。蘿蔔炆得非常入味,絕對要試一試!個牛筋同牛腩亦都夠晒淋。韭菜豬肉餃餡料十足,非常美味!最令人開心嘅係,唔使嗌時菜而兩碗都有菜,令整碗車仔麵變得更健康。

衷心希望小店能夠生意興隆,繼續為街坊提供抵食夾大件嘅香港地道美食。lol

推介美食: 鹽酥雞, 韭菜豬肉餃, 蘿蔔
是次消費: 每人約$45 (午餐)

2016-12-29
類別 : 滬菜 (上海)中菜館拉麵無肉餐單

其實好耐冇寫食評,但今次嘅經歷太難忘,一定要寫一寫。第一次食,肯定以後吾會再黎huffy

個四喜烤夫好油同偏咸yuk

由於個擔擔麵太精采,所以特寫左幾張。可以話係一次過滿足晒你三個願望,幼麵粗麵各種粗度,全部齊晒。食落去,感覺非常古怪,第一次食有咁多種粗幼度嘅擔擔麵。而且個湯底都幾咸,食完之後都幾口喝。

小籠包都係一個字,咸!

店舖設計古怪,唔明點解佢要整啲咁嘅高枱,一啲都唔慳位,又唔舒服。

總括來說,行過見到有位,唔好入去,如果見到好多人排隊,請呼籲佢哋吾好食。
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2015-10-24
類別 : 越南菜粉麵/米線

香港嘅物價真係越嚟越貴!夜晚食返餐好啲,係咁意都要每人消費$150。今次豬狼飲食團幾經辛苦,終於搵到間正野推介!根據地圖,由地鐵站行到去餐廳只需要四分鐘, 但由於佢嘅位置實在太隱蔽,我哋來回左十分鐘,先搵到間鋪頭。初頭望入去見到好似冇咩人,心諗....會唔會中伏架? !但最後都提起勇氣入去試吓。

一坐低,嬸嬸就好熱情咁講解個餐牌,真係好抵食!除咗有特價套餐,其他食品仲有九折(2pm後)!

生牛肉湯河

生牛肉湯河

香茅豬扒撈檬

香茅豬扒撈檬

我哋一人叫咗一個套餐, 一個係生牛肉湯河,一個係香茅豬扒撈檬,41蚊(再九折) 包o野飲,實在太誇張!份量大唔再講,質素亦都好好。豬扒有成十件,牛肉都差不多有六七塊。牛肉食落去一啲都唔老,個河粉好滑,湯底都好好味。

牛油雞翼

牛油雞翼

由於牛油雞翼係依度嘅招牌菜,所以一場黎到,點都要試一試!的確,無令我哋失望!個雞翼炸得非常香脆,裏面嘅肉仲係嫩滑嘅,如果吾食就唔算嚟過!至於飲品,就比較普通,紅豆冰有啲太水,柑橘水就正正常常。整體來講,好令人滿意,應該會再嚟幫襯!lol

用餐日期: 2015-10-23
是次消費: 每人約$55 (晚餐)