中文 | English
cowcow0108
我是住在油塘的cowcow0108。我是一名文員,在落馬洲工作。我最常於尖沙咀旺角上水出沒,最鍾意粵菜 (廣東)台灣菜日本菜日式西餐迴轉壽司店西餐廳藥膳自助餐壽司/刺身
食評會員 3次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 14
cowcow0108  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-03-20
類別 : 日本菜意大利菜酒吧日式西餐All Day Breakfast

今日中午約咗朋友係樂富食午餐
揀咗呢間Gochi食☺️
午餐有三個價錢、三個人各叫各再share食😆😆我鍾意食牛脷又想食手工意粉、所以叫咗牛脷意粉,朋友叫千層肉醬&和牛pizza😋😋
set lunch 前菜我揀咗沙律、比我想似中好味、問咗經理原來撈咗凱撒醬👍👍朋友要咗蕃茄餐湯、試咗兩啖、濃濃蕃茄味仲好creamy💕
上菜好快,食完前菜就上主菜啦
和牛洋蔥芝士薄餅👍👍😋餅底真係好軟熟,餅邊小燶食落煙煙韌韌👍☺️同平時食開嘅薄餅好唔同,和牛餡料加埋洋蒽估唔到咁夾,之後食千層肉醬,好似不計成本🤣🤣好鬼多肉醬,有多嘅肉醬可以放落件薄餅一齊食😂😂
最後我嘅牛脷意粉出場👏🏻👏🏻👏🏻影完相就掛住食😋😋牛脷有牛脷味👍手工意粉唔慣嘅人可能覺得硬都未定,我就覺得比起普通意粉好食好多👍👍難得同朋友聚會緊係慢慢嘆啦,呢度坐位闊落,我地又坐圓枱,下次可以和娃媽們嚟聚下,同d公仔影下相應該都唔錯,哈😆
差d唔記得寫,個餐仲有個甜品,我地三個都揀咗tiramisu😝😝其實已經飽到上心口😋但估唔到又放得落佢😄最怕死甜不過呢件又唔會、食完飲埋杯花茶、心滿意足
我又走咗落去下一層八下,聽講happy hour好抵吖、諗諗下、叫同學聚下舊飲番杯都唔錯
地點咁方便😆👍yummy

推介美食: 招牌提拉米蘇
用餐日期: 2023-03-20
是次消費: 每人約$180 (午餐)

2022-11-13
類別 : 美國菜快餐店壽司/刺身沙律

由鰂魚涌行山行到陽明山莊、坐巴士落山、因為皮膚唔好、所以搵下邊度有沙律菜食、搵到poke、第一次食

見網上評語麻麻、但心諗菜啫、衰極有個譜😆😆我叫咗三文魚沙律菜$88再加$12牛油果和$4洋蔥共$104
本身$88有三文魚、羅馬生菜做底、再選三款食物、我揀咗青瓜、醃蘿蔔like蟹子、
整體好ok、新鮮👍當然平番d仲好
有兩張圓枱仔可以坐、不過我唔高會坐得辛苦啲😆所以我企係度食
下次會試下吞拿魚沙律菜😋😋

羅馬生菜起碼係新鮮、冇生銹邊👍睇落好似唔大碗、但又食得飽😆

羅馬生菜起碼係新鮮、冇生銹邊👍睇落好似唔大碗、但又食得飽😆

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2022-11-12
是次消費: 每人約$104 (下午茶)

2022-08-28
類別 : 日本菜日式西餐

因為30幾年前係堅尼地城讀過5年中學,所以今日和家姐游完水,特登坐去堅尼地城港鐡站落車搵嘢食,隔咗咁多年,我真係完全唔認得西環了😛😛
家姐喜歡食意粉,但未食過手工意粉,所以見到呢間Kurukuru就中咗入去🤣🤣
剛剛6點,有兩台客人,我有選擇困難症,所以就點咗二人套餐,二人套餐有兩個價格 :$268和 $328,因為想食Pizza,所以我哋叫咗$328個set😁😁
收到張單發現原來呢度唔洗加一,真係估佢唔到
餐湯係忌廉湯,夠熱👍仲有三粒麵包粒
然後係半份凱撒撤沙律
意粉我哋選咗蟹棒蕃茄忌廉
睇食評話份量少,我就覺得唔少至真🤣🤣夠晒醬汁,唔知係咪游完水覺得肚餓,所以真係覺得好好味😆👍👍手作意粉真係唔同一般意粉,有口感夠煙韌👍家姐超讚
再來炸魷魚圈,就失色啦😬😬下次如果再去,我會揀唐揚炸雞😛😛食物出得幾快、不斷有客入嚟,我見個侍應忙到甩晒碌😬😬
我地個pizza好快嚟到! 叫咗食肉獸呢款pizza、家姐出街食飯多過我、冇比較冇傷害😆家姐buy呢間店嘅意粉和pizza、我就覺得唔似一般食開嘅pizza、家姐就話我食開個d太餅乾、呢度個d多料又唔似餅乾底、好食好多喎😬😬我就收聲啦😂😂佢始終食鹽多過我食米🤣
兩個人食唔晒呢set餐、所以要咗個盒裝走兩件pizza和魷魚圈😝😝
差d講漏咗個甜品😋甜品係焦糖燉蛋like唔太甜、好味!
兩杯餐飲我影漏咗相😝😝叫咗桑甚蜂蜜,一早比我飲晒,見侍應忙到甩轆,我就冇叫佢比杯水我,因為我自己有帶水🤣🤣
總結呢餐家姐超滿足🤣🤣我都好OK,問家姐仲會唔會嚟?佢答我:可以返㗳😁
最後要加分嘅、就係⋯⋯⋯個女廁吖😂😂😂😂超級乾淨👍👍👍可能我經常要去廁所、所以特別注意😝😝

餐牌裡面好多嘢揀

我地入去冇幾耐就陸續有人入嚟😝唔通我地旺丁

個logo都幾易認、kurukuru日文意思係卷下卷下

個logo都幾易認、kurukuru日文意思係卷下卷下

用餐日期: 2022-08-27
是次消費: 每人約$164 (晚餐)

2014-04-14
類別 : 港式茶餐廳/冰室懷舊老店

個樣都OK, 食一啖已經放棄

個樣都OK, 食一啖已經放棄

意粉淋到........無o野好講

意粉淋到........無o野好講

經常同朋友行完山都會搭巴士到灣仔,

尋日遲起步, 所以行完山落到灣仔都5點幾,

朋友建議食金鳳, 之前見佢經常有10個8個人排隊,

所以預先講明, 因為仲要食夜晚飯, 如果要排隊就唔入去食,

點知咁"好彩" 唔洗排, 仲有4人卡位坐

坐低即點..........款式唔多, 我地3人都叫D餐,

麵包冇得你揀, 只得菠蘿包, 是旦啦, 茶餐廳唔會差得去邊.

點知就瀨o野啦~

滿懷希望諗住影番張靚相預備放上網,

殊不知個菠蘿包凍冰冰唔在講, 實的的, 掟死狗, 咬一啖已經放番低

..........(明明行完山肚餓到震)

跟住o黎埋個餐肉意粉..........嘩....未食過咁差o既茶餐廳,

d意粉煮到過晒籠, 淋到唔知點入口 (當然係唔好浪費情形下, 夾硬食晒 >_<)

塊午餐肉煎都唔煎下...........唉..........難怪見到隔離枱班後生仔連沙o爹公仔麵都食剩晒d公仔麵.

超唔明點解會有人排隊,,,,,,

我..........你請我食我都唔會食.......一定冇下次, 太差了~!

題外話/補充資料:
真係好難食..............
推介美食:
用餐日期: 2014-04-13
是次消費: 每人約$33 (下午茶)

2013-11-14
類別 : 多國菜自助餐

早兩星期係網上團購o左set lunch, $25 + $12服務費,

$37係尖沙咀唔洗迫可以食得舒舒服服仲想點?? ^^

超like魚生飯, 其實食過好幾次月瀧天, 覺得佢地d食物真係唔係差,

唔知點解網上食評好似麻麻.

今次同家姐一齊去食, 雖然汽水任飲, 但為o左唔想肥,

我地兩個都只係飲熱茶算啦.

團購有限期到2014年1月14日, 我相信我會再買多幾張,
去開尖沙咀銀行一定去食飯個set
^^
$25團購價+$12服務費

$25團購價+$12服務費

團購菜單

團購菜單

當然預o左係d頭頭尾尾, 食午餐, 我估係當日開工時切魚生的頭尾, 所以食落好新鮮呀.

略嫌多汁(醬)得滯, 如果唔係仲好味.

略嫌多汁(醬)得滯, 如果唔係仲好味.

估唔到都有幾多蝦肉, 但好似冇乜味.

估唔到都有幾多蝦肉, 但好似冇乜味.

麻醬好味, 不過怕肥就唔好叫呢個.

麻醬好味, 不過怕肥就唔好叫呢個.

雖然得一舊仔, 但set lunch o黎講都夠啦.

雖然得一舊仔, 但set lunch o黎講都夠啦.

推介美食: 雜錦魚生飯,和風沙律
用餐日期: 2013-11-14
是次消費: 每人約$37 (午餐)
用餐優惠: 團購