中文 | English
艾利奧
我是住在上水的艾利奧。我是一名待業,在九龍塘工作。我最常於觀塘大埔荃灣出沒,最鍾意川菜 (四川)新疆菜意大利菜酒樓大牌檔露天茶座自助餐海鮮火鍋
食評會員 1次成為首位寫食評會員
艾利奧  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-08-07
類別 : 港式台灣菜糖水舖甜品/糖水中式糖水

外賣真係冇仇報,去開元朗開完餐,就諗住買甜品回家漢下,
去到舖頭好多人, 似乎都唔夠人手幫我地落單, 落完單企門口等左20分鐘先拎到野食,等到成身汗

回家一睇
杏仁荼湯丸冇湯丸. 仲要收左湯丸價,杏仁荼比正常的結身,好似食粥咁, 而且冇咩杏仁味,有點失望芒果西米撈變左椰汁底,芒果得幾粒, 仲要超酸,食到出眼水
只有之麻糊比較正常,但感覺好結,加左好多粉又冇咩之麻味,

諗住打電話返去訴下苦, 點知在openrice 搵, 連電話NO. 都冇
試一次就夠晒數 !!
自取等候時間: 20 分鐘
用餐日期: 2023-08-06
是次消費: 每人約$30 (宵夜)

2018-04-24
類別 : 越南菜法國菜

今日約左好紙美食午飯,佢好快就推介左呢間餐廳,我緊係好期待啦~
由佢公司行過黎要成15分鐘,上半山電梯又要行樓梯,真係千山萬水,
一入到去己被餐廳的裝潢吸引,紅黑的配搭,水晶燈,西洋皇宮的大椅,精緻的擺設,
都拉扯著我的視線~加上牆上不時轉換的電子掛畫,真係有趣~
店子坐位最多可坐30人左右,人少少的地方,服務可更貼心~

一坐下,午餐有4,5款選擇,有飯有麵,仲有餐飲小食可配,我這不愛飯氣的當然係食個麵啦,
點了佢最出面的鮮牛肉河粉,再加炸鷄翼小食,紙美揀左越式扎肉撈檬同炸春卷

點好餐,服務員就拿上佐料給我們,有好新鮮的辣椒粒,有小小芽菜同埋香葉,好讓客人以自己的喜好調味,裝佐料的盤子都好精緻

鮮牛肉河粉 – 一上枱就感到那種簡單的美味,唔洗太多調味,就係鮮牛骨煮出的湯,泡出的河粉,就有那種羶羶的味,因本人的喵舌,食不到太熱的東西,所以等河粉涼少少才入口,即使放了一會,都不會發大,保持到爽口度!再加上豐富的佐料,香香辣辣的,令人回味!

越式扎肉撈檬 – 一上枱就雙眼放光,因為個碗真係太精緻LA~好有清宮的美~撈檬加上餐廳自調的甜酸汁,令人胃口大開!可惜我目測而言這份量真係少了點,可能要配合這區OL的小胃口吧!

炸鷄翼 - 鷄中翼一開二,適合咀小小的ol們, 鷄翼炸得皮脆肉嫩,放涼左先食,仍保持到脆口的感覺

炸春卷 – 食落相信係自家製出品,入面包住菜絲同D肉條,放涼左食雖然仲脆卜卜,但多了種油膩的感覺,呢個都係襯熱食好

香茅特飲 – 比我想像中的是兩回事~原以為係杯普通的清水加條香茅,最多加兩片香葉,但飲落有種香甜清新,冇想像中的草臭,更唔覺有搶鼻的感覺,幾得意

椰青 - 紙美餐飲點了老闆推介的椰青,香甜清爽~入口透心涼真係好介紹,老闆話唔甜換到甜~大家聽到真係好興奮!

老闆有時間便會走來為客人帶來輕鬆愉快的氣氛!

店舖的洗手間設備當令人滿意,
由很開揚的暗門推入便見到, 男女厠各有一大格,乾淨又唔迫,仲有D擺設!!有足夠的通風系統 ,整體令人滿意~最開心係唔洗經過濕滑的廚房重地!

總括黎講..出品唔錯,絕對係吹水的 好地方~!值得再去~!

堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2018-04-17
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2018-04-24
類別 : 韓國菜快餐店

好多時經過,都沒有進入試,因為睇見門口餐牌,款式豐富和睇落相當有份量
有朋友一齊,可試多D款,今日終於有機會了!!
和紙美來食生日飯,紙美係個韓迷,所以啱晒佢

餐廳空間好濶,枱櫈都好大張,感覺好舒服
可能我地早到,所以餐廳只得兩三枱客,我地就揀左窗邊位置坐下,
原以為有服務員來點餐,望下望下先知原來係快餐店…仲傻傻的等

去到收銀台,望住個餐牌點菜,誰知原來收銀員係個韓國人…真係眼都大埋,
我地唯有在餐牌上指指點點咁落單,佢都好友善咁配合我(唔問太多)
佢只係用簡單的英語單字加手勢來表達,幸好我可明白佢意思
服務員表示我地的餐有連飲品,我們其實唔係太好冰飲,但為慶祝紙美牛一,我地都破天荒的點了兩杯特飲來掽下杯..另加兩隻吉杯來’’走冰’’…

最後我地點了蛋卷,香辣牛肉湯飯,牛肉紫菜飯卷,炸雞(原味同香辣)
轉頭服務員就送上小小前菜,噢…真係好少~哈~!始終唔算係正宗的韓式餐廳,
一來便有10小碟吧~!之後各款美食排住隊上枱了~

蛋卷 – 一上枱就愛上左佢啦~大大件的,感覺厚厚實實,好有份量,一夾開更係一絕~唔理佢係即整定係反叮,一來開都有濃郁的芝士在拉扯,相信如非等埋一齊先影相,效果會更加驚人!!
一入口,那份蛋香和芝士混埋一齊,加埋上面的涼涼的沙律漿,又涼又熱的,真係又簡單又美妙!!

香辣牛肉湯飯 – 牛肉湯真係好重牛肉味,我想可能加左師夫,紙美就覺得係堅牛肉香,雖則唔知係真假,那種味道就係令人想飲多兩啖!至於辣的感覺就欠缺少少,可能我們都比較好辣,所以應該可以再強一點,但基於唔敢同異國姐姐溝通,所以只好話比自己聽,放棄辣吧..
牛肉入口感覺好淋,好鬆,幸好唔會好韌,最怕咬極都咬唔開嗰種感覺, 只係肉的份量就少左D,每人分到3件麻雀大小的肉~仲有少少高麗菜伴住,多菜少肉…感覺都唔錯~

牛肉紫菜飯卷 – 睇落除左大大件之外,好似冇咩特別.突晒出黎的頭頭尾尾部份,都比佢地擺到好有設計,用盡所有材料,一D都唔會浪費!!建議張開咀巴到最大,才可以一整件放入口,如分開兩次的話,D餡會跌晒出黎! 在口中再慢慢將其分散,感受不同材料的味道,食落紫菜的感覺….唔似得日本壽司咁要求,紫菜入口會爽脆聲,明顯是淋的,但又唔似係雪櫃拎出黎凍冰冰,所以相信係即做的~!好欣賞佢的牛肉,調味相當恰當,唔會掩蓋牛肉本身的香味,配合埋新鮮的青菜,簡單,唔錯!

炸雞(原味同香辣) -炸雞上枱呀~好大碟呢~~ 這一向都不是我的選擇範圍之列,
只因紙美牛一,而佢又覺得要試一下, 所以點了一份, 估唔到有咁多呢~~ 餐廳內炸雞有4味可選,但混合點的話,同一份炸雞只可點兩款口味, 所以我地選了原味同香辣,相比起快餐炸雞之王KXC,呢到明顯唔係那回事,原味的話….除了面頭的炸粉炸得脆卜卜之外, 雞肉本身真的沒太重的調味,就連味精的感覺都唔明顯…幸好我地仍知道自己在食炸雞;

香辣味的話,感覺會到位一D,因為炸雞裡裡外外都被韓式的香辣粉重重包裹,滿以為只有外層如是,一撕開,鷄肉都係紅色的,就知絕不欺場!!奇妙的是,即使係咁,食落的感覺唔似食四川的辣咁強烈,知道自己係食緊咩!!雖則話冇食四川菜咁強烈,但都唔好太睇少,那種遲來的辣味,就在口舌和喉嚨之間來來回回,偶然要飲啖水涼快一下!

可能我們選的日子是平日,所以客人唔算多,即使坐滿了8成,都不會很嘈吵,我很欣賞
這餐廳很自助,客人可以拿杯子去飲水機到加水,任加唔嬲,而且這裡沒有限時,我們飲飽食醉了還可以在放空發呆吹水~

店舖的洗手間設備當令人滿意~~男厠各有一大格,乾淨又唔迫,仲有D擺設!!有足夠的通風系統 ,整體令人滿意~最開心係唔洗經過濕滑的廚房重地!

總括黎講..出品唔錯,絕對係KILL TIME 好地方~!值得再去~!

用餐日期: 2018-04-16
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2018-04-23
類別 : 港式

今日到上水做野,突然海南鷄隱發成, 好想食海南鷄,心中就冒起呢間小店,
餐廳面積唔大,最多可坐30人左右, 感覺好緊迫,
入到去每張枱都有人,本想坐卡位,可惜我呢D米豬連人坐了感覺太迫,所以坐返中間方枱位置,

慣常望下餐牌,選擇困難症又發作,除海南鷄之外,又想食喇沙…
最後問服務員有冇海南鷄喇沙,點知佢話冇..
問佢海南鷄飯餐可唔可以轉喇沙, 佢又話冇,
最後要食的話只好分開散點,
由於有少少餓,又兩樣都想食,計算好自己的食力,兩款都點了,應該可以食得晒..

好快就上齊美食,開動了!!

海南鷄(例牌) – 期待己久又出名的海南鷄,上枱時賣相....尚可以吧, 只係何解肥皮甩骨…夾一件入口,感覺就…可能用了好大火去煮,或呢隻可能呢隻鷄有返咁上下''年紀''煮得熟了點,肉質稍為韌了點,而且乾了點,沒海南鷄的滑滑感覺同鷄的香味…
海南鷄漿汁比當年吃時,少了黑色的豉油膏,相信是刪除了,應該不會忘記比吧...少了它, 整份感覺便不一樣了…

豬扒喇沙(下午茶)
香煎豬扒,除了有少少美極似的咸味,就沒有其他味道,知道自己在吃豬扒的,大大件的,唔錯,
喇沙味道真是一般,可以話沒有重重喇沙味,沒有喇沙葉濃郁的香氣,更沒有椰香味,當然一D辣味都冇丫,我知道這裡一般用中式的辣油,故我刻意地叫服務員幫我切一D辣椒絲,誰知呢個要求比餐廳老闆聽到,佢原來坐在我隔離枱的,特登為我而衝入廚房為我切辣椒拿給我, 我當然好感動LA…道謝之後, 老闆便坐回隔離枱, 我便一口地吃加了辣椒的喇沙,咦??點解沒味的…原來老闆給我的是紅椒呢..我又不好意思叫佢地給我辣油…唯有忍耐著清淡,完成這碗喇沙吧..

原本我點的是下午茶餐,但己沒有心機點餐飲便埋單走了,

相隔多年再來,整份感覺便不一樣了,少了當年的味道

總括黎講...真心希望佢地他日可以有進步!!

店舖本身冇洗手間設備~要解手的話..可能要去對面商場的洗手間

用餐日期: 2018-04-18
是次消費: 每人約$110 (下午茶)

2017-02-06
類別 : 西式

今日服務令前,要同自己個肚仔拜下年先LA!!

黎到大埔確係唔熟,要搵地方食野都唔係咁易~!

咁啱路經呢到,心血來潮想食西餐据下扒, 見冇咩人就入去試下~

一入門諗住去個卡位,服務員姐姐見我一袋二袋的,就指示我坐另一邊的位置,

見佢咁講,又見到個卡位窄左少少,我唯有坐去另一邊~

一坐下服務員就放下水杯,我就慢慢睇餐牌~未決定點菜,

有另一服務員姐姐向我說:由於有枱7位客人到來,故想我讓出位置給佢地’拍枱’,

提議我去另一個的卡位,…. 我就一袋二袋的走去她想我去的卡位,

未坐下又有另一服務員指示我坐去另一張二人枱…行來行去如是這就玩了5分鐘

坐下來就看看餐牌,今日想据個扒.就點了份非鉄板上的西冷,

服務員哥哥前來建議我可點午餐優惠,一來可以食到西冷,二來又平宜一點,我就接受了他的提議,

午餐包有羅宋湯,餐包和熱飲

餐包 – 一上手就感覺到的質感,就是喺雪櫃雪左一陣再拎返去焗爐到灯,未灯暖就給人拎上枱了,幸好牛油是軟的,不至太過冰冷…

羅宋湯 – 上枱時就是暖暖的~好適合我不能熱飲的人~一入口的感覺就知不是單單用純蔬菜煲出的,似加了一些粟粉令其變得有點淡和更黏稠,比基本的味道啖了少少,可能加多了水和粟粉

西冷扒配意粉 – 一望就感覺到令人好滿足的份量! 西冷扒入口就知是預先煎好大量再等上枱的出品,切勿有高要求,如真的想享受正宗西冷扒的話,這未必會係好的選擇, 意粉烚熟後略有炒過才給客人,並唔係一般的烚後乾水後就上枱~乾身的意粉再加上淡香的黑椒汁,是不錯的配搭,意粉部份是令人驚喜的!

最後餐飲我照舊點左杯熱檸水成今餐的句號.

服務員的手腳好勤快,我的叉子未放下,就有服務員在旁邊等收碟,令我感覺到待慢他們了~!

店舖本身冇洗手間設備~要解手的話要去商場的洗手間.出門對出就到,都好方便~!

總括黎講..對快食的餐廳黎講,我應先放下自己的要求及幻想..真心希望佢地他日可以有所進步

用餐日期: 2017-02-03
是次消費: 每人約$55 (午餐)