中文 | English
kiwidonut
我是kiwidonut。
食評會員 3次成為首位寫食評會員

2023-06-27
類別 : 泰國菜

午餐叫咗
水門雞飯
雞冇咩味,但汁好食,惹味,油飯好食,但太小,男士會不夠飽

青咖喱雞飯
咖喱汁特別,好香金不換味,同出面不同,好食,同樣飯太少

泰式奶茶好飲,偏甜

好食,但係要顧及打工仔食飯時間,等半個鐘都未有得食,買飛時收錢已經慢,前後枱都有話出錯單,葵興真係好多人食晏,希望可以做好啲

2021-10-20
類別 : 西式咪嘥嘢食店少鹽少糖食店三文治沙律

今日去經過添馬公園,順便去食個tea 先,有幾款不同嘅多士揀,一見到有牛油果,就揀咗佢

一見到就好開心,有花心思擺盤,個多士底好脆,好香香草同牛油味,個蛋係我至愛流心蛋,牛油果醬加蕃茄好fresh 好新鮮,正 !齋啡正常。

最好笑係上菜嘅叔叔見我做緊嘢就叫我食完先做啦tongue,又不停有人加水俾我,結果我坐咗兩小時,下次要試下午餐先,值得支持嘅社企like

用餐日期: 2021-10-20
是次消費: 每人約$48 (下午茶)

2021-09-05
類別 : 港式快餐店茶餐廳/冰室少鹽少糖食店咖喱

喺波士冰室隔離見到間新開嘅冰室,於是去試下,星期日兩點幾要排隊...

凍檸茶好飲,冇檸檬係因為佢係冷榨嘅?咁好咁高級? 不過又真係冇苦味,又冇核,幾好飲喎..

葱油巨雞扒飯,好多葱油豉油,以為會好鹹,但又唔係喎,又無肥膩感,雞扒都算滑,個飯係幾好食,似日本米感覺。

炸雞翼薯條,雞翼似生炸,薯條都炸得幾好,薯條個炸粉特別。

最好食係個菠蘿包,一砌流d芝士出嚟,芝士鹹味同菠蘿包甜味好夾,芝士有兩個層次,一個流心,一個有拉絲感,好食!其實都幾大個,好飽好味yummylike

推介美食: 拉絲菠蘿包
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2021-09-05
是次消費: 每人約$65 (下午茶)

2021-08-16
類別 : 西式咖啡店

今日又去咗食comfort food, 原來由第一次幫襯到而家大半年,都沉住最多一個星期會去一次,雞扒流心蛋無論配bagel 定牛角包都好好食..yummy

雞扒用坑板煎加黑椒剛剛好,流心蛋又夠流,哈哈,咖啡向來都苦度夠強,補返之前其實有食過鰻魚炒蛋,又係又抵又好味,價錢便宜,職員們又落力又可愛,好好記性,老闆真係要加下佢地人工先得lolexcited

推介美食: 流心蛋雞扒
用餐日期: 2021-08-16
是次消費: 每人約$53 (午餐)

2021-03-10
類別 : 西式咖啡店

成日經過都想試下呢間咖啡,今日心血來潮就去試下個早餐先

叫咗一個煙三文魚忌廉bagel好好食, bagel軟硬適中,喺香港好難食到一個我覺得好食嘅bagel,裏面啲菜夠新鮮,加埋煙三文魚同cream cheese一啲都唔漏,完全係perfect matchwow

加咗杯signature coffee, 玫瑰latte, 其他嗰啲cafe會好甜,但係呢杯啱啱好,有玫瑰味但係仍然飲到咖啡嘅苦味, 拉花又靚excited

另外值得一讚嘅係兩位店員同啲客好熟好親切, 就算我第一次嚟都感覺到,佢哋好有heart,就算啲客一個接一個都冇黑面,又好有禮貌,而家香港真係愈來愈少見

佢仲有午餐set今日未試過,不過我見到佢哋預備緊材料已經好香推介值得一試like下次再來love
推介美食: bagal
用餐日期: 2021-03-10
是次消費: 每人約$51 (早餐)