中文 | English
綠茶狂想曲
我是綠茶狂想曲。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
綠茶狂想曲  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-01-12
類別 : 韓國菜日本菜咖啡店

10年都唔入一次大圍,趁放假到訪下呢間心儀cafe❤️雖然假期要排隊,但係入座時間都好快,店內人頭湧湧,分上下兩層,我哋就被安排坐樓上榻榻米🥰興奮呀!樓上仿如置身在日本,好舒服,係屈膝坐比較辛苦D~黎到一定會叫招牌奶蓋咖啡同窩夫,實在太可愛,仲叫左軟穀蟹吐司同原隻龍蝦吐司,黎多杯match latte,一場黎到,梗係試多幾樣。奶蓋咖啡飲品實在太吸引我眼球,影相影到唔捨得毀滅佢,佢有好濃郁嘅酒味同咖啡味,愛酒同咖啡人士必定愛上,友人說好飲,而我杯latte,甜度適中,抹茶芳香撲鼻,比例調較得唔錯💯,軟殼蟹吐司酥脆,成隻軟熟蟹夾住,麵包好香脆,又甜甜地,連醬汁(唔肯定係咪沙律醬)真係一流,原隻龍蝦以為咁細隻,有少少失望,原來吐司入面嘅蛋係連埋啲龍蝦肉!抵讚!啖啖肉仲有膏😩好鮮甜!蛋又嫩滑🍳💯重頭戲就梗係食個窩夫啦,我哋都冇乜期望..諗住快啲啲食完起身,腳好攰😆窩夫出奇地軟熟,奶蓋唔算好漏同膩!-D唔死甜!perfect 呀!有機會都會想再去👍

2021-11-14
類別 : 台灣菜台式飲品

平時都唔會刻意經過呢條路,今日見到有人拎住個包裝袋,相信係我哋番工地方附近,於是去搵下呢間小店,店舖光猛,望落算整齊乾淨,好多款台式飯團!見到我最鍾意嘅八爪魚同海草!顏色色彩繽紛,令人賞心悅目!唔洗諗,一於試吓呢個飯團先😋飯係紫米,又補血,仲有肉鬆甜甜地,有D炸過既脆脆,八爪魚大大隻🐙口感層次提升左,成件飯團有海草既爽,炸既脆脆,應該係油炸鬼,飯既軟熟,味道方面唔喊,一個夠曬飽肚,唯一要挑剔係唔夠熱,仲有其他款式同飲品,慢慢試下😌

2021-05-23
類別 : 泰國菜

曾經經過呢間店,但冇食過呢一間,今日心血來潮好想好想食佢呢一個鳳尾蝦金邊粉☺️但午飯時間永遠都係咁多人排隊😰加上咁熱嘅天氣,我都係買外賣食算☹️等咗大概10分鐘左右,我嘅外賣就拎得啦,急不及待返公司享用呢一個午餐,打開蓋,四隻飽滿嘅鳳尾蝦,已經流晒口水,金邊粉好上色,橙色的顏色係夏天見到好令人開胃,佢仲有一堆辣嘅粉狀灑左係啲金邊粉度,金邊粉好開胃,因為係酸酸甜甜,但係撈埋果一堆辣粉一齊食就真係好辣,我一路食一路流汗,一個金邊粉裏面蘊藏着好多種層次,有辣有酸有甜又有香味,又有辣嘅刺激感,好惹味,至於鳳尾蝦好爽脆好大隻,成個午餐好豐富,好飽肚,下次我要少啲辣粉😅咁就very good👍🏼

2020-06-26
類別 : 港式小食店車仔麵

自從朋友帶我食過一次孖寶後,每個星期總會有一次至兩次要去孖寶😜皆因佢個秘製醬汁❤️今次都唔倒外,叫左外賣冬菇,雞翼,菜肉雲吞油麵(秘制汁)冬菇雞翼好入味,冬菇都好香架!又炆得淋,雞翼炆到骨肉分離,鹵水味剛剛好,菜肉雲吞正常,最鐘意佢個秘製汁,混合埋湯底甜甜地咁,又唔會鹹,調較得好好!D油麵索曬D湯汁,油面既質地亦不會煮到淋曬,真係好好味😋而且麵既份量又唔會少,實在令人好滿足😌好期待下一次再食!

2020-02-26
類別 : 日本菜壽司/刺身烏冬

日日幾乎留咗喺屋企發毛,有胃口都變冇乜胃口,突然抽起咗條筋,好想食三文魚!就叫左家姐介紹嘅千之味!去openrice一睇食評覺得唔錯咁!就決定試吓,外賣叫左三文魚壽司,熟蝦,蚧子,芥末八爪魚,玉子,炙燒黑椒三文魚,汁燒牛肉烏冬,三文魚見相都流晒口水,油脂分布平均!一口連附上的芥末同豉油!有一下子嗆口,十分強烈!三文魚肉質嫩,色澤均勻,又甜又新鮮,仲好肥美!炙燒黑椒三文魚燒得足夠,黑楜椒粒,好香火燒味!熟蝦好大隻!啖啖肉!肉質幾結實!蚧子好甜呀,不腥!(冇影相)芥末八爪魚好新鮮彈牙!玉子不是甜的,冇乜特別,外表幾好!至於烏冬賣相幾好,有粟米,木耳,溫泉蛋好流心,又好滑,牛肉份量多到驚人,嫩又唔肥,汁幾好味,烏冬彈牙,食完心情好番曬!真心推介千之味!