mikamikamika

mikamikamika

愛食不怕肥的人
有好吃就有我出現
訊息
正顯示第 19 篇(共 9 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2019-04-07
APR 19

食得多放題火鍋烤肉,係時候食下東南亞野平衡下 係尖沙咀,好時沙嗲係我首選! 首先位置係尖東,當日去果時係係6:30有枱唔洗等直入 炒通菜,有鑊氣,我喜愛食辣,有加點辣椒🌶️炒更惹味 喇沙最愛,有香濃奶味又惹味必點,辣味不重不食辣的朋友食晒都無難度like 海南雞飯,雞油飯好香但不太膩,重點讚賞雞肉好嫰滑,配三種不同醬汁,不同新鮮感,一個人食晒無問題madlike 排骨茶,足料,濃香,飲完好暖胃醒神excited 排骨亦好入味,排骨中有淋淋的骨髓kiss
FEB 19

呢間打冷已經食過數次 算系不錯的一間打冷食店like 每枱必有前菜一小碟 味道正常 smile 是日四人點了三款食物(送一餸)但都食到個個捧腹 分別是羊腩煲 韭菜豬紅 啫啫通菜煲 仲有送的滷味拼盤lol 每次打冷豬紅都是必點之物 呢道菜同以往水準一樣都是非常入味而且分量不小比其他店來說是一份半至兩份的份量yummy 啫啫通菜煲味道不錯,有鍋氣,上枱時炸炸聲又出晒煙yummy 滷味拼盤雖系送的 但分量一點也不少 新鮮爽口yummy 羊腩煲系今餐伏位 味道淡 肉質有點似煲湯肉 全靠腐乳加強味道 sick
即炸響鈴
惡魔雞煲
FEB 19

我一向都食得辣,但我男人就最多譚仔小辣已經流鼻水。一黎就為左就佢就選最小的辣,但服務員已向我們打定底話會越食越辣,我就當然正啦,我男人就一額汗。 我地只叫了半隻雞,但上時是一隻雞害我地以為真係咁抵食,咁多件yummyyummy但了解清楚後都重新更換半隻雞煲上枱 果然真的越食越辣連我平時食開大辣都覺得有點意思,想必魔鬼辣一定更正,佢的辣不是乾辣,是真的麻辣,食完嘴仔都麻掉很過引。 響鈴!必食!我同男人爭食到差點出手!上枱後不會很快林,放15分鐘也脆脆的
JAN 19

星期五晚7點多到店排了一個多鐘左右就到 來都是食雞煲,雞煲好食無問題 但銅易黏底,較最細都要多搞拌才不易焦 重點來了!!! 一直吃時想低頭想飲一口凍檸茶竟發現小強 看到匙上的小強什麼胃口都全沒 雞煲多好食都扣到負分 希望環境衛生好好改善一下 客人先食得開心又放心 跟店員說就立刻取走再換了新一杯 就像是小事,跟想找員工換,都在忙執枱 但我已經胃口全沒,由其 在圖中可看得出凍檸茶已被飲了數口 想換其他又沒人理,只好再細心檢查新檸茶沒異物就作罷
2018-12-26
每人約$65
DEC 18

平常都是喜歡食粉面的我 專登來試一試,先來一窩砂窩雞湯翅粉絲 雞湯當然要配粉絲,先夠入味yummy 一上格雞湯好滾,小心鍋邊燙手shocked 湯入面有金華火腿同雞件都足料 雞件亦算嫩滑lollike 但翅就一定唔會靚翅,但數量都比想像中多 增添不少口感wow 整體來說不錯👍🏻最少我食完一整鍋離開時 也沒有感到口渴上菜落單亦比較快都是小店的特色呢excited 但小食反而欠吸引力數量比較少 場地較細不適合多人及聚會 距離太子站不算遠,但必須依google 才到店 位置於街市附近。
檢視所有留言 ()
90分鐘 (堂食)
2018-11-30
每人約$200
DEC 18

因為朋友身體不適一般平時聚餐 的邊爐燒肉放題都不合適 就想黎餐中餐聚聚,就選了美中鴨子 放工時遙距取票到步還要等多一小時才入座shocked 入座後都餓極了直接叫一整隻鴨ghost 鴨片的有點粗糙,也能太多人叫,不能慢工細切 但上台時熱呼呼包著吃蠻適合傾計 雲吞最好食,我仲一個人差不多吃完一碗 水煮魚椒多但不是很辣tongue魚滑滑碗底有粉很吸味 蟹鉗食之前仲覺得可以食糖水,但食完之後就塞滿了我的胃了,啖啖肉也結實彈牙 但可惜了有限制90分鐘用膳時間,以中餐來說就蠻急的,還好菜上等都快
2014-02-23
是次消費
每人約$165 (宵夜)
FEB 14

真的很氣憤的一次 當夜放題引起 想食個夠9點入座可食到11點點了一輪刺身和熟食三文魚不錯夠肥美但其他點的甜蝦等等一件都不見影 本以為漏單所以再加單 等的其間也食了其他熟食天婦羅不厚粉 等到10點都未來第2輪就問一問 結果原來咩都無叫10樣無6樣 無的多到要列清貨單比客人睇單上亦列出22:04分以上的都無得叫 仲有甜蝦虎蝦都無晒 我從來未試過放題咩都無得食 缺貨到咁真係放題最基本任食的定義都失去 呢間成為第一間我永不光顧的放題
檢視所有留言 ()
60分鐘 (堂食)
2014-02-02
是次消費
每人約$100 (晚餐)
FEB 14

睇完戲4個女仔搵個好地方食野 係鬧市中茶木也算一個不錯的選擇 我們4個所點的飲品同食物都不同 但都不約而同的選粉類其中熱水果花茶大愛真的很浪漫很貴婦這是我們4個人4碟粉互相分享的作品4種都試過奶油芝士培根雞蛋手作面最好吃 手作蔥油面很香但真的很油還有蔥比面還多 另外走廊真的超迫 離開前去洗手間必須穿過人群 但以價錢來說吃晚飯也合理
2014-02-12
是次消費
每人約$90 (晚餐)
FEB 14

RAMEN CHAMPION都係朋友介紹下先知 平時我成日係佐敦尖沙咀出入都唔知有呢間店 位於恆豐中心地庫,平時少去 當日人較少可以聽每一間拉面店的員工推介 超男的員工好熱情亦帶有日文口音所以決定一試 我男人就試了另一間無雙 超男的拉面比平時香港吃到的拉面偏硬一點 溏心蛋很好食是原隻沒有切 湯底很濃是黑蒜豬骨湯底 對我呢種"重口味人士"岩晒 芽菜也超多整個碗撈一撈發現都有的芽菜蹤影 要是面身可再軟一點就很好
Top