中文 | English
kaman710
我是kaman710。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
kaman710  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-11-29
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線

專登冒名由而來。見到門口大排長龍諗住實好食。

見到門口派飛仔位小姐黑口黑面,粗聲粗氣冇禮貌兼不停背後鬧客人已經難頂,心諗試完今次好食都一定乜冇下次囉。

間野冇野揀,得豬手、牛腩、牛丸同炸卷4樣。

豬手係好食嘅,又炆得淋、唔痴牙又夠入味。但可惜其他4樣都唔掂囉。

牛腩痴牙,痴到唔想食;
牛丸細粒到呢,完全冇牛味,以為自己食緊豬肉丸。
至於炸卷,凍到腥😑我唔明點解炸卷會腥。

但有一點可以讚嘅,就冇乜味精。食完唔口渴。

如果專登黎食,勸大家無謂浪費時間過黎喇😑

2019-10-29
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身

難得去青衣,當然要去日本人氣店美登利朝聖。Book 左8:30 去到竟然大把吉枱等住我,但奇怪係隔離食店排哂長龍,伏味超濃。

坐低左15分鐘,仍然冇人端杯茶俾我,完全冇服務可言。而且wasabi 要問先比dislike。想點呢吓。

之後叫左以下食品:

超削的兒童餐($78)囝囝問我做左要切難隻蝦先?而且熟蝦完全冇蝦味,完全唔知自己食緊乜。

炸蝦卷,唔知點解要淋上類似章魚小丸子的source 上去,完全蓋過本身的炸蝦味。

太卷($98): 簡直失望到極點,以為好似日本咁大大舊舊又多魚生,sorry,完全冇日本的味道!原來只係一件普通到唔普通的太卷但收你完全唔合理的價錢!

唔知咩set ($235): 蝦完全冇鮮味,右邊黃色嗰舊亦唔知咩黎(餐牌冇呢舊野)。但又係完全冇味。其他壽司不過不失。

三文魚盛:一如既往,繼續冇鮮味,說真的,x 氣、x 長 真係好味得多!

還有點左其他壽司,但唔想再寫。。。

總括而言,伏味勁濃,唔會再光顧。

2019-01-07
類別 : 澳洲菜扒房適合大夥人

一向去開荃灣Outback,服務及水準都ok,今次改去Outback,真係一試難忘,以後都會改去旺角Outback 呢excited

一坐低,急不及待食哂d 熱辣辣黑糖麵包,食完侍應已自動波refill 麵包,加10分likelike

叫左兩個set dinner,其中一個set 係牛扒,要medium 真係比到medium, 唔會過熟,好有牛味,真係食到lam lam 脷。

再來斧頭扒,因為就小朋友的關係,所以叫左7成。正正因為有比較的關係,所以絕對知佢真係有做到5成定7成的分別!35oz 的斧頭扒真係好有氣勢,侍應亦好好安排「相機食先」時間,然後再問要不要代切!我地懶惰就搵左侍應代切,又係覺得service 一流likelike斧頭扒不及牛扒juicy 及有牛味 (可能因為7成熟的關係吧)。不過35oz 端上枱。真係好震撼。

再來大蝦雞肉闊條麵,少少黑椒味提起d 味。但唔會覺得有辣味!濃濃的芝士味,而且蝦冇雪藏味m真係回味無窮。

其實仲有其他拼盤沙律等,呢d 就唔多介紹了。

因為叫左兩個set,問吓侍應有冇野未出,侍應快而準咁答到齊,絕對覺得佢地用心對待每個客人。

就算我地1枱8人只有2個人叫refill 的飲品亦絕無黑面。今時今日咁ge 服務態度可以喺邊度搵?

2015-11-23
類別 : 法國菜地中海菜西餐廳露天茶座海鮮無肉餐單

觀塘越開越樓上食店
仲要開埋outdoor的,
更加適合我呢d 日日坐喺寫字樓不見天日的OL呢!

入到去餐廳,哇!裝修一流!
不過當行出去outdoor位置!
即刻同indoor的環境比下去!
而且呢度絕對係"夾硬"做出黎的outdoor!
沒有relax,只有拘謹,抖不過氣的感覺!
建議大家坐返喺indoor比較好!

chopstick先來麵包,絕對合格,因為麭包非常熱加軟,好味!

chopstick前菜:唔知乜野麻辣沙律!佢話麻而不辣,辣味絕無蓋過麻味!抵讚!

chopstick前菜: 煙三文沙律: 看得出係貴價貨,很新鮮,不過毫無驚喜可言!

chopstickmain course: 蕃茄辣肉腸長通粉$138. 完全食哂蕃茄同辣肉腸的味道,大家都不會搶左大家的味道!長通粉亦不會overcooked,抵讚!

chopstickmain course: 最精彩的BBQ 西冷 $198,雖然冇問我地幾成熟,但絕無overcooked!一切落去已經feel到佢係靚牛,淋吱吱一切就切得去!冇根亦超級有牛味!比likelikelikelikelike

雖然個牛好好味,不過翻炒機會都低,畢竟一個lunch 要$130-$200/ppl ,確實難以經常幫襯!
而且由坐低直至走叫佢拎杯水比我都拎唔到!貌似高級食店+高級侍應,可惜只比到平民級service,絕對扣哂分!

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-11-17
是次消費: 每人約$170 (午餐)

2015-08-25
類別 : 西式扒房自助餐

訂左位食lunch,可惜去到都要等5-10分鐘,話因為要執枱....大家都知打工仔食飯只有1小時,行過去10分鐘,等佢執枱又10分鐘,回程返公司又10分鐘,可以食野的時間真係唔多。。。

+$20 可以任食salad bar!雖然食物好fresh,但款式不多,毫無意慾去食第二轉。

之後再有紅/白湯及多士。

白湯今日係磨菇湯,磨菇係blend出黎,很有口感,很難得$7x唔係比罐頭湯呢!推介!

主菜約$75-$13x,今日叫左豬手香腸意粉,豬手切片上,唔講真係唔知係豬手!而且連埋皮,都只有4小件,味道ok,亦很香脆,不過既然豬手係貴價菜唔能夠比太多片,不如唔好比香腸2條啦!而家好似係香腸係主菜,豬手係配菜。

同事食的忌廉汁龍脷柳配薯菜,份量剛剛好, 忌廉汁做得很creamy,龍脷柳亦沒有一般餐廳的雪味,抵讚。

總之+$20 的salad bar 真係唔係好值。但如果唔食salad bar 又可能未必夠飽。哈哈!很矛盾呢!

但如果食埋salad bar 要$100埋單的話,咁我寧可比多少少,去apm 裡的table 18幫襯了。
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2015-08-24
是次消費: 每人約$100 (午餐)