塵翹

塵翹

我是 塵翹
訊息
正顯示第 110 篇(共 17 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAY 14

見尼間嘢近期咁Hit念住嚟試試啦! 一去到門口就有個哥哥仔好有禮同我地講,暫時未有位要稍等,等都唔係問題,食好嘢一定要等我好明白,但佢跟住就攞住個破欄嘅膠餐牌同我地講今日Menu內有部份店品係冇嘅,咁啱就係我最相試嘅楊枝金露,最攪笑嘅係綠茶雪糕&雲尼拿雪糕都無,huffyOMG 尼度係食甜品咖,選擇已經唔多,仲要尼樣又冇果樣又冇sheet mad 最後叫咗個香蕉夾餅&蘋果金寶,先講夾餅外脆內軟口感不錯,但唔香冇乜味,金寶嘅蘋果茸味道一般,做得比較濕 兩樣嘢都冇驚喜,真係唔會有下次,最後都係要去隔離食份子雪糕滿足番自己...
mankeisit
MAY 14

同男友街去大坑搵吓食,冇意中見到尼間拉麵店好型,一於走入去睇睇試試 ,全部以吧檯型式好有日本車仔檔感覺lol 我叫咗個蝦湯拉麵,湯底非常香濃嘅蝦味配上爽口彈牙質感好好嘅拉麵相當完美,好味到我連湯都飲埋,男友就食黑豚拉麵,湯底同樣濃郁,拉麵同樣唔洗再講質感好正,睇睇吓原來旺角都開咗分店,咁下次唔洗過海都有得食啦!
1929
MAR 14

家姐話成個月冇食Pokka好掛住尼度嘅墨汁意粉,咁就一於今晚再開餐啦! 去到又係要等位不過預咗,又係指定動作先留電話即閃去Shopping 等Call 最近要Keep fit 所以order 一客凱撒沙律 , 材料十足有牛油果/煙三文魚/蝦肉/雞肉,配汁酸微微非常醒胃,家姐就梗係墨汁意粉啦!佢話雖然得兩粒但好大粒,意粉有口感 上次有張貓屎咖啡Coupon未用就等我今日試試啦!侍應生哥哥話而家做緊推廣加$10可以加骨膠原喎,仲話飲完會靚D,如果即時買有關產品又有特別折扣優惠,可以靚喎我同家姐又點會走寶呢,即管試試又 加咗骨膠原粉...
MAR 14

今日又係我忙裏偷閒嘅日子lol之前有朋友介紹我嚟,但一直都冇時間嚟試吓原來真係一個優閒下午茶嘅好地方 cheese cake smile味道相當不錯 green Tea brownie 細細個鐵板上,自己淋上綠茶醬都幾吸引啊 Green tea cappuccino 用碗飲好有中西合璧感覺 Matcha Genmaicha Marone 味道一般啦! 不過尼度得兩個服務員,雖然等食等等好耐,但見到佢地已經盡晒力都唔好意思追
fatty_chan
MAR 14

今日因工作需要去青衣城,喺我念住一個人唔知食乜嘅時候,男友突然出現喺我面前,佢話知我過嚟做嘢又冇人培我食嘢所以比個驚喜我smile真係未食都甜到漏,行過門口見到入面環境唔錯有落地大玻璃見到有船隻經過應該都幾好情調,睇埋個 Menu 有二人 High Tea 好似好抵食咁smile 牛奶布甸味道不錯,其他就一般貨色mad全部麵包都係整定晒都包“又濕又淋” 講到服務一般啦!上餐時間超快,好似好趕時間咁有幾好環境都冇用啦!
MAR 14

男友揸車話車我去食個美味早餐,我就即管睇吓有咩特別,去到山長水遠食早餐?去到見到前舖有好多唔同嘅麵包smile男友話就係要帶你嚟食包喇! 一坐底男友已經話等佢話事叫埋嘢食唔洗我費心,先嚟一碟淨包有三種唔同嘅麵包,有法包/提子包/仲有唔知咩包,睇落冇乜特別,搽上牛油 & Jam 一放入口驚喜就嚟喇,D 紅梅 Jam 好好味呀!係新鮮自家制咖lol絕對唔係罐頭產品,跟住仲有兩款三文治睇落個包好似好硬咁,入口真係外脆內軟,好味到唔識形容,配埋我喜愛嘅Latte 簡直好似我同男友咁lol係一對絕配
Zcra
FEB 14

先嚟一碗牛肉麵湯底味道不錯牛肉又夠淋好入味 食完一碗咁好味嘅牛肉麵,smile念住甜品及飲品都應該有所驚喜sad點知錯晒,一杯有益力多味嘅芒果沙冰 ,見到粒芒果咁大粒以為好正一放入口酸到要死mad 男友果杯仲攪鬼,有葡萄適味嘅Lipton生果茶 最後精彩啦!叫個焗多士shocked個侍應又話焗得耐叫我落定order 先,點知5分鐘左右已經上檯,擺明係焗定啦!但又唔熱中間嘅粒粒包乾掙掙huffy難食到爆!一定唔會再有下次 題外話,尼到嘅服務勁差,我想行去搵廁所姐,個經理huffy凶神惡煞咁問你去邊呀!廁所喺出面,尼度有廁所,行錯路都唔洗咁惡咖嘛...
JAN 14

今日同事訂咗檯一去到就有位smile同上次一樣自己配搭愛午餐tongue海鮮湯用龍蝦湯底有幾粒切碎嘅蝦肉湯底比上次浠身唔濃郁仲咸咗Dsad ] 三文魚唔鞋口ok la,smile 朧脷柳肉質都嫩滑但個汁底比較多及咸咗少少 燒豬都幾香口又唔係太肥smile 甜品係酥皮伴雪糕賣相ok la 但冇驚喜 服務方面講真真係不錯,續度菜慢慢上,見我仲有同事未到就問我地需唔需要等埋先上菜,上菜時間又控制得啱啱好
DEC 13

同家姐去完宜家過返過嚟諗住去食碗正宗嘅日本拉麵,我地叫咗個二人午餐,先嚟兩個小食鐵板豆腐冇乜特別,三文魚剌身入晒雪完全唔掂,sad家姐要碗豬骨湯叉燒拉麵, sadno good lor 湯底淡完全唔係Menu內所介紹濃郁真正豬骨湯lorhuffy, 我叫咗個鐵板炒麵仲差麵又淋又濕差又咸, 服務方面梗加唔掂,方源百里舉到手軟都冇人睇到你lor sad
魚生飯
2013-12-23
是次消費
每人約$100 (晚餐)
DEC 13

同男友上次食完Pokka後見到好多人排隊,今日決定嚟試吓,我叫咗個魚生飯,魚生未食睇落都幾新鮮賣相都好靚,食落都唔錯喎wasabi係 用新鮮嘅唔同對面元氣果D(用粉開)麵豉湯就咸咗少少,男友叫咗個滑蛋豬扒丼飯,服務員教我地將滑蛋汁撈埋飯食會好味D賣相都唔錯,服務方面感覺有D死板,有人入嚟就大叫兩句日文感覺冇乜誠意sad可能人手短缺,個個都做到目口目面
Top