evileung

evileung

我是 evileung
訊息
正顯示第 110 篇(共 11 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2023-10-20
是次消費
每人約$1300 (晚餐)
OCT 23

食物選擇可以接受,質素不錯,free flow 酒類亦可接受。唯服務質素、應對客戶、整體做餐體驗未達其預期的高級/fine dine 水平。餐廳定位、特色有待攪清楚。試一次當體驗,下次要考慮。
2020-05-03
是次消費
每人約$300 (午餐)
MAY 20

知道此店前身為出名的伊呂波高級日式燒肉店,而該店在渣甸坊屹立多年,頗有口碑。可惜一直未有機會到訪嘗試,直到最近終於有機會一嘗香港的日式燒肉店鋪。從OpenRice 得知此店已易名,不知是否轉手。心想沒甚關係吧,見店鋪仍主打 A5 飛驒牛,就抱著一試心態。 到達時已是午市時間,餐廳還挺滿的。看到生意好,以為今天的新嘗試會滿意收獲。店內服務員態度良好,略嫌店內裝潢昏暗,看餐牌頗費神。午市套餐頗多多選擇,價錢由相宜(百多元)、中價(二百多300)及高價( 500以上,選擇不多,尤其午市時段,這是可理解的)。 點...
2019-07-13
JUL 19

置身灣仔鬧市中的後街,一個不起眼的角落,與興建中的地盤毗鄰。門面沒有大招牌,一開門就見到細小的鋪面,四週裝潢坊如置身西班牙小酒館。眼前是一直排枱面的 tapas,種類繁多,一時回不過神沈醉在色彩繽紛、眼花撩亂、林林種種的選擇中,呆企在食物枱前,開始盤算先拿什麼作開始,直到碟子上裝滿不同形狀和形態的展食物,作為回歸飯枱的指標。 食物質素甚為滿意,尤其欣賞龍蝦湯、龍蝦薄片、蛤、薯仔蛋餅、椰菜花,不得不提附隨每個主菜送上的西班牙封乾火腿。 喜出望外地,價錢絕對貼地,有叫酒同無叫酒的價錢非常合理。性價比非...
2019-05-18
是次消費
每人約$400 (下午茶)
MAY 19

下午茶垃圾,所謂嘅日本綠茶主題,但得個樣,咸點口味組合奇怪(燒鰻魚下面加塊好似擺咗好耐嘅隔夜麵包、鴨肝外包住綠茶啫哩)。甜點尤其恐佈,全部(綠茶卷蛋,銅鑼燒餅等)非常之乾。水信玄餅嘅質地好奇怪。 散叫正常,薯條正常、燒鱈魚可取(雖然伴碟嘅zucchini 好苦),但就因為服務差完全被扣分。全場只有十枱客左右,職員甚多,但叫人無人理,所有正常要求(加水、落單)要重複多次,向不同職員催促,催咗幾次仍然有漏。
2019-04-10
APR 19

無下次,非常失望。四季豆勁多渣、隻鴨好亁、咕嚕肉完全冇特別、麻婆豆腐勁辣食唔到。完全唔知今晚食嗰啲乜嘢。唔會推薦,亦都唔會再返嚟。價錢不成正比。唯一係喺 Elements,有得泊車。但 Elements 食飯地方多的是。
2018-04-01
APR 18

是次下榻巴黎人,下午一時多到達,快速登記拿房後,到樓下探索一番。許久沒來澳門,亦未見識新建酒店。 找到這間簡單裝潢,便快速坐下醫肚。 分別點了洋蔥湯、蟹肉蘑菇煎餅 (crepe) 和燉油鴨。起初沒有期望,直到第一口洋蔥湯,嘩,久違了的正宗洋蔥湯味。煎餅亦滿意,連隔離枱的三人小家庭中的爸爸亦走過來問我們這是什麼菜。我們對他推介了。燉油鴨香而不酥。 法式風情的簡單午餐,不太飽亦不太膩。肚皮満足了便回去午睡。此乃假期的真享受!
1933
2018-04-01
是次消費
每人約$800 (晚餐)
APR 18

今個復活節假安排兩日一夜,主題為食之短遊。大約一至兩星期前網上預訂,方便快捷可靠。出發前一天餐廳打來確認預訂,貼心。是日晚上八點,在 Galaxy 找了一會才找到餐廳。原來 Galaxy 已擴建了很多新店鋪。來到門口,比想像中平實,沒有香港的奢華。餐廳面積不大,是晚不爆場,感覺舒服良好。 服務一流,侍應細心和醒目。 食物質素亦非常滿意。這次我們沒有叫 degustation menu,單點兩個 pasta 和一個藍龍蝦主菜。餐廳最後亦送上免費甜點。 圓滿的一個晚上,就此結束,我兩口子不亦樂乎。 下次再到澳門,定必回去。
2018-04-02
APR 18

一個肯定:好食。食物質素超班。食物種類多同款式特別。特別推介:XO醬、芋茸燉鮮奶、蝦餃、臘味糯米包。 第二樣抵讚嘅係呢度嘅服務,好貼心,久違的舒適。我哋兩口子好耐未試過坐喺度舒舒服服、遊遊閑閑咁樣飲左差唔多兩個鐘嘅茶。今日星期一,亦係復活節假期最後一日,竟然冇乜人。成個午飯過程舒服開心。 每次過嚟澳門其實都想食呢度,之前未安排到,又唔係成日過嚟澳門,所以一直以來都冇機會一嘗。今次終於如願以償。好滿足嘅中餐,下次一定會帶屋企人嚟。
2044
2017-10-08
是次消費
每人約$90 (早餐)
OCT 17

一入門口,可能週日早上關係,頗多人,但員工只各自顧的在工作枱後走來走去,完全無望過剛入來的客人。我們唯有自己找空位。坐下後,員工不但繼續無視新客人,當然冇比餐牌客人,就咁向客人用手指着個餐牌喺邊,叫個客自己攞。咁都算啦。點餐時,見到有個紅豆包想堂食,咁個員工話堂食要$25,算啦唔食囉。叫咗個all day breakfast (Smoke turkey breast)、hazelnut latte同埋 matcha latte。同個員工講要 brown toast,佢一臉茫然,完全唔知brown toast 係乜。算。個所謂all day breakfast,每一樣材料都係唔熱嘅,連隻蛋都唔熱,個...
2 推介
JoeyLee8250
ray.leung.90834
2017-09-23
是次消費
每人約$180 (午餐)
SEP 17

正,會返去。一直都係農圃飲開茶,知道佢開咗間新餐館,一直都想試。直至今朝見到雜誌介紹懷舊點心食放題,就決定去。必食之選:麻辣燒賣、芋角、灌湯餃、金錢釀百花,仲有當然係奶黃流沙包!對我地來講方便泊車。一定會再返去試佢嘅晚飯火鍋。
1 推介
pipi22