中文 | English
lpy_bbs
我是lpy_bbs。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-05-22
類別 : 滇菜 (雲南)粉麵/米線

話說今日去左佐敦body check
check. 完見肚仔有d餓就上open rice睇下有咩特別野食 .. 哩間舖係or第一頁頭個幾間其中一間 . 仲有唔少好評。。 見咁多好評冇差評就行去試下
4點幾坐底無咩人 我地2個叫左5樣野
1, 青瓜
2, 口水雞
3,羊米線
4, 普通雞米線
5, 茶蜜x1
5樣野冇一款有特別之處。。。。
青瓜←好普通 醋浸青瓜
口水雞←同樣普通
羊米線同雞米線 d米線勁淋shocked so. bad !!
d羊肉 好似食緊羊肉片咁 冇咩口感 少少羊味 唔騷。。。但因為米線琳 所以唔ok
最後菜蜜 竟然有d苦。。。

埋單hkd114蚊 因為唔好食我覺得唔值哩個價錢。 如果食米線我寧願食番譚仔算。。
用餐日期: 2015-05-22
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2015-03-03
類別 : 多國菜咖啡店All Day Breakfast西式糕點

cafe 位於荃中 之前哩座大廈一直裝修
裝修完見open rice 先發現多左個小舖位開左間cafe
因為cafe位置唔大 我諗lunch一定多人到好似茶餐廳咁 所以建議星期六日時間去
就襯星期六係附近打完泰拳 我地就試左哩間位於工廠區cafe
我地選擇坐係 類似bar台既位置

一入門口就係點餐
有cafe應該有既甜餅 蛋糕,三文治等

因為我地去到都已經4點幾 有d 餐同埋紅米飯 都已經賣哂 得番意粉 所以我地就點左2個意粉

葡汁豬頸肉意粉

雜菌木耳蓮偶意粉(大概咁既名)

我食既素意粉 , 睇落比較清淡 lol
而同事點既葡汁意粉就相反比較濃味 , 所以佢食完自己個種 再試我個款會覺得好清淡,但實質我個意粉好夠味mad

而餐飲方面 我點左一杯綠茶牛奶 (可以選脱脂/全脂奶) 味道都唔錯 又唔甜 岩岩好smile

而飲飽食醉後 店員就每台送左1份2客既沙津俾我地mad , 但如果餐前食我會開心dchopstick 味道方面 都算普通 可能因為已經食飽個意粉 所以覺得冇特別 但我鐘意哩個窩心行為tongue

價錢方面

其實唔算平 .lunch 工廠區大把餐廳平過佢 但如想食得健康d同食得relex d可以一試mad 而因為味道同環境唔錯 又近我公司, 所以絕對有下次smile(((下次我要試佢地d早餐tongue

用餐日期: 2015-02-28
是次消費: 每人約$50 (午餐)

類別 : 韓國菜雪糕/乳酪

韓國我未去過, 但知道哩個雪糕為這家店老闆第一個月賺左50萬
言歸正傳 一杯蜂巢雪糕索價38定32(?)很貴

雪糕配上蜂巢&蜂蜜很夾 , 但雪糕勁快溶 快到一落杯已經開始變牛奶水, 而蜂巢一定要夾住雪糕食 如是單獨食蜂巢是會食出一舊膠 吞唔到 最後要吐出黎....
雖然好食 但食2次應該就夠, 3x蚊 補多少少錢可以食'稿die fa'朱古力雪糕 如果有得簡我相信你都會簡後者 而家只係食個熱潮.

最後. 值得一讚既係店員非常好(∩_∩)

類別 : 港式茶餐廳/冰室

上星期因為看演唱會相約了數名朋友吃星座冰室. 誰不知那天沒有開門 時間緊迫便吃了在樓上的這家餐廳。 看門面寫著芝士撈面非常有名 想著應該跟星座冰室差不多 又是蕃茄跟芝士
一入門其實已經覺得招呼有點差。。。 但食物最重要, 同行朋友全部吃芝士撈面我就點了蕃茄撈通粉
先來蕃茄撈通粉. 一吃我已經知道這個醬的組合是大量砂糖加罐頭蕃茄加一個"顯' 完全不ok ... 通粉是極淋身 最後我只吃了面頭的雞扒。 雖然不想浪貴食物 但不好吃很難勉強
蕃茄撈面

蕃茄撈面

其後是朋友們的芝士撈面

芝士撈面

芝士撈面

很濃味的芝士。 我對芝士不反感 但吃了一啖已經覺得很→膩 朋友們要吃一碗 感覺應該是放大10倍 →膩膩膩膩膩膩膩膩膩膩 , 面質也是淋淋的 ....... 分量不多每碗大約38~45 實際價錢已忘記 假日食又沒有跟餐飲品 要用正價17大洋一杯凍檸茶。..... 舖面很多明星合照 但應該是數年前合照 , 那是否數年前的質素比現在好很多呢? 希望餐廳可以改進下食物味道, 不好吃把舖面舖內貼滿明星合照也沒用, 我相信早幾年有很多明星光顧之前味道一定是不錯的.....但現在是有點差................
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

類別 : 法國菜西式甜品/糖水西式糕點

其實這家店朋友也推介說超好吃, 而表姐也不約而同說出同一番話, 就今天突然想吃tony wong 就過到比較近的沙田吃, 未到餐廳已經知道每人最低消費是50(?) 因為同行有小朋友 就不在店吃了 便把蛋糕外帶
我們總共叫了四款蛋糕, 坦白說外貌
100分。 尢其是鑽石型那款
賣相100分

賣相100分

但味道只有甜。
我比較喜歡圖中2款拿破倫 . 但以這個價錢 吃到這個拿破倫 . 其實很多餅店也可以做到這個質素吧。。。
吃到好吃的蛋糕會有幸福的感覺.這間我嚐不到幸福 tony wong 可以試 但我覺得試一次已經足夠
很貼心外帶有2個冰袋附送

很貼心外帶有2個冰袋附送

推介美食: 拿破倫
用餐日期: 2014-09-07
是次消費: 每人約$50 (下午茶)