中文 | English
我對食有一份執著
我是我對食有一份執著。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
我對食有一份執著  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-04-13
類別 : 京菜 (官府菜)中菜館拉麵中式包點

8點鐘唔洗等位直接入座。
madmadmadmadmadmadmad
我叫咗個酸辣湯雲呑,朋友叫咗個雞絲涼皮同酸辣湯拉麵。
lovelovelovelovelovelovelove
買滿200定250可以再用半價加兩款指定食品(份量會小一半,而家諗返起有啲揾笨)
咁我同朋友半價叫咗雞絲涼皮(小)、小籠包(小)
dislikedislikedislikedislikedislikedislikedislikedislikedislike
1.酸辣湯係完全冇酸味,兩碗都係!要自己加醋。
2.千祈唔好買紫米豆漿!唔係水吧沖俾你既,係岀面賣既樽裝,得個300ml仲要賣成$16,餐牌個紫米豆漿既圖片係杯裝又冇寫明係樽裝,所以我有俾人呃既感覺。
3.個小籠包同岀去惠康、百佳急凍賣既$7十粒一盒既南翔小籠包味道口感一樣,都係外皮乾真真,內𥚃一啲湯汁都冇。
4.雲呑唔知點解特別重鹼水味

bowlchopstickbowlchopstickbowlchopstickbowlchopstickbowl
likelikelikelikelikelikelikelikelike
1.侍應姐姐好細心,見我有gel甲就幫我扭開樽紫米豆漿既蓋。
2.酸辣湯份量頗大,湯內算多料
3.雞絲粉皮真係超級好食,花生醬味勁濃,重口味既人一定啱。
flowerflowerflowerflowerflowerflowerflowerflower
多得個雞絲涼皮拉高啲分,為咗碗雞絲涼皮會再去heart

推介美食: 雞絲涼皮
用餐日期: 2018-04-06
是次消費: 每人約$100 (晚餐)

2018-03-25
類別 : 韓國菜韓燒

侍應全部講英文,老闆娘同老闆好nice,尤其老闆娘好好笑容,前菜多,水係會俾市面上嘅樽裝水你,雖然唔係水龍頭水,但有啲唔環保。

但食物質素真係麻麻地,份量極少,我地得兩個人原本諗住吃盤牛肉、魷魚、柚子燒酒再加一人一碗飯就夠。點知魷魚就得兩片(可能見我地得兩個人),特上牛排骨肉就得四、五片薄片,焗住叫多個辣五花肉同海鮮拉麵先夠飽。
chopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstickchopstick
而最好味竟然係最平嘅海鮮拉麵$58,第二係特上牛排骨肉$180(不過不失),第三係辣五花肉$125(擺明啱啱係冰格攞出嚟,雪到勁硬,有雪藏味),第三係魷魚$130(冇味、完全咬唔爛),飯唔係百分百珍珠米,柚子燒酒好藥水味。
主動問先知原來芝士粟米同埋泡菜蛋可以refill ,當然唔好期望會主動行過嚟同你refill,但佢地就要叫幾次先過到嚟refill。
sadsadsadsadsadsadsadsadsad

老闆好唔熟部機器EPS同Visa都分唔清,搞到要碌左四五次先知道點比錢,然後睇到張單見到咁貴,又廢事阻住人哋做生意,就出去門口禁下計數機計下條數,點知老闆娘見到就有啲語氣唔好用英文講叫我地有咩事入去鋪頭傾,佢哋唔會呃錢嘅。
sicksicksicksicksicksicksicksicksick
然後發現原來佢哋係計原價錢既服務費而唔係計八折左嘅價錢嘅服務費。yuk

硬掘掘明顯係啱啱由冰格攞出黎

硬掘掘明顯係啱啱由冰格攞出黎

2018-03-10
類別 : 日本菜火鍋

一人仼食118加一包雞、牛、豬。講真幾抵。好多火鍋都係呢個價錢但係只係包牛。
可以一人一鍋亦可以鴛鴦鍋。
當日去係下午四點唔係繁忙時間,唔使排隊即刻有得入,我哋去嗰陣冇做足功課唔知有咁多湯底可以揀,所以我猶豫左兩秒,再問朋友泡菜湯好唔好?點知侍應好唔耐煩即刻幫我落咗泡菜湯,因為我朋友話佢唔食得辣所以即刻問佢可唔可以轉返豆乳湯,佢就話師傅已經落咗湯,到你落單至我話改前後十幾秒咋喎。

好啦之後上座啦,連埋個鍋一齊嚟係牛肉,豬肉同埋雞肉,佢啲肉全部都正正常常啦,雞肉反而最好食。
出邊有各款醬料(6-7款,佢地啲醬唔知點解都係好咸同埋冇沙茶醬),乳酪雪糕及配料,士多啤梨同芒果味嘅沙冰,四款汽水仲有三款甜品(朱古力糯米糍好食,其他冇乜味),自助既餸比較簡單同埋少,食到五點左右發現出面自助餐換晒其他菜式,冷藏食物多好多,仲有壽司添。可能因為我地下午嚟食仲未換晚餐Menu,所以建議各位晚餐黎食好過。

可能因為呢間野開冇幾耐,啲員工都比較唔熟悉,問佢Wi-Fi密碼先後問兩個員工個密碼都可以係錯哂嘅,最後問經理先搵到一個啱嘅密碼。😑

仲有上菜時間偏慢,因為用餐時間得90分鐘,等咗好耐都未有肉食,最後都係出去自助度搵啲平價丸類同烏冬粉絲填飽個肚🙄,到佢終於送到盤牛肉黎個肚已經飽咗一半🤢。最後lastorder諗住叫多盤牛肉,最後都冇上。🙁

用餐時間90分鐘,唔好食淨。店內冷氣好勁,勁到係食住火鍋都可以覺得好凍

2014-03-08
類別 : 泰國菜

估唔呢間逸東泰國餐廳第一個食評係我寫。
之前去呢間係食雞扒撈朦既,都唔錯架酸酸地不過因為佢啲撈朦係凍食的,所以啱夏天食多啲
逸東泰國餐廳位於街市轉角位
街市內做自取外賣(只送指定飲品),街市外就做堂食(只限送即沖飲品和飯麵)
。晚上才做外賣速遞(要買滿$50才送而且不送飲品和飯麵)

我地堂食
客滿,伙計在店外開張摺枱和摺凳俾我地,當時我地已經近九點才吃晚飯,但依然很多人。

新年後差不多每樣食物都加$2-8元。
舊價格餐牌

#之前影的,新年後有加價。#只供參考價錢

餐牌

餐牌

幸好我至愛的冬陰功只加了$2。舊時$38,現時$40
與友人叫咗個蝦醬炒飯,菠菜檸蜜同冬陰冬湯配白飯,奶茶。

(左)蝦醬炒飯,(右)冬陰冬湯

(左)蝦醬炒飯,(右)冬陰冬湯

奶菜冇奶味,好難飲。
菠菜檸蜜味道好怪
冬陰公好足料,味道略微甜
蝦醬炒飯好夠獲氣。

總括唔錯
埋單總共$75

#對面係個公園仔,堂食坐露天位睇住啲小朋友嘻嘻哈哈心情都輕鬆愉快啲
推介美食: 雞扒撈蒙,冬陰功湯
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$40 (晚餐)

2014-02-26
類別 : 泰國菜咖喱串燒

行街行到肚餓就想食泰餐mad

上次都食過一次金泰屋,各方面感覺唔錯所以食過返尋味。tongue

一如既往,坐路邊的四人桌。錫造的杯令水變得更凍。周圍都有燈飾氣氛唔錯,都有幾多泰國人黎食,証明食物唔錯同正宗
本身座位下方已放置蚊香但蚊實在太多所以要多兩個蚊香,要求多多都冇咋形仲同我地噓寒問暖,笑容可掬。服務熊度唔錯。smile

飯桌可能未抹乾淨,有啲油油地又有啲湯汁,地下都有啲上一枱食客殘羹sad衛生欠佳

自行換去後面一個四人位枱坐。
食飯要緊mad
叫咗咖哩,薄餅,生菜包,冬陰功湯,白飯。份量頗多,三個人食都食唔唒。冬陰功湯好足料好多隻蝦同海鮮,咖哩唔會好水味道又濃郁。生菜包啲肉都幾多下。食到我地飽飽濟濟bowlchopstick
左(一)咖哩,薄餅,生菜包,冬陰功湯

左(一)咖哩,薄餅,生菜包,冬陰功湯

上次唔記得影相,今次記得了lol
下次一定再幫襯madloltongue